Glas Koncila br. 37/2017.

INTERVJU: ĐURO VIDMAROVIĆ
VODEĆI JAVNOZDRAVSTVENI PROBLEM
MLADI MLADIMA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
PAPA U KOLUMBIJI
U znaku mira, pomirenja i obnove
O SVEUČILIŠTU I OBRAZOVANJU
NEDJELJA ZA OBITELJ
Trgovački lanac uveo neradne nedjelje
»NE DAJ SE, CETINO«
I franjevci protiv termoelektrane
REPORTAŽA: ŠPANSKO

Odgovornost nije prepuštena drugima, ključ je u »malim ljudima« – naslov je izvještaja sa zavjetnog hodočašća vjernika hrvatske metropole u nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke kojim se otvara novi 37. broj Glasa Koncila s nadnevkom 17. rujna. Uz više fotografija i iscrpan tekst katolički tjednik popratio je to dvodnevno okupljanje Zagrepčana te prenio glavne naglaske propovijedi kardinala Bozanića, koji zbog rehabilitacije osobno nije sudjelovao na zavjetnom hodočašću.

Da je Hrvatska zakoračila u demografski slom ustvrdio je u svojem komentaru urednik Ivan Miklenić analizirajući posljednje brojke o novorođenima i iseljenima te istaknuo kako nestajanje hrvatskog stanovništva treba biti najvažniji i najurgentniji problem s kojim se Hrvatska danas suočava. »Ne učini li potrebno za povratak hrvatskih ljudi u Hrvatsku, sadašnja i svaka buduća državna vlast bit će pogrebnik hrvatskoga naroda i stanovništva Hrvatske«, napisao je urednik Miklenić.

Pohod pape Franje Kolumbiji u znaku mira, pomirenja i obnove također je detaljno obrađen na stranicama inozemnih vijesti Glasa Koncila s naslovom »Umjesto kulture smrti kultura života i susreta«.

Novi predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović u intervju Glasu Koncila otkriva namjeru da akademika i pjesnika iz Bosne i Hercegovine Veselka Koromana kandidiraju za Nobelovu nagradu. Govorio je i o imovinskim poteškoćama s prostorom Društva, »blokadi« prema književnosti kršćanskog nadahnuća, krizi izdavaštva i drugim aktualnim temama. »Gledajući povijest književnosti, uočavamo ako je autor bio ove ili one orijentacije koja se ne sviđa urednicima, ili političkim faktotumima, onda se briše, odnosno prešućuje i njegovo književno djelo. Dok to ne prevladamo, bit će problema«, kazao je za Glas Koncila Đuro Vidmarović.

U povodu početka školske i akademske godine u drugom nastavku teološkog promišljanja dr. Šime Šokčević govori o temi obrazovanja, interpretirajući misli poznatog engleskog obraćenika, kardinala i blaženika Johna Henryja Newmana.

Podatak da je u Hrvatskoj 40 % prekomjerno uhranjenih i 20 % pretilih osoba komentira liječnik prof. Miroslav Bekavac Bešlin koji se bavi kirurškim liječenjem debljine te poručuje da ona nije samo teret pojedinca, nego vodeći javnozdravstveni problem.

Više je izvještaja iz različitih dijelova Hrvatske: iz Novske se piše o otvaranju nove katoličke osnovne škole, sv. Marko Križevčanin proslavljen je u Križevcima i Varaždinu, obilježen je po 15. put Dan hrvatskih mučenika na Udbini, a piše se i o izjašnjavanju splitskih franjevaca protiv plinske termoelektrane Peruća.

Reportaža u novom broju Glasa Koncila predstavlja župu Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom, u zapadnom dijelu Zagreba, aktivnu zajednicu koja okuplja oko 12 tisuća župljana. Ostale redovite rubrike također donose zanimljive teme: »Prigovor znanosti« o dioksanu u vodi, »Propisi-pravo-pravda« o granicama, pravnoj struci i politici, »Katolički oblikovatelji kulture« predstavljaju fra Tihomira Zubca, a u »Našim razgovorima« odgovara se na pitanje klanjaju li se kršćani znaku, slici ili kipu. Rubrika »Mladi mladima« na dvije stranice donosi tekstove o stigmama kao neobjašnjivim oznakama vjere. (it, gk)