Glas Koncila br. 25/2017.

INTERVJU: MAESTRO ANDRÉ RIEU
MLADI MLADIMA
S. ANTONIJA GRUBIŠIĆ
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
ĐAKOVO – RIM
Prva hrvatska specijalistica za zaštitu djece
NJEMAČKA – VATIKAN
Nesvakidašnja počast pokojnomu Helmutu Kohlu
ZAGREB
Novi zavjet na kajkavskom
RIJEKA
Svečana proslava sv. Vida
DR. LUKA MARKOVIĆ
VELIKA GORICA

“Vjernost zauvijek vlastito je ime ljubavi” – Tim naslovom i fotografijom na kojoj zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sakramentalnom gestom polaganja ruku podjeljuje sakrament svetoga reda jednome od šesnaest ovogodišnjih, u zagrebačkoj katedrali zaređenih novih svećenika, otvara se čitateljstvu novi broj Glasa Koncila, 25. u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 25. lipnja. Osim poruke istaknute u naslovu, na naslovnici je istaknuta kardinalova riječ novozaređenim prezbiterima: »Otac će vam nebeski u Isusu povjeriti ljude koje ćete ljubiti pastoralnom ljubavlju. Vama, mladim svećenicima, posebno stavljam na srce brigu za mlade vjernike. Nastojte ih približavati Kristu, jer on je put, istina i život. Budite uvijek postojani i hrabri pastiri, ali i dobri, blagi i pobožni svećenici, raspoloživi za one koji traže pomoć.« Izvještaj s ređenja nastavlja se riječju i slikom na 3. stranici.

“Vodstva su ipak premalo učinila”, naslov je uobičajenog komentara urednika Glasa Koncila mons. Ivana Miklenića. Navedeni naslov je svojevrsni sažeti zaključak analize kojoj je povod Dan državnosti – tj. 26. obljetnica službenoga proglašenja saborske Deklaracije o samostalnosti od 25. lipnja 1991. godine – koji se slavi u nedjelju 25. lipnja. Za mons. Miklenića to je “prilika za podsjećanje i izazov za osvrt na barem neke od najvažnijih problema koje više ne tako mlada država ne samo da nije uspjela riješiti, nego nije, čini se, ni dovoljno poduzela da bi ih stvarno počela rješavati”. “Neki od najtežih hrvatskih problema”, priznaje urednik, “zahtijevaju dosta vremena da bi se mogli riješiti, ali još više stvarnu, časnu političku volju da se poduzmu potrebne mjere.” Među temama koje mons. Miklenić analizira su odnos prema braniteljima; prema žrtvama rata te se u tom kontekstu tematizira općenito selektivnost pravosuđa u procesuiranju kršitelja zakona; prema demografskom pitanju s posebnim naglaskom na iseljevanje; prema vlastitim gospodarskim resursima…

Među izvještajima iz života domaće Crkve u Hrvatskoj ističe se onaj o tome kako je Crkva u Hrvatskoj dobila prvu specijalisticu za zaštitu djece, u osobi Marine Šiljaković, koju je završila edukaciju u Centru za zaštitu maloljetnika pri Papinskom sveučilištu Gragoriana u Rimu. Na studij ju je poslala Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Posebnu pozornost privlači i naslov “Novi zavjet na kajkavskom”. Riječ je o predstavljanju projakta tiskanja Novoga zavjeta koji je na hrvatsku kajkavštinu još početkom 19. stoljeća preveo svećenik Ivan Rupert Gusić.

Među vijestima iz života Crkve u svijetu ističe se izvještaj o davanju nesvakidašnje počasti nedavno preminulom bivšem njemačkom saveznom kancelaru Helmutu Kohlu, kojemu i Hrvatska – poznato je – ima zahvaliti na velikim zaslugama za njezinu neovisnost. U izvještaju se ističu riječi koje je Helmut Kohl izgovorio za vrijeme povijesnoga pohoda sv. Ivana Pavla II. ponovno ujedinjenomu Berlinu 1996. godine.

Gost u redovitom intervjuu u novome broju Glasa Koncila je maestro André Rieu, glasoviti violinist i voditelj najvećeg privatnog orkestra na svijetu. Povod intervjuu bio je nedavni koncert “kralja valcera” – kako ga nazivaju – i njegovoga orkestra u Zagrebu. Priču o vlastitoj glazbenoj karijeri i karizmi maestro Rieu je spojio sa svojim katoličkim odgojem i korijenima. “Katolištvo je”, rekao je između ostaloga sugovornik, “iznad svega igralo vrlo važnu ulogu u mojem odrastanju i imalo je važan utjecaj na moj cjelokupan život. Odgojen sam u katoličkoj vjeri, a i gotovo su svi u Maastrichtu katolici. U dobi od 5. do 11. godine pjevao sam u crkvenom zboru. I želim poručiti roditeljima: treba slati djecu u zborove jer to je najbolje što mogu učiniti za njihovu glazbenu edukaciju.”

“Što može spasiti Europu od destrukcije?”, pita se u “Teološkom osvrtu” dr. Luka Marković. Za pojavu populizma u Europi, pa i onog potencijalno opasnog – poručuje između ostaloga autor osvrta – ne smije se kriviti narod koji bira populiste, nago “odgovornost za to snose izabrani političari koji nisu imali sluha za strah naroda, koji nisu razmišljali o tome da se demokracija može održati samo kad se zadovolji većina naroda, poštujući prava mnjine”.

Svojom snagom, radošću i iskrenošću posebnu pozornost plijeni svjedočanstvo s. Antonije Grubišić u rubrici “Drugačiji su među nama”. S. Antonija i sama boluje od multiple skleroze, a “prozor” koji joj je Bog otvorio kad je “zatvorio vrata”, jest pomaganje onima kojima je zacijelo najteže: djeci i njihovim roditeljima na Klinici za onkologiju u dječjoj bolnici u Klaićevoj u Zagrebu. S. Antonija dio je tima palijativne skrbi. Prilog nosi naslov: “Smijeh je moje najjače oružje”.

Redovita reportaža u novome briju Glasa Koncila vodi čitatelja u župu sv. Petra i Pavla u Velikoj Gorici, zajednicu koja – kao što se kaže u opremi teksta – raste zajedno s gradnjom svoje crkve, a u tom rastu također budi “pospane” u vjeri.

Mladi suradnici Glasa Koncila na svojim stranicama progovaraju svojim vršnjacima o raznovrsnim ovisnostima. Prilog nosi naslov: “Vratiti se k sebi i riješiti se svih ovisnosti”, a tu je i poruka iz iskustva mnogih koji su se oslobodili: “On – Bog – izbavlja iz slijepih ulica”.