Glas Koncila br. 21/2022.

INTERVJU
SPLIT DOBIO NOVOGA NADBISKUPA
Mons. Dražen Kutleša postao je splitsko-makarski nadbiskup
SPOMEN NA ŽRTVE TRAŽI ZAJEDNIŠTVO
Molitveni spomen na hrvatski križni put i bleiburšku tragediju održan je na tri mjesta u dvije države, a na Udbini se slavila misa zadušnica
BRUXELLES
HOD ZA ŽIVOT U HRVATSKOJ METROPOLI
Brojne obitelji udruženim snagama za život
KOMENTAR
IZ CRKVE U SVIJETU
Novi svetci svjedoci su evanđelja u raznim narodima
NAŠI RAZGOVORI
U POVODU
ZAPAŽANJA
MLADI MLADIMA
LJUDI NAŠIH DANA
REPORTAŽA: ŽUPA SV. KATARINE – NOVALJA

Fotografija državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina za govornicom Hrvatskoga sabora otvara novi 21. broj Glasa Koncila s nadnevkom 22. svibnja u kojem se donosi detaljan prikaz posjeta najbližeg papinoga suradnika Hrvatskoj u povodu 30. obljetnice priznanja Hrvatske od Svete Stolice te 25. obljetnice ratifikacije ugovora između Svete Stolice i Hrvatske.

Talijanski katolički novinar i vatikanist Andrea Gagliarducci sugovornik je Glasa Koncila u kojem govori o vatikanskoj diplomaciji, ratu u Ukrajini, odnosu Svete Stolice s Kinom te Crkvi i sekularizaciji, a među ostalim je istaknuo da se zahvaljujući katoličkim strukturama u Slovačkoj, Poljskoj i Mađarskoj zbrinjavanje izbjeglih iz Ukrajine održalo na nogama.

Za novi broj Glasa Koncila govori i savjetnik u Apostolskoj nuncijaturi pri EU mons. Hrvoje Škrlec koji detaljno prikazuje koja su pitanja od interesa za katolike ušla u zaključke o nedavno završenim konzultacijama u Europskoj uniji pod nazivom Konferencija o budućnosti Europe te ističe: »Završni dokument ima nekih sjajnih ideja, no s nekima se kršćani teško mogu složiti«.

Na stranicama katoličkoga tjednika Glas Koncila može se saznati koji je dokumentarac dobio nagradu GK-a »Zlatna uljanica« za promicanje etičkih vrijednosti na filmu na Danima hrvatskoga filma, a o 50. obljetnici europske premijere filma »Solaris« ruskoga redatelja Andreja Tarkovskoga koji propituje nedohvatnu tajnu ljudskoga života i ponor njegova oduzimanja piše Luka Tripalo.

Na stranicama reportaže župa sv. Katarine u Novalji predstavlja se kao zajednicu snažnoga duhovnoga ritma i dobroga vjerskoga apetita, dok Mladi mladima poručuju da je »Dijalog više od razgovora«.

Donosi se izvještaj s tri molitvena događaja na kojima se spomenulo na hrvatski križni put i bleiburšku tragediju, potom sa zagrebačkoga Hoda za život. Na inozemnim stranicama predstavljeno je desetero novih svetaca Katoličke Crkve koji su treće svibanjske nedjelje kanonizirani.