Glas Koncila br. 34/2018.

INTERVJU: DR. SANEA MIHALJEVIĆ
PAPINO PISMO NARODU BOŽJEMU
Poziv na post, molitvu i preobrazbu
IVANA LULIĆ
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
SLOVENSKI BISKUP
Političarima pomoći u pronalasku rješenja
TEOLOŠKI OSVRT
FESTIVAL ORGULJA
NOVIGRAD NA DOBRI
Proslavljen tisućljetni jubilej
DON MIHO DEMOVIĆ
Svećenik razotkrio povijest dubrovačke glazbe
DENIS BATINOVIĆ PEKMA
REPORTAŽA IZ PODGRADINE

Dužijanca, drevna žetvena manifestacija bunjevačkih Hrvata koja ima svoj kulturno-umjetnički i svoj vjerski dio, ove je godine po prvi puta održana u Zagrebu. Bio je to povod uredništvu Glasa Koncila da opširni izvještaj o događaju stavi na naslovnicu novoga broja Glasa Koncila, 34. u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 26. kolovoza. Svečano misno slavlje, s kojega je uzeta i naslovna fotografija, u zagrebačkoj je prvostolnici predvodio pomoćni biskup Ivan Šaško, koji je između ostaloga poručio da nas »Dužijanca uči kako se povezuje vjera i kultura; kako otajstvo Krista seže u sve pore našega življenja i vodi u dubinu, da se ne zadržimo na površini dojma…« U opširnome izvještaju čitatelji mogu upoznati osnovne elemente i pojmove manifestacije, a tekst nosi naslov: »Hrvata izvan Hrvatske nikada se ne možemo odreći«.

U redovitome komentaru urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić osvrće se na tvrdnje iz teksta »Vrijeme kršćanskih vrijednosti« nedavno objavljenog u Magazinu Jutarnjega lista. Urednik argumentira zašto su tvrdnje da je »Crkva smijenila vlast i postala ideolog društva« te da je društvu nametnuta ideologija kršćanskih vrijednosti potpuno neutemeljene i apsurdne. »Kad bi se kršćanske vrijednosti u suvremenom hrvatskom društvu uzimale kao ideal, kao cilj kojemu bi svi članovi društva težili, u Hrvatskoj bi bilo mnogo više poštivano dostojanstvo svake ljudske osobe, mnogo bi više bilo pravde i pravednosti, mnogo bi više bilo stvarne slobode, mnogo bi više značila istina o sadašnjosti i prošlosti, mnogo bi više bilo poštivano i življeno opće dobro cjelokupnoga hrvatskoga društva«, kaže u komentaru mons. Miklenić.

Kad je riječ o životu Crkve u Hrvatskoj, u novome broju Glasa Koncila ističe se izvještaj s Katehetske ljetne škole za vjeroučiteljice i vjeroučitelje u srednjim školama koja je održana u Zagrebu, na temu »Mladi, vjera i životno učenje«. Tu je i opširniji izvještaj iz Novigrada na Dobri, mjesta i župe koja je proslavila 1000. obljetnicu prvoga spomena svojega imena. Jubilarni deseti put u Baški na otoku Krku održana je, neposredno uoči Velike Gospe, revija kampananja, sviranja na zvonima. Pokroviteljstvo nad manifestacijom u čast Bogorodici ove je godine preuzeo krčki biskup Ivica Petanjak.

Iz života Crkve u svijetu posebnu pozornost privlači tekst posvećen pismu »narodu Božjemu« koje je uputio papa Franjo. Neposredni povod pisanju pisma bio je još jedan val skandala vezanih uz spolnu zloporabu djece i maloljetnika od strane crkvenih službenika, a u pismu Sveti Otac poziva sve vjernike na molitvu i pokoru kako bi se Crkva ne samo trajno oslobodila i očistila od toga zla, nego kako bi se i iznutra preobrazila.

Mladi, ljudska spolnost, sazrijevanje, sloboda, brak i obitelj, utjecaj religije/kršćanske vjere na ponašanja i stavove mladih – teme su koje se provlače kroz redoviti intervju u novome broju Glasa Koncila, čija je gošća psihijatrica dr. Sanea Mihaljević. U razgovoru, kojemu je povod 50. obljetnica događaja koji se smatraju početkom »seksualne revolucije«, sugovornica između ostaloga kaže: »Postoje znanstveni radovi koji su pokazali određeni pijetet prema religioznosti i njezinu promicanju zdravih načina života. Većina religija potiče monogamni brak, ne odobrava suicid, ne odobrava neumjerenost u jelu i piću, ukazuje na potrebu tjednoga odmora i slično. Ne treba biti veliki znanstvenik kako bi se zaključilo da su to dobre smjernice za život.«

»Suradnik svjetlosti – velik, a skroman«, naslov je priloga posvećenog nedavno preminulom hrvatskom slikaru Josipu Biffelu, koji je, kako se kaže u prilogu, svojim sakralnim radovima naprosto »zadužio Crkvu u cijelom našem narodu«. Da ga se pamti, dovoljna bi bila slika bl. Alojzija Stepinca koja je postala jednim od simbola blaženikove beatifikacije prije dvadeset godina.

Čitav niz čestitih, radišnih ljudi, pravih boraca u najkršćanskijem smislu te riječi – kako u Domovinskome ratu tako i danas – čitatelji će upoznati u redovitoj reportaži u novome broju, koja ih vodi u župu Duha Svetoga u Podgradini u Zadarskoj nadbiskupiji. Iz Podgradine se ne iseljava, jedna je od konstatacija reportaže.

Bogato iskustvo ljudskoga i vjerničkoga traženja i nalaženja iznijela je Ivana Lulić – pjevačica (članica sastava »Auguste«), menađerica u glazbenoj industriji, voditeljica crkvenoga zbora mladih. Između ostaloga, prošle godine prošla je Camino, hodočasnički put sv. Jakovu u Compostelu.

O danas ne baš popularnoj, ali svejedno nužnoj ulozi savjesti u životu pojedinca i društva u teološkom osvrtu u novome broju progovara dr. Luka Marković. Umjetnički voditelj festivala »Orgulje zagrebačke katedrale« Edmund Borić-Andler govori o samome festivalu, o orguljama kao dijelu našeg kulturnog identiteta te o sudbini tih čuvanja vrijednih instrumenata u Hrvatskoj.

»O vjeri, Oliveru i nogometu« u novome broju Glasa Koncila progovara pločanski pjesnik i glazbenik Denis Batinović Pekma. »Kada vidim moju mater Mariju kako moli, znam da je to njezin način ufanja i razgovora s Bogom i bude mi toplo oko srca. S osjećajem blaženoga mira napišem pjesmu, stihove ili note, svejedno ušuškan i zaštićen onim blagoslovljenim osjećajem da me netko čuva i moli za me«, kaže između ostaloga sugovornik. Impresivno svjedočanstvo nosi naslov: »Moj narod pobijedi svako vrime«.

U feljtonu o zaboravljenim hrvatskim velikanima, iseljeničkim misionarima u Americi predstavljen je isusovac o. Enrico Bontempo (1851.-1907), misionar na zapadnoj obali SAD-a. Ništa manje u Hrvatskoj zaboravljen i ništa manje velik nije Viktor Vincens, svećenik i pisac kojeg je bijeg pred komunizmom odveo u daleku Argentinu, a predstavljen je u rubrici Katolički oblikovatelji kulture u novome broju Glasa Koncila.