Glas Koncila br. 32/2021.

INTERVJU: NOVINAR ZLATKO PINTER
KOMENTAR
ZAGREB
Četiri isusovca koja su ujedinila sve hrvatske krajeve
IZ CRKVE U SVIJETU
Inicijativa redovnica protiv trgovine ljudima
KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA
NAŠI RAZGOVORI
PROF. DR. MIRJANA TURKALJ
Djeca i alergije na hranu
MLADI MLADIMA
POVIJESNI FELJTON
METKOVIĆ
Kiparica Crkve u Hrvata
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA IZ LIBANONA

Naslovnom fotografijom 32. festival mladih »Mladifest« otvara se novi broj Glasa Koncila s nadnevkom 8. kolovoza.

Okupljeni oko Blažene Djevice Marije, uz intenzivan duhovni program mladi iz 52 zemlje svijeta od 1. do 6. kolovoza jačaju vjeru i duhovno rastu na Mladifestu. Pozdravio ih je i papa Franjo u pismu u kojem je napisao: »Taj događaj – prema iskustvu mnogih – ima snagu uputiti nas prema Gospodinu. Dragi mladi, na vašem putovanju s Gospodinom Isusom, koje je nadahnuto i ovim festivalom, povjeravam sve vas zagovoru Blažene Djevice Marije.«

O pelješkoj noći u redovitom komentaru piše glavni urednik Branimir Stanić koji naglasak stavlja na znakovitost spajanja mosta – »Ponajviše fascinira doslovna ideja toga mosta – da spaja. Njime se napokon cestom koja ide preko hrvatskoga teritorija spaja hrvatski jug, a time i čitavi hrvatski teritorij. Nakon spajanja i teritorijalne cjelovitosti za koju su se hrvatski ljudi, posebno u Domovinskom ratu, uspjeli izboriti uz mnoge položene živote, sada se u mirnodopsko doba dogodilo novo simbolično spajanje hrvatskoga teritorija«, piše između ostaloga urednik Stanić.

Glas Koncila donosi i razgovor pape u miru Benedikta XVI. povodom obljetnice početka njegove svećeničke službe za njemački mjesečnik »Herder Korrespondenz« u kojem se papa u miru prisjeća svojih kapelanskih dana. Razgovor je doveo i do ključnih aktualnih pitanja o svjedočanstvima, svećeništvu i vjerskom nauku.

Nedavno doneseni Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskoga rata barem je nakratko svratio pozornost javnosti na nevine žrtve na području Hrvatske, no žrtava je među Hrvatima bilo i u Srijemu, Banatu i Bačkoj. Za Glas Koncila o toj temi, koja je za širu hrvatsku javnost potpuno nepoznata i zaboravljena, govori novinar Zlatko Pinter koji između ostaloga govori: »Stradanja Hrvata potpuno se prešućuju i potiskuju. Kad je riječ o Vojvodini, prema podatcima kojima raspolažem, za zločine nad civilima osuđeno je do sada samo pet osoba, i to na simbolične kazne.«

Reportaža čitatelje vodi u Libanon koji se već duže vremena nalazi u žiži svjetske i crkvena javnosti te se suočava s krizom čiji je ishod katastrofalan: više od polovice stanovništva Libanona živi ispod granice siromaštva.

Novi broj donosi i dva susreta. Rođeni Brođanin Josip Brnjić, koji je proveo 13 mjeseci u novicijatu u tanzanijskim brdima opisuje svoja iskustva u Tanzaniji te predstavlja svoj 27-godišnji životni put koji ga je odveo na afrički kontinent. Supružnici, brigadirka Ružica Pavić-Kevrić i brigadir Šime Kevrić, vojni su liječnici koje služba često odvede daleko od obitelji i doma, a za Glas Koncila govore o braku, obitelji i služenju domovini, što im je, kako sami kažu, velika čast.

U broju 32 Glas Koncila ističe se i rubrika »Katolici u manje poznatim zemljama« koja u ovom broju donosi prikaz biskupije na 83 otoka – Vanuatu, a rubrika »Mladi mladima« piše o redovničkim zajednicama koje prate i obogaćuju mlade.