Glas Koncila br. 18/2021.

POLJSKI FILOZOF I EUROZASTUPNIK RYSZARD LEGUTKO
SPLIT
Marulić je utkan u temelje »duhovnosti hrvatskoga naroda«
NEW DELHI
Pristup medicinskomu kisiku temeljno ljudsko pravo
KOMENTAR
KAKO SLAVITI PRVU PRIČEST I KRIZMU U DOBA KORONE?
ANDORA
MEDITACIJA
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
MLADI MLADIMA
SUSRET
DRUGAČIJI SU MEĐU NAMA
REPORTAŽA: LEDINAC U OPĆINI GRUDE

Obilje novosti iz života Crkva u Hrvatskoj i svijetu Glas Koncila za nedjelju 2. svibnja započinje izvještajem sa skupa o Otcu hrvatske književnosti Marku Maruliću te riječima indijskoga kardinala Georgea Alencherryja koji se zauzeo da se pristup medicinskom kisiku proglasi ljudskim pravom.

U redovitom komentaru urednik Glasa Koncila Branimir Stanić govori o »trećoj strani« te se osvrće na imenovanje novih hrvatskih veleposlanika, krizu koja traje još od prosinca prošle godine i neminovno utječe na međunarodni ugled Republike Hrvatske. »Mnogo toga daje naslutiti da postoji baš treća strana koja se, pogotovo u predizborno doba, koristi karakternim osobinama političara, njihovim slabostima, a moguće i nekim propovjednicima, kako bi ostvarila svoje skrivene interese. O karakteru te ‘treće strane’ govori i to što se posljedice podjela mogu manifestirati i izvan hrvatskih granica«, piše Stanić.

Rubrika Intervju čitateljima donosi nesvakidašnjeg sugovornika – poljskog filozofa, profesora i eurozastupnika Ryszarda Legutka. Naime, nije uobičajeno da Glas Koncila intervjuira političare, no u slučaju profesora Legutka vrijedilo je učiniti iznimku. Njegova knjiga »Demon u demokraciji«, u kojoj analizira zabrinjavajuće sličnosti između liberalne demokracije i komunizma, prevedena je u nakladi Verbuma na hrvatski jezik i naišla je na odobravanje hrvatske čitateljske publike. Legutko za Glas Koncila govori o stanju Europske unije i tzv. demokršćanskim političarima koji se u politici kao kršćani ponašaju samo deklarativno. Osvrće se i na duboku duhovnu i kulturološku krizu Zapada, ne izostavlja niti pitanje suvremenog obrazovanja i utjecaja tzv. tehnoloških divova (Applea, Microsofta, Facebooka…) na svakodnevicu običnih ljudi. Njegova je središnja poruka – savez liberalizma i neomarksizma posebno je nasilan prema obitelji i vjeri.

Novi Glas Koncila tematizira i pitanje kako slaviti prvu pričest i krizmu u doba korone, naglašavajući pritom sakramentalnu dimenziju ispred one slavljeničke. Kao sugovornik u prilogu govori dr. Danijel Crnić, pastoralno-katehetski stručnjak i župnik u zagrebačkoj župi Muke Isusove u Vukomercu.

Uz osnutak Povjerenstva za osobe s invaliditetom Zagrebačke crkvene pokrajine objavljen je razgovor sa njegovim predsjednikom Leonardom Šardijem, mladim svećenikom Varaždinske biskupije s bogatim iskustvom u pastoralu osoba s invaliditetom. »Radosna vijest treba doći do svake osobe s invaliditetom« istaknuta je poruka svećenika Šardija koji se, osim prvih ciljeva i planova Povjerenstva, spominje i mladih s kojima je puno surađivao i koji su uvijek bili spremi pomagati bez straha, ali isto tako i učiti od osoba s invaliditetom.

Nastavak serijala katolika u egzotičnim zemljama nastavlja se serijom reportaža o životu katolika u malim i manje poznatim zemljama svijeta. Prva zemlja koja je predstavljena je Andora – zemlja s dva gospodara, sedam župa i deset svećenika.

Rubrika Reportaža donosi prikaz života župe sv. Male Terezije iz Ledincu u općini Grude – župi koja je Hrvatskoj dala vukovarskoga viteza Blagu Zadru. »U predvečerje se iz kuća još čuje zajednička obiteljska molitva«, središnji je naslov reportaže.

Rubrika Mladi mladima potiče na hod s Djevicom Marijom kroz sve životne nedaće, rubrika Susret donosi razgovor s predsjednikom Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepanom Lisičakom, a povijesna stranica govori o povijesti grkokatoličke vojne kapelanije u Zadru, pjesniku duhovne tematike Izidoru Poljaku i donosi jednu anegdotu iz života Crkve – Mudri savjet staroga monaha.