Glas Koncila br. 41/2018.

INTERVJU: FRA JURE ŠARČEVIĆ
RADNI DIO BISKUPSKE SINODE
MLADI MLADIMA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
SPOLNE ZLOPORABE
»Slijedit ćemo put istine, kamo nas god on doveo«
MISA ZA DOMOVINU
Zašto 27 godina živi jugoslavenska laž?
DAN OBITELJI U SISKU
Pohvala obiteljima koje znaju da ovise o Bogu
HODOČAŠĆE VOJSKE
Novi »identitet« muškarca i žene
VJERA I RAZUM
Za uzlet do istine nužna su oba krila
Rast župnih zajednica

Novi, 41. broj katoličkoga tjednika Glasa Koncila s nadnevkom 14. listopada otvara fotografija i tekst s početka 57. plenarnoga zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije koje se održava u Zagrebu, a među ostalim u znaku je i susreta hrvatskih biskupa i nadbiskupa s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama mons. Paulom Richardom Gallagherom.

Pod naslovom »Antičestitka za Dan neovisnosti« glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić piše kako je hrvatskoj i svjetskoj javnosti upućena strašna laž da je u Sisku bio najveći i najzloglasniji dječji logor. »Predstavnici hrvatskih državnih vlasti ne bi smjeli sudjelovati ni na kojoj komemoraciji na kojoj se oživljavaju mitovi i komunistička i velikosrpska »istina«. Stoga je nedopustivo da su uopće sudjelovali izaslanici predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade na toj komemoraciji u Sisku, a ako su već i sudjelovali, trebali su se javno oduprijeti ondje izrečenim lažima. No mogu li si uzeti toliko slobode kad laž iznosi koalicijski partner vladajuće garniture?«, piše urednik Miklenić.

U intervjuu provincijal hrvatskih kapucina fra Jure Šarčević najavljuje obilježavanje 400 godina dolaska franjevaca kapucina u Zagreb, približavajući čitateljima taj važan događaj iz života Katoličke Crkve u hrvatskom narodu i njegovoj metropoli. » Kapucini su se znali kroz svoju povijest prilagoditi najrazličitijim apostolskim aktivnostima, ali uvijek vodeći računa o mudrom propisu Konstitucija: ‘Prvi apostolat manjega brata jest živjeti u svijetu evanđeoskim životom u istini, jednostavnosti i radosti’«, kazao je za Glas Koncila o. Šarčević.

Detaljan izvještaj – mimo stranica s inozemnim vijestima – donosi se o početku radnoga dijela Biskupske sinode o mladima i pozivu na kojoj sudjeluje 267 sinodskih otaca, 49 »slušača i slušačica«, među kojima su 34 mlade osobe, 23 »stručnjaka« te osam bratskih delegata, a sažetak promišljanja oblikovan je u naslovu teksta: » Udahnuti mladima viđenje budućnosti ispunjeno radošću evanđelja«.

Mladi suradnici Glasa Koncila na svojim su stranicama, potaknuti obilježavanjem Svjetskoga dana učitelja, prikazali izazove i ljepote toga zanimanja te učitelje predstavili kao »zvijezde vodilje kroz život«. Novi niz povijesnih feljtona započinje seriju o zaboravljenim hrvatskim velikanima, profesorima i znanstvenicima, a u prvom nastavku piše se o filozofu i prirodoznanstveniku o. Josipu Zanchiju.

Reportaže na duplerici Glasa Koncila ovoga puta donose dvije priče: sa sjevera i juga Hrvatske – iz župe Kutinska Slatina i sa Sutivana na otoku Braču.

Među brojnim vijestima i izvještajima ističu se oni: s Marije Bistrice s 26. hodočašća hrvatskih vojnika, policajaca i branitelja, iz Zagreba sa znanstvenoga skupa o enciklici »Vjera i razum«, iz Zaostroga s proslava 550. obljetnice franjevačkoga samostana, iz Siska s biskupijskoga Dana obitelji te s misa zaziva Duha Svetoga u novoj akademskoj godini iz nadbiskupijskih središta.

IZVORGlas Koncila br. 41/2018.
Prethodni članakJAPANSKA DRAMA »OBITELJSKE VEZE« Osjećaji u obitelji
Sljedeći članakGlas Koncila br. 41/2018