Glas Koncila br. 40/2023.

CRKVA U HRVATA SVEČANO, I UZ »KIŠU RUŽA«, PROSLAVILA 25. OBLJETNICU STEPINČEVE BEATIFIKACIJE
»Stepinac je dar, Božji dar hrvatskomu narodu«
KOMENTAR
INTERVJU: POLJSKI POLITOLOG DR. MARIUSZ SULKOWSKI
ZNAK MIRA NA MISI
VELIKO RASKRINKAVANJE
TREBA LI GRIJEH UZETI OZBILJNO?
ŠTO SVE OBASJAVA »SUPERZVIJEZDA« IZ ČABRUNIĆA
»SNAĐI SE, DRUŽE«
NEKI NOVI FENOMENI
KADA BUDUĆI LIJEČNIK ODGAJA MLADE U VJERI
IMA LI ZAVODNICA MEĐU ANĐELIMA?
MLADI I ČITANJE
SVJEDOČANSTVA BISTRIČKIH OČEVIDACA

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 8. listopada. Broj se otvara naslovnicom koju nosi fotografija i izvještaj s proslave 25. obljetnice Stepinčeve beatifikacije u Mariji Bistrici.

U Stepinčevu obljetnicu u Mariji Bistrici nenametljivo se ugradio i jubilej Glasa Koncila, koji je zajedno sa Zakladom »Sveta Maravillas od Isusa« organizirao dosad neviđen čin: zavjetno posipanje laticama ruža prostor crkve na otvorenom. Svečanu proslavu obljetnice beatifikacije i »kiše ruža« stranice Glasa Koncila prenosi i u fotografijama.

Na veličanstvenu proslavu 25. obljetnice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca osvrće se i u komentaru glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić. »U Mariji Bistrici, uz moći bl. Alojzija Stepinca na oltaru i moćnik s relikvijama sv. Male Terezije koji je bio u helikopteru iz kojega su tekli potočići crvenih ružinih latica, dogodio se duhovni manevar koji tek čeka svoje ostvarenje na različitim područjima«, piše među ostalim urednik Stanić.

Želeći rasvijetliti barem neke aspekte jednoga od najakutnijih problema današnje Hrvatske, depopulacije zbog migracije, Glas Koncila je sugovornika za središnji intervju pronašao u poljskom politologu, profesoru na Fakultetu društvenih i ekonomskih znanosti Sveučilišta »Kardinal Stefan Wyszynski« u Varšavi. »Dubinska politička posljedica posjedovanja nacionalnoga identiteta jest čovjekovo uvjerenje da ima dom – svoj dom, sigurno mjesto s pravilima i načelima društvenoga suživota koje zajednički prihvaćamo; ono što su drevni filozofi, poput Platona i Aristotela, nazivali prijateljstvom«, ističe uz ostalo u razgovoru dr. Sulkowski.

Desetljeće nakon što je kardinal Angelo Amato u pulskoj Areni obradovao čitav hrvatski narod beatifikacijom Miroslava Bulešića Istra i dalje otkriva blago svjedočanstva, zagovora i uzora najmlađega hrvatskoga blaženika. Tri povijesna razloga zašto Stepinčev istarski »blizanac« nije prisutan u katoličkoj javnosti koliko blaženi kardinal ponukala su Glas Koncila da u sklopu ovotjedne reportaže pođe tragom triju živih odjeka njegova glasa u Poreču, Baderni i Pazinu.

Student medicine Luka Batinić aktivni je župljanin župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici i suradnik Povjerenstva za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. Mladić kojemu je župa, kako kaže, otkad zna za sebe – drugi dom, svjedoči kako je pokušavajući evangelizirati druge, uspio sam to napraviti i samomu sebi.