Glas Koncila br. 2/2023.

INTERVJU: TALIJANSKI POVJESNIČAR PROF. DR. MASSIMILIANO VALENTE
DESETCI TISUĆA VJERNIKA I POŠTOVATELJA ISPRATILI PAPU BENEDIKTA XVI. NA SPROVODU KOJI JE PREDVODIO PAPA FRANJO
»Benedikte, vjerni Zaručnikov prijatelju, neka tvoja radost bude potpuna«
KOMENTAR
RIM
Preminuo australski kardinal bliski suradnik pape Franje George Pell
NAŠI RAZGOVORI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
TEOLOŠKI OSVRT
SUSRET
PROPISI-PRAVO-PRAVDA
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
O ANĐELIMA, UMJETNICIMA I SVETCIMA
VIDEOIGRA S PLIŠANCEM »HUGGYJEM WUGGYJEM«?
ZAGREB
REPORTAŽA

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 15. siječnja. Broj se otvara fotografijom sa sprovoda pape Benedikta XVI. na kojem su se desetci tisuća vjernika i poštovatelja oprostili od Benedikta XVI.

Prvi put nakon 200 godina dogodilo se da je vladajući papa predvodio sprovodne obrede za svojega prethodnika, a prvi put u povijesti Katoličke Crkve, u četvrtak 5. siječnja, to nije učinjeno neposredno nakon izbora za papu, nego u desetoj godini njegova pontifikata. Glas Koncila posebno je pripremio prilog sa sprovoda Benedikta XVI. koji je predvodio papa Franjo.

Glavni urednik Branimir Stanić u ovotjednom komentaru piše o euru-međašu. » Tko imalo poznaje dinamiku uvođenja novosti na nacionalnoj razini, a nova valuta ulazi u kategoriju ‘događaja stoljeća’, znade da se s različitih razina unaprijed kalkuliraju rizici. Bilo bi nevjerojatno da predstavnici vlasti nisu računali s podizanjem cijena, a još je manje vjerojatno da nemaju projekcije kada će se bura s negodovanjem građana stišati i kada će se narod naviknuti na ‘novo normalno’«, piše među ostalim urednik Stanić.

Talijanski povjesničar i stručnjak za vatikansku diplomaciju prof. dr. Massimiliano Valente kao sugovornik središnjega intervjua, a u povodu 70. obljetnice proglašenja Alojzija Stepinca kardinalom, govori o odnosima Svete Stolice i komunističke Jugoslavije, a spremno otvara i teme koje su u povijesti najstarije diplomacije na svijetu proglašene »kontroverznima«. »Iznenađen sam da je još moguće da se autori koji danas pišu o Stepincu koriste ‘izvorima’ koji su izmišljeni za potrebe Stepinčeva montiranoga suđenja i koji tvrde da je Stepinac bio suradnik Ustaša, Nijemaca…«, rekao je među ostalim sugovornik.

Na 14. mariološko-marijanskom nacionalnom kongresu, koji je u listopadu prošle godine održan prvi put u Međugorju, sudjelovao je predsjednik Papinske međunarodne marijanske akademije (PAMI) o. Stefano Cecchin. Gost iz Vatikana dao je u toj prigodi intervju za Glas Koncila, no u razgovoru s o. Ceccinom »isplivale« su i druge teme koje tada nisu objavljene u intervjuu. Te teme kojima bi se zajednički nazivnik mogao formulirati kao uloga Marijina lika u širem, izvancrkvenom kontekstu, donosi ovaj broj Glasa Koncila.

Otprilike kilometar zračne udaljenosti od Brda Hrama u francuskoj katoličkoj školi nakon Božića u školske se klupe u sjeni izraelsko-palestinskih napetosti vraćaju učenici. Školu, koja se nalazi nedaleko od jeruzalemskih Novih vrata, dijela staroga grada koji je stoljećima kršćanska četvrt, pohodio je i Glas Koncila te se susreo s njezinim djelatnicima, učenicima i ravnateljem o. Daodom Kassabryjem.

Stranice novoga broja donose susret sa supružnicima Mihovilom Dorotićem i Kornelijom Turić Dorotić koji rade na četvrtom nosaču zvuka na kojem uglazbljuju biblijske tekstove te ljubav prema kršćanskoj glazbi prenose i na svoju djecu. Ovotjedna rubrika »Vjernici laici aktivni u Crkvi« čitatelje upoznaje s Antonijom Breškić iz župe Dobroga Pastira u sesvetskom naselju Brestju koja je od čitanja na jednoj polnoćki, kojega se do danas sjeća, postala vrsna čitačica u župi.