Glas Koncila br. 19/2018.

INTERVJU: RENE MEDVEŠEK
HRVATSKA BISKUPSKA KONFERENCIJA
Poboljšati proces političkoga odlučivanja
NOVA PRILIKA
Tko vodu pije, a tko ju grabi?
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
MLADI MLADIMA
PROPISI-PRAVO-PRAVDA
ANNA PAŽIN
VATIKAN
Papa o »kolonizaciji savjesti«
FELJTON
NAŠI RAZGOVORI
REPORTAŽA IZ ŠIBENIKA

Naslovnica »Glasa Koncila« br. 19 u tekućoj godini, s nadnevkom od 13. svibnja, posvećena je tradicionalnoj proslavi svetkovine sv. Dujma u ponedjeljak 7. svibnja na splitskoj rivi, naslovljenoj »Crkva uvijek iznova biva oprana krvlju mučenika«, na kojoj je među više tisuća vjernika sudjelovala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Središnje je misno slavlje u koncelebraciji brojnih hrvatskih (nad)biskupa predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić, koji je u propovijedi između ostaloga poručio: »Ostati pravedan, ustrajno oduševljen za Krista Spasitelja, ostati svjedok Božje ljubavi i dobrote za čovjeka u ovom svijetu izazov je današnjega vjernika«.

»Daleko od novinarstva mira« naslov je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića u kojemu se osvrće na poruku pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije, koji Crkva slavi na 7. vazmenu nedjelju tj. ove godine u nedjelju 13. svibnja, objavljenu pod naslovom »Istina će vas osloboditi« (Iv 8, 32). Primjenjujući je na hrvatsku sadašnjost urednik upozorava: Ne mogu mediji u Hrvatskoj biti »u službi svih ljudi« dokle god imaju tajne crne liste nepoželjnih sugovornika ili pak dokle god imaju liste onih koje treba kad je god moguće i kako je god moguće što više ocrnjivati. Sijanje beznađa, ocrnjivanje pojedinih osoba i institucija nespojivo je s novinarstvom mira, a baš su takve pojave u medijima u Hrvatskoj vrlo česte.  

Pozornost čitatelja svakako zaslužuje priopćenje Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije o najavljenom prikupljanju potpisa za referendume građanskih inicijativa »Istina o Istanbulskoj« i »Narod odlučuje«. Već iz samoga naslova: »Crkvi je važno poboljšanje procesa političkoga odlučivanja« jasan je stav hrvatskih biskupa, dakako, uz očekivano pojašnjenje, koje je jasno izrečeno: »Stalno vijeće HBK-a smatra da aktivnosti prikupljanja potpisa nisu primjerene sakralnomu prostoru te da se o njima u crkvi ne daju obavijesti kako se ne bi opterećivalo nedjeljno bogoslužje«.

U središnjem intervjuu naslovljenom: »Nije problem u vrjednotama, nego u njihovoj primjeni« Rene Medvešek, glumac, redatelj i profesor, govori u povodu posljednjeg mu redateljskog djela, glasovitog »Procesa« Franza Kafke, kojega je postavio u zagrebačkom Dramskom kazalištu »Gavella«, o nizu aktualnih društvenih procesa. Tako pored ostaloga progovara o vjeri: »Vjera, samo joj ime to kaže, vidi »ono što se okom ne vidi i sluša ono što se uhom ne čuje«, a upravo je to narav tvari od koje je sazdana bit čovjeka. Zato Isus i kaže da je oko svjetiljka tijelu. Kad je oko zdravo, čitavo je tijelo u svjetlu. Ako je oko bolesno, tijelo ostaje u tami. Pogledom se čovjek može provući i kroz najmanje oko vrše ili bilo kakve mreže, dosegnuti slobodu i očuvati dostojanstvo usprkos svim zaprjekama koje ga okružuju i sapliću.«

»Zapažanja« u članku: »Tko dirigira iseljavanjem Hrvata?« problematizira već dulje vrijeme alarmantni hrvatski problem, donoseći više nego zabrinjavajuće podatke: Hrvatska postaje sve više iseljenička zemlja, a samo se u Irsku posljednjih nekoliko godina iselilo 17 000 građana. Među iseljenima je proteklih godina bilo 20 000 djece.

Pozornost će čitatelja zasigurno privući priča Anne Pažin u rubrici »U službi bližnjega« o dubrovačkoj udruzi skrbnika, njegovatelja, bolesnika, i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija (DUSAB), koja djeluje od 2014. godine a koju je, što je također vrijedno i zanimljivo, osnovala povratnička obitelj Pažin iz Australije.

»Crnica bijele crkve sv. Nediljice« naslov je reportaže iz župe Bezgrješnoga začeća BDM u Šibeniku nad uvalom Roško, koja broji oko 370 obitelji.

Uz novi broj Glasa Koncila objavljen je i mjesečni prilog »Prilika« s intrigantnom i za hrvatske prilike vrlo aktualnom temom: »Tko vodu pije a tko ju grabi?«