Glas Koncila br. 14/2021.

INTERVJU: O. Anselm Grün
MLADI MLADIMA
U FOKUSU
Komentar
RIJEKA
Započela velika molitvena devetnica »Hrvatska moli za život«
JAKARTA
Teroristički napad na katedralu u Indoneziji
NAŠI RAZGOVORI
DUBROVNIK
Manifestacija »Kršćansko lice kulture« uspjela se održati i uživo
SUSRET
STVORITELJ DAJE, ČOVJEK PREPOZNAJE

Uskrsno izdanje Glasa Koncila dolazi na ukupno četrdeset stranica i donosi obilje vijesti iz života Crkve u Hrvatskoj i svijetu, niz formativnih članaka i prigodnih uskrsnih priloga.

Broj otvara upečatljiva naslovnica na kojoj se nalazi djelo umjetnika Hrvoja Marka Peruzovića »Uskrsli Isus«, a čitavo je izdanje napravljeno kao broj u broju – »redovni« Glas Koncila »umotan« je u Glas Koncila koji donosi uskrsne priloge i prigodne poruke koje su hrvatski biskupi uoči Uskrsa odaslali hrvatskim vjernicima.

Uredništvo Glasa Koncila potrudilo se osmisliti »mali pojmovnik uskrsne otvorenosti« u kojem su, kao protuteža pandemijskom otvaranju i zatvaranju, istaknuti pojmovi iz Svetoga Pisma vezani uz događaj Uskrsa koji pokazuju da je jedina otvorenost koja je potrebna upravo otvorenost prema Bogu. Sugovornik koji objasnio pojmove uskrsne otvorenosti bio je dominikanac o. Srećko Koralija.

Čitatelji će iz uskrsnih priloga moći zaviriti u djelić svakodnevice karmelićanki u Stepinčevu karmelu u Brezovici i saznati kako nastaje »Agnus Dei«. Kakvi su uskrsni običaji Hrvata Bunjevaca tema je još jednog priloga, a odgovor na pitanje kakva je uloga žene kao svjedokinje u drugom prilogu dala je dr. Iva Mršić Felbar. Da se Crkva neprestano spominje svojih mučenika pokazao je prilog »Uskrsni pobjednici« koji donosi imena i priče ubijenih misionara i pastoralnih djelatnika u 2020. godini. Bilo je mjesta i za poeziju nadahnutu uskrsnim motivima, a kao zaključak priloga dolazi fotoprilog o mjestima koja su prema biblijskim zapisima izravno povezana s Isusovim uskrsnućem – Jeruzalem, Kršćanski Sion, El Kubeibeh i Tabga.

Redovni Glas Koncila ima i svoju zasebnu naslovnicu na kojoj središnje mjesto zauzima međureligijska molitva u Jasenovcu, na kojoj su kao predstavnici katolika sudjelovali apostolski nunciji mons. Giorgio Lingua te požeški biskup mons. Antun Škvorčević.

U redovitom komentaru urednik Glasa Koncila Branimir Stanić govori o čovjeku koji je uskrsnuo bez želja. »Poznato je da je Isus kao pravi Bog i pravi čovjek ljudima bio u svemu jednak osim u grijehu. No razlikovao se možda u još nečemu. U evanđeljima, u zapisima o Isusovu životu, muci, smrti i uskrsnuću, nema mjesta na kojem je Isus izrazio da nešto doslovno želi. On je svojega nebeskoga Otca za druge molio, on se u svemu podvrgavao volji Otčevoj, on je vapio molitvom Bogu, pogotovo u časovima muke, i time se približio svima koji danas diljem svijeta vape za kruhom, zdravljem, poslom, mirom«, piše Stanić, stavljajući ovogodišnji Uskrs u kontekst koronavirusne pandemije.

Glasoviti njemački benediktinac i duhovni pisac Anselm Grün sugovornik Glasa Koncila u rubrici intervju. »Doživjeti Uskrs znači ustati iz groba svojih strahova«, njegova je poruka hrvatskim vjernicima. Za Glas Koncila govorio je i novoimenovani kotorski biskup mons. Ivan Štironja koji se osvrnuo na svoju novu dužnost, progovorio i o vlastitom iskustvu bolesti i ozdravljenja i, dakako, posebnu je pažnju posvetio pitanju opstanka bokeljskih Hrvata katolika. Koji su plodovi odluke jezikoslovke dr. Martine Kuzmić da napravi životni zaokret i u potpunosti se posveti obitelji, tema je rubrike Susret.