IZNENAĐENJE U VIRJU U PODRAVINI Žive duh pravoga Martinja svih 365 dana u godini

Snimio: M. Erceg

Pomalo u sjeni jesenskih vinskih svečanosti ostaje karizma i neobičan život znamenitoga svetca i biskupa francuskoga grada Toursa u 4. stoljeću – sv. Martina. Brzopleto bi se moglo zaključiti da su svetomartinska slavlja – kojima se oko 11. studenoga s posebnom »predanošću« pristupa u raznim dijelovima kontinentalne Hrvatske – povezana sa svetčevim simpatijama prema vinu. No sv. Martin proslavio se za života pohođenjem raznih »margina« svojega vremena. Pomagao je siromahe, hrabrio je odbačene i donosio je kršćanstvo onima koji nikada za takvu vjeru nisu čuli. Stoga bi i riječi koje ga najbolje opisuju bile milosrđe, darežljivost, širokogrudnost…

Obrisi takve (prave) svetomartinske karizme – gostoljubivost, otvorenost, dobronamjernost – zasigurno se mogu upoznati u mnogim dijelovima Hrvatske. Tim se vrlinama mogu dičiti i Podravci, čiju su blagost i dobroćudnost u kolektivnu svijest hrvatskoga naroda trajno utkale generacije umjetnika Hlebinske škole. A upravo u jednom manje poznatu kutku nizine koju vjekovima napaja vijugava Drava – u Virju – svetomartinski »kredo« živi se vrlo dosljedno, i to ne samo u studenom, nego i u ostatku godine. Putnik namjernik to može najbolje doživjeti kada se Virovcima pridruži na »običnoj« nedjeljnoj misi u njihovoj župnoj crkvi sv. Martina.

Sedam stoljeća virovskoga sv. Martina

U Virju sv. Martin »živi« već sedam stoljeća. Naime, prvi spomen crkve sv. Martina među starim spisima zagrebačkoga Kaptola seže u daleko 14. stoljeće. A prvi obrisi civiliziranoga života na tlu današnjega Virja sežu još ranije, u vrijeme Rimskoga Carstva, »epohe« u kojoj je živio i sam sv. Martin. Tada je tim dijelom Podravine prolazila cesta koja je spajala Mursu (današnji Osijek) i Poetoviju (današnji slovenski Ptuj). Osim što znamenitoga svetca danas časte i kao patrona svoje župe, Virovci sv. Martina slave i kao zaštitnika svoje općine, pa se njegov blagdan često »razvuče« i u sedmodnevnu proslavu koja osim liturgijskoga i molitvenoga dijela uključuje i vrlo sadržajnu kulturno-umjetničku dimenziju uz, jasno, poticajan gastronomski i enološki dodatak.

Čuvaju svoju povijest
Virje je jedno od razvijenijih mjesta podravskoga kraja. Ima nekoliko ugostiteljskih objekata, trgovine, ljekarne, pekarnice, prodavaonice poljoprivrednih i drugih specijaliziranih proizvoda. Naveliko su poznati i virovski košarkaši i košarkašice. Virovci se ponose i svojom poviješću. O tom svjedoči i park pred župnom crkvom, u kojem je svojevrsna virovska »aleja junaka«, među kojima se svojim spomenikom ističe narodni preporoditelj Ferdo Rusan. On je za života zavrijedio spomen ne samo u virovskoj lokalnoj povijesti, nego i u povijesti cjelokupnoga hrvatskoga naroda. Naime, Rusan je sredinom 19. st., u onodobnim prilikama mađarizacije i germanizacije, vodio kazališnu družinu koja je svoje komade izvodila na hrvatskom jeziku. Nadalje, u parku izvire i »zlatni plamen« koji je spomenik hrvatskim braniteljima. Nasuprot župne crkve, dakle u središtu Virja, nalazi se i zgrada koja se u mjestu kolokvijalno zove »krasotica«. Do 1971. godine tu je djelovala škola, a danas je to središte virovske kulture – ondje je zavičajni muzej, kino, knjižnica, čitaonica, galerija i dječji vrtić.
Mladi župnik među ljudima i za ljude

Da ime sv. Martina ne živi samo kao ime patrona župe, odmah na početku razgovora potvrdio je i mladi virovski župnik Marijan Kovačić, koji je na službi mjesnoga pastira od 2018. godine. »Osjećam se dobro prihvaćenim otkako sam došao u Virje. Župa u Virju bila je moja prva župnička služba i pratili su taj korak i određeni strahovi jer odgovornosti su porasle u odnosu na moje prethodne svećeničke službe. No brzo sam se sprijateljio sa suradnicima koji su na župi surađivali i s ranijim župnicima i oni su zapravo bili pokretači, a na neki su način ohrabrili i mene da se bolje ostvarim u svom pozivu. A to je naviještati Božju riječ, biti s ljudima, pomagati ljudima, i to u svim oblicima, dakle onim duhovnim, ali i u drugim životnim situacijama.«

No župnik je i sam domaći čovjek, Podravac. Rođen je u Podravskim Sesvetama, a nakon što je svećenički poziv »istesao« u zagrebačkoj bogosloviji, prve svećeničke službe obnašao je u Đurđevcu i Koprivnici te Vidovcu pokraj Varaždina. Osim što neprestano izgrađuje duh Virovčana, energični župnik Kovačić upustio se i u graditeljske projekte. Zasad su uređene električne i toplinske instalacije u župnoj crkvi, a slijedi i obnova njezinih zidova i fasade. Bit će to hrabar iskorak za virovsku pastvu uzimajući u obzir elemente koji virovsku župnu crkvu čine dojmljivom – sama visina i veličina građevine, kvadratura unutrašnjosti, oslikani stropovi, bogato urešeni glavni i pokrajnji oltari… Na popisu za graditeljska osvježenja su i filijale u Svetoj Ani i Šemovcima.

Dvije redovnice dominikanke – s. Josipa Petrović i s. Otilija Mijić – velika su pomoć virovskomu župniku. Duga je prisutnost dominikanki u Virju – ondje su došle prije točno 80 godina, 1942. u vrijeme Drugoga svjetskoga rata. Osim što su služile i kao vjeroučiteljice i učiteljice u školi, dominikanke su u Virju djecu podučavale i u pjevanju, sviranju, a ponekad su morale raditi i u polju, zajedno s narodom, da bi imale dovoljno hrane. Osim pomaganja na župi s. Josipa radi i u koprivničkoj bolnici kao medicinska sestra. Veliki trag u dugoj prisutnosti dominikanki u Virju ostavila je s. Cecilija Škriljevečki, koju pamte i današnji župljani župe sv. Martina.
Caritas na tragu karizme sv. Martina

Svetomaritnski »kredo« u Virju vidljiv je i u djelovanju župnoga Caritasa. Njegov voditelj i uopće jedan od njegovih »veterana« i najaktivnijih članova je župljanin Ivan Benkek.

Župna crkva sv. Martina izgrađena je 1833. godine u baroknom stilu. Bio je to veliki projekt koji je pokrenuo i izvršio župnik Ivan Nepomuk Pfeiferberg

Caritas se skrbi za 76 korisnika, a osim hrane, odjeće i drugih materijalnih potrepština virovski Caritas »specijalizirao« se i za razne oblike duhovne pomoći. Njegovi volonteri često pohode i domove za starije u kojima žive stariji stanovnici mjesta. U Virju ima četiri-pet takvih domova, zapravo privatnih kuća koje starijima pružaju njegu. Caritas ima oko 11 članova, kaže njegov voditelj Benkek, a napunio je i tri desetljeća svoga aktivnoga rada. Pokrenut je odmah na početku Domovinskoga rata 1991. godine jer su i u Virje dolazili prognanici iz raznih ratom razorenih krajeva. Virje je tada bilo dijelom Zagrebačke nadbiskupije pa su snažni poticaji Caritasu dolazili od biskupa Jurja Jezerinca i Jelene Brajše, prisjetio se Benkek.

S detaljima o socijalnoj slici mjesta u razgovor se uključila i župljanka Maja Šoš, koja predaje u mjesnoj školi kao učiteljica. Današnji Virovci, za razliku od generacija njihovih djedova i baka, sve se manje oslanjaju na poljoprivredu i svoj posao traže u malo većim sredinama, u gradovima poput Koprivnice i Đurđevca, neki putuju do Bjelovara, a ima i onih koji poslom gravitiraju i prema Zagrebu. Bilo je i nekoliko obitelji, navodi župljanka Šoš, koje su se iselile u potrazi za poslom u inozemstvo. Posljednjih su godina u Virju novost i pripadnici romske manjine, navodi učiteljica Šoš, koje se u društvo, jasno, ne može integrirati samo preko školskoga sustava, nego im u svemu otvorena stoji i župna zajednica.

Članica virovske zajednice mladih »Martinci« Lea Hrženjak: »Naša zajednica osim duhovnih susreta organizira i druga događanja. Imamo i akciju ‘ljeto na župi’. U sklopu toga imamo i razne radove. Primjerice, jedne smo godine bojili ogradu kod župnikova stana. Animiramo večernje mise pjesmom i molitvom, a općenito kada nešto treba u župi, stavljamo se na raspolaganje.«
Voditelj župnoga Caritasa Ivan Benkek: »Posebno kada obilazimo starije koji su u domovima i na kućnoj njezi, primjećujemo da su ljudi potrebiti ne samo materijalne pomoći, nego i duhovne. Zato i puno razgovaramo s tim ljudima jer traže i socijalni kontakt. A da bi duhovna pomoć bila potpuna, potičemo ih i na sakrament pomirenja.«
Članica župnoga pastoralnoga vijeća Iva Šklebar napominje da bi i u Virju bilo radosnije na misnim slavljima kada bi bilo više djece i mladih obitelji. Kada je ona bila djevojčica, kaže, vjeronauk je bio u crkvi i pristupanje mladih crkvi tada je na neki način bilo prirodnije. »Naša je vjeroučiteljica bila časna sestra, a vjeronauk u školi dobila sam tek u 7. ili 8. razredu. Za nas je vjeronauk bio mjesto druženja, nitko nas nije trebao na to ‘tjerati’. Bilo je uobičajeno da mi kao djeca čitamo na misama. Djeci se danas nude različiti sadržaji nedjeljom, od nogometa i raznih športova do drugih ‘zabavnih’ aktivnosti«, napominje župljanka Šklebar.
»Najljepše događaje vezujemo uz ovu crkvu«

Poticaji na prihvaćanje drugih i gostoprimstvo prema svima često se u Virju mogu čuti u propovijedima koje nedjeljama i u drugim prigodama izriče župnik Kovačić, nadovezala se župljanka Irena Tišljar. »Osobno me ispunjava svako sudjelovanje u životu župe«, kaže ta župljanka, koja je aktivna i u zboru, čitačima, župnim vijećima… U Virju je svetomartinsku karizmu u praksi upoznala još kao djevojčica. Naime, ona posebno pamti obzir s kojim su prema mladima u njezinu mjestu nastupale redovnice dominikanke, koje u Virju djeluju još od 1942. godine. Takve su je geste održale blizu Crkve tijekom čitava života. »Mi koji dolazimo na mise većinom smo rođeni u Virju i sve najvažnije i najljepše događaje u životu vezujemo upravo uz ovu crkvu. Tu smo se krstili, tu smo primili sakramente, a tu smo se i vjenčali, krstili svoju djecu, pratili ih dok su oni primali sakramente. Jednostavno, naša je crkva mjesto koje nam daje snagu«, pojasnila je župljanka Tišljar, koja je profesorica biologije i kemije u školi u Đurđevcu.

U svojoj dugoj povijesti Virje je nekoliko puta mijenjalo ime – u vrijeme Rime zvalo se Lentulis, u srednjem vijeku Prodavicz, a za Vojne krajine Weissenburg. Kao Wyrye spominje se prvi put početkom 17. st.

Iz Đurđevca u Virje udala se devedesetih i jedna od angažiranijih virovskih župljanka Ančica Kapitanić. »Iako sam došla iz drugoga mjesta, ovdje sam se od početka osjećala prihvaćeno. Prvih godina aktivnije sam se uključila i u život župe, počela sam pjevati u zboru, na što me potaknula s. Cecilija Škriljevečki. Drago mi je i što su moja djeca najprije prolazila u župi kroz zajednice mladih, a i danas su ostali bliski Crkvi. Najmlađi sin još uvijek ministrira. Ne bih ovu župu nikad mijenjala!« rekla je župljanka Kapitanić. »Ako roditelji idu na misu, dolazit će i djeca«, smatra Katica Markov, koja je među ostalim, zajedno s drugim župljankama, zadužena za poslove koji su vezani za urednost i pospremanje župe. U Virju važnu ulogu ima i molitva žive krunice, u koju je uključeno oko 130 molitelja. Da svatko izmoli svoj dio brine se župljanka Sanja Ferenčić.

Tri riječi koje okupljaju mlade Virovce

Osim žive ministrantske zajednice, među mladim vjernicima u Virju svojim angažmanom u župi sv. Martina ističe se i Lea Hrženjak. Posebno je angažirana u virovskoj zajednici mladih »Martincima« koja na svoj način uspijeva aktualizirati lik svetca iz 4. stoljeća i među današnjim mladima. Zajednica okuplja oko 25 članova i cilja privući mlade koji su netom primili krizmu da bi, jasno, i nakon sakramenata ostali bliski Crkvi. Osim župnika s njima radi i vjeroučitelj Zlatko Bočkaj. »Martinci«, kaže mlada župljanka Hrženjak, imaju i svoje tri riječi, svojevrsno geslo, koje ih drži na okupu: euharistija, ljubav i molitva. »U tom se geslu krije poticaj da pohodimo euharistiju redovito, pa i u tjednu, zatim poticaj da pokazujemo ljubav jedni prema drugima i molitva koja pokazuje da smo i duhovna zajednica, a ne ‘samo’ zbor«, pojašnjava župljanka Hrženjak, koja studira u Zagrebu pa zapravo živi na dvjema adresama. No i život u velikom gradu i sve njegove »ponude« nisu je odvukle od privrženosti Crkvi. U Zagrebu redovito pohodi susrete »Božje pobjede« u jarunskoj crkvi sv. Mati Slobode te susrete mladih u bazilici sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu. »Da nije bilo ovih aktivnosti u koje sam uključena odmalena u Virju, vjerojatno ne bih ni u Zagrebu bila privržena takvim susretima«, dodala je Lea Hrženjak.

 Župa sv. Martina – Virje
Otprilike 3500 vjerničkih duša okuplja župa sv. Martina u Virju, mirnom mjestašcu u srcu Podravine. Njihov je župnik mladi svećenik Marijan Kovačić. Osim samoga Virja, u kojem živi oko 2850 vjernika, »plaštem« župe sv. Martina natkriljena su i obližnja mjesta Šemovci i njegova kapela Uzvišenja sv. Križa te seoce Sveta Ana u čijoj se istoimenoj kapelici okuplja stotinjak duša. U župnoj crkvi sv. Martina nedjeljom se slave dvije mise, a crkva je mještanima za liturgiju otvorena i u tjednu. Svake se nedjelje misa slavi i na jednoj od filijala. Godišnje se u župi krsti četrdesetak djece, no broj sprovoda često je blizu broja rođenih pa se u demografskom smislu u Virju često spominje »pozitivna nula«. Sakramenti prve pričesti i potvrde dijele se svake godine te im pristupa četrdesetak djevojčica i dječaka. Svake godine vjenča se otprilike petnaest parova. Župa je središte Virovskoga dekanata Varaždinske biskupije.