Glas Koncila br. 38/2022.

INTERVJU – PROF. DR. STEFANO TESTA BAPPENHEIM
KOMENTAR
ZRIN
Na 79. godišnjici stradanja Zrinjana upozoreno i na manipulacije SPC-a
PAPA POSLODAVCIMA
»Rađati djecu danas je pitanje domoljublja«
NAŠI RAZGOVORI
ANA I JOZO JELINIĆ
Mladenci i 6,5 desetljeća nakon vjenčanja
VOĆIN
Biskup Škvorčević proglašen počasnim građaninom općine Voćin
TEOLOŠKI OSVRT
MLADI MLADIMA
FILM
ANEGDOTE IZ ŽIVOTA CRKVE
REPORTAŽA IZ ŽUPE SV. MARTINA – STRIZIVOJNA

»Religije nisu problem, nego dio rješenja za skladniji suživot«, središnja je poruka s posjeta pape Franje Kazahstanu kojom se, uz naslovnu fotografiju pohoda Svetoga Oca Nur-Sultanu, otvara novi broj Glasa Koncila, priređen za nedjelju 18. rujna.

Komentar glavnog urednika Glasa Koncila osvrće se na mjere za nošenje s energetskom i ekonomskom krizom koje je u četvrtak 8. rujna predstavila Vlada Republike Hrvatske. »Promidžbeni Vladin stroj koji je mjere upakirao u tablice i dijagrame te u spominjanje iznosa od više od 21 milijarde kuna koje će se utrošiti u sljedećem razdoblju kao da je više bio upregnut da otupi oštrice najavljenih prosvjeda nego da pokaže perspektivu uspjeha mjera«, piše Stanić.

Tema koja je u fokusu novog Glasa Koncila je izložba »Students for Tolerance« na Trgu Republike Hrvatske gdje je, među izloženim plakatima bio i onaj koji na vulgaran način udara na kršćanske obitelji. »Odvratno, ali ja to toleriram«, natpis je na plakatu koji je prikazivao kršćansku obitelj za stolom. Prilog postavlja pitanje tko plaća »toleranciju« koja vrijeđa kršćana i ima li u spornom plakatu elemenata govora mržnje. »Komu pogled na kršćansku obitelj izaziva gađenje, ne gadi mu se tek ideja kršćanstva, nego i stvarnost obitelji. Tko mrzi konzervativca ili liberala samo zbog onoga što jest, mrzi samoga čovjeka«, piše u prilogu.

Sugovornik u središnjem intervjuu je talijanski stručnjak za kanonsko pravo prof. dr. Stefano Testa Bappenheim koji govori o ulozi vjerskih simbola u javnom prostoru. »Zabranjivanje vjerskih simbola u javnom prostoru imalo bi za posljedicu cenzuriranje, a s vremenom i ukidanje svakoga društvenoga i javnoga očitovanja religije, kao što su, primjerice, vjerska slavlja na ustoličenjima careva, kraljeva i predsjednika republika«, kazao je, među ostalim, sugovornik u razgovoru.

Novi broj Glasa Koncila donosi i životno i vjerničko svjedočanstvo hrvatskoga glumca Roberta Kurbaše. Detaljno se razrađuje i četvrto zasjedanje Sinodske skupštine Sinodskoga puta Katoličke Crkve u Njemačkoj. Mladi Glasa Koncila pišu o jeziku ljubavi kao univerzalnom jeziku kojeg razumije svaki čovjek. Kakva se to »revolucija« upravo događa u Strizivojni, jednom od najživopisnijih sela đakovačke okolice, čitatelji mogu doznati u reportaži iz župe sv. Martina.