Glas Koncila br. 25/2021.

INTERVJU: PREDSJEDNIK MAĐARSKE VLADE VIKTOR ORBAN
RIJEKA
Susret s Isusom najbolje je što se može dogoditi mladima na Primorju
KOMENTAR
NIJE PRIHVAĆENA PRIJEVREMENA OSTAVKA KARDINALA REINHARDA MARXA
PULA/VARAŽDIN
U Puli i Varaždinu zaređeni novi svećenici
OSIJEK
Duhovna dimenzija borbe protiv koronakrize pala u drugi plan
»KATEKUMENAT ZA BRAK«
»Iskoristiti« svjedočanstva istinske bračne ljubavi
MARIJA BISTRICA
Konferencija o iseljeništvu, »živom tkivu našega naroda«
IZAZOV
KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA
BISKUPI ZAGREBAČKE METROPOLIJE
Ne izostavljati misno slavlje tijekom tjedna

Treći lipanjski broj Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 20. lipnja na naslovnici donosi fotografiju s proslave blagdana sv. Vida, nebeskoga zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke te tekst naslovljen »Susret s Isusom najbolje je što se može dogoditi mladima na Primorju«.

Naslovnica otkriva i da je sugovornik Glasa Koncila predsjednik mađarske vlade Viktor Orbán, koji je u Budimpešti dao ekskluzivni intervju novinarima hrvatskoga katoličkoga tjednika, a govorio je o Svjetskom euharistijskom kongresu u Budimpešti, velikoj pomoći koja iz Mađarske dolazi u Hrvatsku nakon potresa, izazovima kršćanske politike koji se pojavljuje u demokratskim uvjetima, ali i kako »povezati« kršćansku baštinu i postavljanje žice na mađarske granice…

I komentar glavnoga urednika Branimira Stanića posvećen je dijelu poruke iz intervjua o demokršćanskoj politici te u tom kontekstu piše: »Ne mogu pape i crkveno vodstvo sami izboriti društvenu zaštitu kršćanskih vrjednota, koje uvijek jamče dugoročno bolji život za sve ljude. Tomu služi ponajprije politika koja je u Europskoj uniji na kršćanskim vrjednotama izgradila mnoge vrijedne sadašnje programe i projekte, a na drugim ih se pak područjima počela odricati.«

Za Glas Koncila govori i vrhovna predstojnica Družbe kćeri milosrđa s. Cristina Orsillo iz Rima koja kaže da u pandemijskom odgoju i obrazovanju ne žele prestati širiti karizmu utemeljiteljice bl. Marije Petković, iako se posebice u Južnoj Americi suočavaju s izazovima i teškoćama i potrebna im je materijalna pomoć.

O svojevrsnoj »teologiji nogometne igre« te zašto je najvažnija sporedna stvar na svijetu važna i trojici papa (Franji, Benediktu XVI. i sv. Ivanu Pavlu II.), može se čitati na stranicama Glasa Koncila koji kaže da nogomet obiluje »radostima i nadama«, a ništa manje ni »žalostima i tjeskobama« kad okrugla lopta skrene na krivu stranu…

Neprihvaćanje prijevremene ostavke kardinala Reinharda Marxa i papino pismo u kojem obrazlaže svoju odluku, detaljno je prikazano u novom broju, koji donosi i pismo biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije.

Glas Koncila donosi i glavne naglaske s konferencije »Iseljeništvo i domovina« održanoga u Mariji Bistrici kao nastavak 4. hrvatskog iseljeničkog kongresa, s kojega je među ostalim poručeno: »Iseljenici i njihovi potomci nisu samo sociološki fenomen, nego živo tkivo našega naroda«.

Među mnoštvom tekstova na 36 stranica Glasa Koncila može se čitati i na koji način živi sićušno katoličko sjeme nadu u Džibutiju, državi u istočnoj Africi, ali i izvještaji i vijesti o događanjima u biskupijskim središtima.

U rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« vjerničko svjedočanstvo iznosi Iris Mihatov Miočić, zadarska slikarica, supruga i majka, voditeljica molitvene zajednice »Ruah Adonai«, čije se obraćenje vidi i na njezinim slikama, dok je u rubrici »Susret« predstavljen Slunjski dekan mons. Mile Pecić koji na pragu 80. godine života stoji iza mrežnih stranica koje povezuju domaće i iseljene Ličane i Kordunjane. On je progonjeni župnik koji je prije tri desetljeća zakopao dnevnik, a danas uređuje najposjećeniji mjesni portal.

IZVORGlas Koncila br. 25/2021.
Prethodni članakCRKVA SV. VIDA U ŽRNOVU Kad mrtvačnica svjedoči o početcima života crkve
Sljedeći članakGlas Koncila br. 25/2021