Glas Koncila br. 36/2021.

INTERVJU: Crkveni pravnik dr. Josip Šalković
I Crkvi je na srcu teška sudbina afganistanskoga naroda
KOMENTAR
SVETVINČENAT
O vrlini praštanja uz bl. Miroslava Bulešića
KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA
NAŠI RAZGOVORI
TEOLOŠKI OSVRT
NOVI MAROF – UDBINA
Zagorski vjernici oživjeli ideju biskupa Bogovića
POVIJESNI FELJTON
SUSRET
REPORTAŽA: ŽUPA PRESVETOGA TROJSTVA U BUDIMCIMA

Da su i Crkvi na srcu nova teška iskušenja afganistanskoga naroda – ilustrira naslovnica Glasa Koncila koja sa središnjom temom otvara novi broj od nedjelje 5. rujna, prenoseći riječi donedavno jednoga katoličkoga svećenika talijanskoga redovnika koji je krajem kolovoza uspio iz Kabula doći do Rima.

Uz početak nove školske godine koji donosi novi optimizam u svojem komentaru piše glavni urednik Branimir Stanić koji iznosi više novih prispodoba o kraljevstvu Božjem koje današnjem društvu, djeci i mladi govori njihovim jezikom. »Možda bi se mnogo toga što se danas događa moglo pojasniti uz najpoznatiju prispodobu o milosrdnom otcu i dvojici sinova, samo što u slučaju hrvatskoga iskustva drugoga ‘sina’ simboliziraju oni koji su davno svojevoljno uzeli pola imanja, nikad se za to nisu pokajali te i dalje na nove načine, onako odozdo, potkradaju i brata i otca«, piše Stanić.

O zbivanjima u međunarodnom pokretu za život za Glas Koncila govorio je Robert Colquhoun iz inicijative »40 dana za život« koji je posvjedočio kako je propobačajni lobi i trenutačnu koronakrizu uspio okrenuti u svoju korist, u smislu »telemedicinskoga« zakona koji omogućava pobačaje obavljati pomoću abortivnih pilula i kod kuće.

Sugovornik novoga broja Glasa Koncila u intervjuu je crkveni pravnik dr. Josip Šalković, koji govori o vjerničkoj i društvenoj važnosti priprave za ženidbu, uoči objavljivanja Priručnika priprave za ženidbu. Njegova je središnja poruka: »Valja prijeći na navještaj obiteljima da su upravo one glavni nositelji priprave za ženidbu«, a odgovara i na pitanje o tome kako postupiti kada dođe neočekivana trudnoća: vjenčati se ili radije pričekati?

Na stranicama Glasa Koncila prikazan je život katolika u manje poznatim zemljama svijeta, pa je tako u ovom broju prikazano djelovanje francuskoga teritorija Wallisa i Funtune u Tihom oceanu, udaljenom 22 tisuće kilometara od Pariza.

Teološki osvrt ispisuje dr. fra Luka Marković, pišući o zlorabljenju riječi i pojavi kada glavna struja manipulira čovjekom, pa se pita: »Zar je čovjek ponovno zaboravio da je jezik Božji dar koji vodi razumijevanju?«.

Reportaža prikazuje život župe Presvetoga Trojstva u Budimcima, u blizini Osijeka, gdje je tijekom Domovinskoga rata doselio veći broj izbjeglih katolika iz Srijema i Bačke te je župa tada i uspostavljena i danas je jedna od mlađih u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Povijesni feljton donosi prvi nastavak nizanke uz 350. obljetnicu pogibije Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana, u kojoj povjesničar dr. Hrvoje Petrić iznosi podatke o borbi za hrvatsku slobodu u 17. stoljeću.

O programu SKAC Palme »3D formacija za čovjeku dušu, duh i društvu« za Glas Koncila govore mlade snage te katoličke organizacije koji svjedoče kako predavanja i grupni susreti omogućuju sudionicima da steknu jasniju sliku o sebi.

Mladi mladima govore o nezamjenjivoj ulozi Crkve u odgoju i obrazovanju, Naši razgovori odgovaraju na pitanja o marijanskih blagdanima i naplati ulaza u crkvu, rubrika Obitelj i mediji o romanu o djevojci koja je u najbeskorisnijem bolničkom odjelu odustala od pobačaja, a rubrika Nahraniti vjerom o tome kako pronaći trenutke za razgovor o vjeri s adolescentima.