Glas Koncila br. 40/2021.

INTERVJU S MONFORTANCEM O. NIKOLOM TANDAROM
U FOKUSU
KOMENTAR
RIM – VATIKAN
Novo vodstvo Vijeća europskih biskupskih konferencija
KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA
NAŠI RAZGOVORI
SIMPOZIJ O ENCIKLICI »FRATELLI TUTTI«
Je li u novoj epohi moguć dijalog sa svim ljudima dobre volje?
ZAPAŽANJA
MLADI MLADIMA
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA: ŽUPA SV. MARTINA U BERMU

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila koji se u župama može pronaći ove nedjelje 3. listopada. Naslovnica se prigodno otvara fotografijom s 44 studenata prve generacije studija medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Posljednji ponedjeljak rujna 2021. u povijesti hrvatskoga društva i njegova visokoškolskoga obrazovanja ostat će upisan zlatnim slovima. Tog je ponedjeljka otvoren studij medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Velika je svečanost u velikoj dvorani po svojoj važnosti tako bila usporediva s početkom HKS-a, ona je novi početak još mladoga i, dakako, poletnoga sveučilišta. »Hrabro s Gospodinom u prvu akademsku godinu!« ohrabrio je kardinal Josip Bozanić na svečanosti prvoga dana okupljene studente prve generacije medicine.

Glavni urednik Branimir Stanić redoviti komentar posvetio je upravo otvaranju Medicinskoga fakulteta na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. U središtu komentara je snaga poniznosti i skromnosti koje su istaknute na otvaranju fakulteta. »U sadašnjem društvenom i političkom ozračju koje živi od velikih najava i neostvarenih obećanja (za što su uvijek drugi krivi) govori na otvaranju nove akademske godine u kojima se poziva na poniznost dolaze kao pravo iznenađenje. U njima, naime, nije bilo prostora ni za uznositost ni za nadmetanje s drugima, a kamoli za željom da se ičim ugroze drugi medicinski studiji i sveučilišta u Hrvatskoj«, piše urednik Stanić.

U fokusu novoga broja je i pitanje Dana kruha koji svake godine početkom listopada aktualiziraju pitanje religije u javnom prostoru. Donose se i izvještaj sa simpozija o enciklici »Fratelli tutti« kao pozivu na socijalno prijateljstvo i sveopće bratstvo kao te odjeci konferencije o zaštiti djece i ranjivih odraslih održane u Varšavi.

Trojica hrvatskih monfortanaca na službi u svetištu Czestochowa slove za »poljske marijanske preporoditelje«, a jedan od njih je i o. Nikola Tandara koji je za Glas Koncila u intervjuu na početku Marijina mjeseca odgovorio što znači biti u školi Presvete Djevice, može li Djevica Marija »naškoditi« odnosu prema Bogu, kako se odmaknuti od djetinje pobožnosti. »Sjedinjenje s Majkom Božjom vodi do sjedinjenja s Bogom. To znači da čovjek sve što čini, čini po Mariji, u Mariji, za Mariju i s Marijom«, rekao je o. Tandara.

Ovotjedna reportaža vodi čitatelje u župu u kojoj »plešu mrtvaci«. Među mnoštvom istarskih gradića koji svjedoče svoju povijesnu, kulturnu i vjerničku baštinu nalazi se Beram u blizini Pazina. Mnogo toga može reći glasovita freska »Ples mrtvaca« iz tamošnje crkvice sv. Marije. I danas ona šalje poruku da su u smrti svi isti, a snaga vjere nadilazi staleže, nadilazi pandemije, jer vjernik ne sumnja u Boga.

Mladi mladima pišu o Asiškom Siromašku koji je obogatio Crkvu, a u rubrici »Obitelj i mediji« čitajte o aplikaciji koja poštuje privatnost. U ovo broju mogu se upoznati sa Zelenortskim Otocima – dvije biskupije na deset otoka.