Glas Koncila br. 46/2022.

INTERVJU: VELIKI REKTOR SALEZIJANACA DON ÁNGEL FERNÁNDEZ ARTIME
AWALI-MANAMA
Papa Franjo pohodom Bahreinu pridonio međureligijskomu dijalogu i emancipaciji katoličke zajednice
U FOKUSU
KOMENTAR
RIJEKA
Novi riječki nadbiskup od prethodnoga primio štap
KARLOVAC
Svetište sv. Josipa okupiralo 400 potencijalnih supružnika
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
TEOLOŠKI OSVRT
LOBOR
Posvećena župna crkva s početka 19. stoljeća
MLADI MLADIMA
POVIJESNI FELJTON
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA IZ PODRAVINE

Fotografijom s pohoda pape Franje Bahreinu kojim je pridonio međureligijskomu dijalogu i emancipaciji katoličke zajednice otvara se novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 13. studenoga.

Na stranicama Glasa Koncila donosi se pregled 39. Papina međunarodnoga putovanja čiji je službeni cilj bio sudjelovanje na završetku Bahreinskoga foruma za dijalog, međureligijske dijaloške inicijative iza koje stoje bahreinske vlasti i Muslimansko vijeće staraca, gremij s čijim se članovima Papa također susreo, kao i s bahreinskim kraljem Hamadom bin Isom bin Salmanom Al Halifom.

Uz šesti Svjetski dan siromašnih, koji se slavi na 33. nedjelju kroz godinu, o brojnim licima siromaštva u Hrvatskoj – materijalnoj i duhovnoj oskudici, skrivenu siromaštvu, osamljenosti, isključivanju iz društvenoga života… – govori ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar. »Svi najlakše uočavamo materijalno siromaštvo i neimaštinu. S njima se susrećemo u našim gradovima i selima, u našim kvartovima i ulicama, u župama i obiteljima. Međutim, osim materijalnoga siromaštva jednako je prisutno, i osobno me puno više zabrinjava, duhovno siromaštvo, o kojem se jako malo govori«, rekla je među ostalim s. Jelena Lončar.

Na šesti Svjetski dan siromašnih osvrće se i u komentaru glavni urednik Branimir Stanić pitajući se zašto je baš sada potrebno da još više poraste solidarnost prema najpotrebitijima, kako u Crkvi tako i u čitavu društvu. Razlog su tomu zasigurno razna lica siromaštva današnjice. »Dugo već hrvatski građani žive pod pritiskom svojevrsne propagande blagostanja koju proizvodi vladajući politički sloj potpomognut utjecajima iz gospodarskih krugova i dijela medija. Kao što je reklamama cilj pod svaku cijenu izbjeći sporno pitanje kad je riječ o nekom proizvodu, tako se gomilanjem slika blagostanja u javnom prostoru skreće pozornost sa spornih pitanja koja se tiču siromaštva i osiromašenja«, piše urednik Stanić.

Hrvatsku salezijansku provinciju sv. Ivana Bosca pohodio je nedavno don Ángel Fernández Artime, veliki rektor Družbe sv. Franje Saleškoga, poznatije pod imenom Salezijanci don Bosca. Odgovarao je kao sugovornik središnjega intervjua za Glas Koncila na pitanja o Crkvi u svjetlu iskustva svoje družbe, o teškoćama mladih, o pozivu i o papi Franji. »Ako zemlja kao što je vaša, ili kao što je moja Španjolska, tako mnogo investira u odgoj i obrazovanje, daje izvrnu sveučilišnu formaciju, ima izvanredne mlade ljude, ali ne uspijeva stvoriti društveno tkivo koje je kadro zadržati tu veliku vrijednost koju imamo u mladima, moramo spoznati da smo negdje zakazali«, istaknuo je među ostalim sugovornik.

Obrisi one prave svetomartinske karizme – gostoljubivost, otvorenost, dobronamjernost – zasigurno se mogu upoznati u mnogim dijelovima Hrvatske. Tim se vrlinama mogu dičiti i Podravci, a među njima je i 3500 vjerničkih duša koje okuplja župa sv. Martina u Virju koju predstavlja ovotjedna reportaža. U toj se župi i mirnu mjestašcu u srcu Podravine svetomartinski »kredo« živi vrlo dosljedno, i to ne samo u studenom, nego i u ostatku godine.

Mata CROata umjetničko je ime akademskoga kipara i profesora likovne kulture iz Banova pokraj Vrbovca Mate Turića, koji se pridružio malomu broju Hrvata koji su dosad dobili priliku i čast izlagati na Pariškom jesenskom salonu. Na toj je glasovitoj pariškoj izložbi osvojio nagradu za originalnost, a za Glas Koncila govori o umjetnosti, stvaranju i oblikovanju kamena. Pozivu Glasa Koncila za razgovor rado se odazvao i kapetan hrvatskih »Barakuda« Ivan Krapić, višestruki osvajač medalja na najvažnijim natjecanjima, koji nije zanimljiv Glasu Koncila samo zbog njegovih športskih uspjeha. Naime, Krapić, koji danas igra u pariškom klubu »Noisy-le-Secu«, kada god se nađe u rodnoj Rijeci ne propušta pohoditi nedjeljne mise u župi na Srdočima.