DJECA STVARAJU Mama i Marija – u dječjim srcima!

Izvedba prvonagrađenoga igrokaza »Majka propovjednika«, koji je napisala Anita Platnjak (8. r.) iz OŠ Visoko

I sedmi je »Dječji Kranjčić« za nama! Osnovnoškolci su još jednom pokazali kako znaju pisati i risati, osjećajno i umjetnički disati! Jer, tema ovogodišnjega natječaja bila je majka, znači i Marija – a one su obje u našim srcima!

Na naslovnici zbornika: »Majka s djetetom«, Bruno Bakula, 1. r., OŠ Dragutina Kušlana, Zagreb (mentorica Zdenka Kožić)

Tko je u subotu 21. travnja u Križevcima bio, Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva »Stjepan Kranjčić« je doživio, a tko nije – na »Makovim« stranicama donosimo mu nekoliko radova. Tko želi vidjeti sve nagrađene (čak 24), ali i ostale odabrane radove – ukupno 65 književnih i 31 likovni – pronaći će ih u divnom zborniku »Čuvarica srca moga«, na punih 160 stranica, koji možete nabaviti kod nas u »Maku« po cijeni od samo 40 kuna!
 
 
 
 

BEZGRJEŠNO ZAČEĆE
Mrak. U gluhoj tišini
Nestaje svaki zvuk.
Na crnom nebu
Gase se posljednje zvijezde.
Svijeća je izgorjela. Uz prigušen
Plam odbrojila zadnje trenutke.
Preko očiju pala zavjesa,
Zastor neprobojne tame.
Pod prstima otopljena sreća, kaplje
Kao voda niz dlan.
Miris spasa već je iščeznuo.
Nema povratka.
Gle! Kroz zgusnute oblake
Trak se svjetlosti rađa
U mrklu noć.
Biće u sjajnom izlijeva nade kap.
Bijela golubica spas donosi,
Plač djeteta ispunja prazna srca
I nestaje mraka.
Božja je ljubav pobijedila sve.
Hana Boban, 8. r., KOŠ u Požegi
(mentorica Romana Thur), 2. nagrada u poeziji
MAJKA ILI MAJČINSTVO

… Danas, nakon gotovo osam mjeseci života bez majke, osjećam gorčinu i pitanje: Zašto sam morala ostati bez nekoga tko je bio nezamjenjiv dio moga života? Ne znam je li Bog uopće bio uz mene. Koliko god ne vjerujem, toliko i vjerujem, zato što mi nije jasno otkud jednoj ženi toliko snage da pretrpi sve što je moja majka pretrpjela. Bez pitanja, bez ogorčenosti. Svaki put kad posumnjam, sjetim se svoje majke u molitvi Majci pred kipićem, pred kojim smo i zajedno svakodnevno molile. Zauvijek ću ga čuvati da me podsjeća na te trenutke. Smatram da su moja majka i Majka veoma slične jer su se i jedna i druga borile za svoje dijete i patile zato što im je tako dodijeljeno, bez pitanja i sumnje. Stajale su pod svojim križem i imale snage reći: »Bože, ako je tvoja volja, neka tako bude.« Ne mogu i ne želim reći da je Majka za mene važnija od moje majke. Iako sam sigurna da joj je ono u što je vjerovala pomoglo i da se u njezinoj borbi s karcinomom borio i netko jači… Majka… Ne želim s ovime završiti svoju priču pa da bude ista kao sve druge. Završit ću s ovime: Možda je to sve pretrpjela vjera jedne žene u Majku, a možda je sve to izdržala volja i ljubav majčinstva…

Hana Čukelj, 6. r., OŠ Sesvete (dio teksta »Majka ili majčinstvo«),
(mentorica Marica Balog), 2. nagrada u prozi

ČA BI BILO
Nekad si mislin
Ča bi bilo da je ni?
Ča bi bilo da je zavavek šla?
Ča bi bilo šnjon?
Ča bi otac i ja?
Ča bi jubav stala i zavavek nestala?
Ča bi se dogodilo?
Ne znan, ne znan.
Mati, reci mi ti, ki drugi! 

Petar Pintarić, 5. r., OŠ »Vladimir Gortan«, Rijeka
(mentorica Ljiljana Jurman), Dodatna nagrada

NAGRAĐENI RADOVI
Za poeziju: 1. Magdalena Černušak (8. r.), 2. Hana Boban (8.r.), obje iz Katoličke osnovne škole u Požegi, 3. Leona Drvenkar (2. r.), OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica
Za prozu: 1. Fabijan Vođinac (6. r.), OŠ »Josip Kozarac«, Slavonski Šamac, 2. Hana Čukelj (7. r.), OŠ Sesvete, 3. Petar Šarkanj (6. r.), OŠ Belec.
Za igrokaz: 1. Anita Platnjak (8. r.), OŠ Visoko, 2. Suzana Kunović (6. r.), OŠ Belec, 3. Iva Krešić (4. r.), OŠ Retkovec, Zagreb.
Za likovne radove: 1. Helena Marčec (2. r.), OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica, 2. Đulijano Horvat (8. r.), OŠ Jože Horvata, Kotoriba, 3. Nina Grdan (1. r.), OŠ Berek.