Glas Koncila br. 28/2023.

SVEČANO UZ BLAGDAN BISERA IZ MALOGA BLATA
»Njezin pogled dosezao je širine«
KOMENTAR
UZ NOVU INICIJATIVU PAPE FRANJE O SUVREMENIM KRŠĆANSKIM MUČENICIMA
PAPA NA ANGELUSU NAJAVIO
Crkva u rujnu bogatija za 21 kardinala
INTERVJU: POKRETAČ POKRETA »MUŽEVNI BUDITE« DR. KRUNOSLAV PUŠKAR
NAŠI RAZGOVORI
KRAJ NUTRITIVNOMU SMEĆU?
STRUČNJACI POZDRAVILI DEMOGRAFSKE SMJERNICE SVJETSKOGA SAVEZA MLADIH HRVATSKA
ZAPAŽANJA
PSIHOLOGINJA I ŽUPNA VIJEĆNICA MATEJA SABLJAK
EKUMENIZAM I RUSKA AGRESIJA NA UKRAJINU (3)
TAJNE DOSJEA LEGENDARNOGA UREDNIKA GLASA KONCILA
ČEMU SLUŽE KERUBI?
OBITELJ I MEDIJI

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 16. srpnja. Kao središnju temu na naslovnici broj donosi svečanu proslavu uz blagdan bisera iz maloga Blata – bl. Marije od Propetoga Isusa Petković.

Uz novu inicijativu pape Franje o suvremenim kršćanskim mučenicima Glas Koncila u fokusu donosi temu procesa sastavljanja hrvatskoga martirologija. Sve hrvatske (nad)biskupije imenovale su svoje povjerenike za sudjelovanje u izradi martirologija. S jednim od njih, Franjom Puškarićem, povjerenikom iz Gospićko-senjske biskupije, koji je na projektu izrade martirologija niz godina surađivao s biskupom Milom Bogovićem, koji govori o novim mogućnostima koje i za hrvatske prilike može donijeti inicijativa pape Franje, osobito u kontekstu poboljšanja ekumenskih odnosa katolika i pravoslavnih.

O nedavno objavljenoj »Deklaraciji o granicama srpske književnosti« koju je iznjedrila »IV. interkatedarska srbistička konferencija« komentar piše glavni urednik Glasa Koncila za koju kaže da »nastavlja za europski kontinent niz višegodišnjih nepojmljivih kulturnih posezanja jedne zemlje prema drugoj, što je događaj bez presedana«. »Možda je najopasnije u deklaraciji ono što se čini najmanje jasnim i poprilično zakukuljenim. Dobro su to uočili u hrvatskim institucijama prepoznavši ‘nejasne i ne osobito suvisle teze, po kojima se granice srpske književnosti mogu mijenjati onako kako to odgovara autorima Deklaracije’«, piše među ostalim urednik Stanić.

Jedan od projekata udruge »Hrvatska za Život« jest i projekt »Muževni budite«, čija je inicijativa »Što je muškarac bez krunice« odjeknula u hrvatskoj javnosti. Inicijativa je potaknula na promišljanje o potrebi molitve, novoj evangelizaciji i dinamici demokratskoga društva u kojem svi imaju pravo javno izraziti svoja uvjerenja. O ciljevima i smislu javne molitve u intervju za Glas Koncila govori glavni organizator dr. Krunoslavom Puškarom. »Prije svega molimo da budemo bolji muževi i očevi, a izjava da mrzimo žene besmislena je«, rekao je Puškar. »Smatralo se da je molitva krunice rezervirana za bakice, da to nije nešto što bi muškarac trebao raditi – biti pobožan i moliti krunicu. Javnom molitvom svjedočimo da muškarac treba biti i muževan i pobožan, da je pozvan posvećivati obitelj, pa i cijelo društvo i Crkvu«, rekao je među ostalim sugovornik.

Uz godišnjicu smrti nezaboravnoga urednika Glasa Koncila Živka Kustića novi broj otkriva nekoliko nepoznatih »kustićevskih« obračuna s predstavnicima jugoslavenskoga režima. Udbin dosje Živka Kustića ima više od 2700 stranica…

Mlada Varaždinka Mateja Sabljak u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« svjedočio o »ponudi« Božje providnosti koju nije mogla odbiti. Psihologinja po struci od rođenja živi u župi sv. Josipa gdje je danas aktivna i kao pastoralna vijećnica, a vođenjem molitvenih inicijativa za život utkana je i u živote danas zahvalnih obitelji.