Glas Koncila br. 24/2021.

INTERVJU: POVJESNIČARKA DOC. DR. ANA BIOČIĆ
HRVATSKI BISKUPI I REDOVNIČKI POGLAVARI HODOČASTILI U DUBOVAC K SV. JOSIPU
»Budimo više proroci nego službenici, budimo više svjedoci nego nadređeni«
ZAGREB
Hrvatski biskupi: Usmjeriti, umrežiti i osnažiti katolički laikat
KOMENTAR
MARIJA BISTRICA
Što je kardinal Bozanić poručio novozaređenim svećenicima
ZAGREB
Papa Franjo nakon otkrića posmrtnih ostataka 215 djece u Kanadi
NAŠI RAZGOVORI
KONFERENCIJA O KLIMATSKOJ I DRUŠTVENOJ PRAVDI I PAPINOJ ENCIKLICI »LAUDATO SI’«
Kako osigurati budućnost zajedničkoga doma?
TEOLOŠKI OSVRT
SISAK
Poruke mađarskoga biskupa na proslavi sv. Kvirina
FILM
SUSRET
PRIGODNO

Naslovnom fotografijom i prigodnim izvještajem sa zajedničkog hodočašća članova Hrvatske biskupske konferencije i članova Hrvatske redovničke konferencije u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu otvara se novi Glas Koncila, priređen za nedjelju 13. lipnja.

U redovitom komentaru glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić piše o proslavi Papina dana u organizaciji Apostolske nuncijature na kojoj je nuncij mons. Giorgio Lingua uputio nekoliko snažnih poruka, među kojima je i ona o uzornom odnosu Hrvata prema nasljednicima sv. Petra kroz povijest. »Baš iz nepokorenosti Katoličke Crkve u Hrvatskoj i njezine povezanosti s papama u doba komunizma nadu da će doći do slobode vidjeli su ne samo katolici, nego i mnogi sugrađani drugih vjera – i liberalni agnostici i takozvani nerežimski ateisti. Stoga su u pravu oni koji su u tome vidjeli najnesebičnije služenje Katoličke Crkve zajedničkomu dobru hrvatskoga naroda«.

Novi Glas Koncila u fokus uzima i otvorenje Muzeja Hrvatskoga areopaga na zagrebačkom Svetom Duhu i, uz mnogobrojne medijske napise proteklih dana, odgovara na pitanje jesu li svetoduški franjevci uistinu otvorili »muzej magije«. Cilj muzejskoga postava prije svega je edukacija vjernika glede osjetljivih pitanja koja se tiču odnosa prema magijskim, okultnim i ezoterijskim praksama.

Sugovornica u središnjem intervjuu je doc. dr. Ana Biočić, crkvena povjesničarka sa zagrebačkog KBF-a koja je podijelila svoja promišljanja o ulozi Katoličke Crkve u oblikovanju moderne hrvatske nacije u razdoblju 19. stoljeća i načinima kako tu temu jače istaknuti u obrazovnom sustavu. Premda se uvijek može raspravljati imaju li znameniti biskupi i svećenici preporoditelji iz 19. stoljeća, kao što su Juraj Dobrila, Josip Juraj Strossmayer ili Mihovil Pavlinović, odgovarajuće mjesto u hrvatskim školama, jedan od »zaobilaznih« putova za ispravljanje takve nepravde može se ostvariti kroz vjeronaučnu nastavu. »Nakon vjeronauka učenici prepoznaju crkvene velikane u imenima ulice«, središnja je poruka intervjua.

Umjesto standardne reportaže na 16. i 17. stranici dolazi prigodni prilog uz blagdan sv. Antuna Padovanskoga. Predstavljene su najznačajnije crkve i oko njih okupljene zajednice vjernika prožete duhom čudotvorca iz Padove. Od bazilike u njegovoj Padovi, preko Rima, tekst vodi čitatelje do juga Italije, a zatim i do otoka Malte. Uz tekst čitatelji će na tragu karizme sv. Antuna zaploviti i preko Atlantskoga oceana i saznati kako taj svetac okuplja Hrvate u Americi. Nisu izostavljeni niti hrvatski krajevi, »hrvatski Versailles« u Zagorju, kao niti zagrebački Sveti Duh.

Novi Glas Koncila donosi i nastavak serijala o životu katolika u egzotičnim i manje poznatim zemljama, kao i nastavak feljtona o nepoznatim stranicama u povijesti Domovinskoga rata. O važnosti odgoja mladih kroz šport za velike vrjednote nesebičnosti i davanje najboljega od sebe govori trener KK Zadra i izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Veljko Mršić. Nakon 13 godina »posta« od naslova prvaka Hrvatske, trener Mršić vratio je u Zadar pobjedničko ozračje i titulu prvaka.