Glas Koncila br. 52-53/2022.

Božić 2022.

Sretan Božić!
KOMENTAR
ŠEZDESET GODINA OD BOŽIĆA 1962.
»RATNI BOŽIĆ« HARKIVSKOGA BISKUPA
HRVATSKI REPREZENTATIVCI
Poniznošću zaslužili svjetsku broncu
MOŽE LI SE BRENDIRATI BOŽIĆ?
JASLICE (OPET) PRED SUDOM
TAMA JE POZIVNICA ZA BOŽJI DOLAZAK
GODINU DANA NAKON TRAGIČNOGA PREMINUĆA SINA JEDINCA
KAKO SE NOVOROĐENOGA DOČEKUJE U NAJSTROŽEM CRKVENOM REDU
PREPOROD BOŽIĆNOGA ČUDA NA OKITU
S TVORCEM KOMEDIJE KOJA UČI OBITELJSKOMU SLAVLJU
REPORTAŽA IZ ISUSOVE DOMOVINE
STOLJETNA TRADICIJA I DALJE ODJEKUJE
BETLEHEMSKA SVJETLOST MOLISEA I GRADIŠĆA
BLAGDANSKE ČESTITARSKE PJESME
ISELJENIČKI DANI U BOŽIĆNOM OZRAČJU
KAD SVE STVORENJE SLAVI
IZVOĐAČI PJESME »VRATITE NAM MALOG ISUSA«

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila, pripremljen za ovogodišnju proslavu svetkovine rođenja Gospodinova – Božić. Dvobroj novoga katoličkoga tjednika, uz poruke hrvatskih (nad)biskupa koje su uputili za Božić, donosi mnoge zanimljive tematske priloge.

Na naizgled uobičajene prizore došašća naišao je Glas Koncila kada je o trećoj adventskoj nedjelji posjetio Betlehem. Moglo bi se reći da se normalnost vratila nakon dvije godine pandemije. Međutim, riječ »normalnost« u Svetoj Zemlji ima pomalo začudno značenje. »Može li betlehemski Božić preobraziti napeti ‘status quo’ u Svetoj Zemlji?«, pita se posebno pripremljena božićna reportaža iz Isusove domovine.

Može li se Božić pred svim nasrtajima konzumerizma i političke korektnosti zaštititi u svojem izvornom značenju, vjerskom? Mogu li se u središte slavljenja Božića vratiti oni bez kojih toga slavlja ne bi ni bilo: Dijete Isus, Blažena Djevica Marija, sv. Josip, anđeli, pastiri, Tri mudraca…? Pitanja su to koja se pojavljuju kada se pogleda komercijalizacija koja prijeti da se Božić uzme kršćanima i preda svijetu tek kao praznik. Na ta su pitanja nastojali odgovoriti svećenik Anđelko Katanec i komunikacijski stručnjak Krešimir Dabo.

Uz šezdeset godina od Božića 1962., posljednjega Božića sa sv. Ivanom XXIII., prvoga nakon početka Drugoga vatikanskoga koncila i prvoga nakon što se svijet suočio s realnom mogućnošću nuklearnoga uništenja, Glas Koncila piše o božićnoj hijerarhiji.

Iako se već uobičajilo za Božić govoriti i o onima čije je slavlje zbog siromaštva tamno, tanko i tiho, u javnosti se uglavnom šuti o mračnoj strani obiteljskoga slavljenja Božića. Voditelj Kršćanske evangelizacijske skupine »Duhovni kutak« Stjepan Arnuš govori o mračnoj strani Božića u našim obiteljima te poručuje: »Tama je pozivnica na koju Bog silazi u svijet«.

Svake godine drukčijim jaslicama, urešenima brojnim prirodnim elementima, obitelj Mužina šalje nove božićne poruke. Jaslice su neizostavan dio tradicije božićnih blagdana u njihovoj obitelji, a neke od figurica koje postavljaju u posebno izrađene jaslice potječu čak iz prvih desetljeća 20. stoljeća.

Godinu dana nakon tragičnoga preminuća sina jedinca obitelj Sočec-Tomić ove zime dočekuje drugi Božić bez voljenoga sina. Njihov virovski dom postao je, moglo bi se reći, »spomenkuća« njihovu preminulomu Petru na čiju smrt obitelj gleda vjerničkim očima i u tom duhu, jasno, njegovi su roditelji uvjereni da ovozemaljski hod nije sve, nego »nastavak« dolazi u vječnosti. A tri nade koje danas drže obitelj Sočec-Tomić začete su zapravo u prvim danima nakon Petrove smrti.

Zahvaljujući zapisima iz knjiga o svetim karmelićankama, moguće je barem donekle pojmiti kako se Božić radosno slavi u najstrožoj klauzuri, među klauzurnim redovnicama, bosonogim karmelićankama. Glas Koncila poslužio se tim zapisima te saznao da bi se za Božić u karmelu moglo reći da je nebo na zemlji!

Španjolski redatelj Juan Manuel Cotelo čitatelje vodi u dubinu božićne glazbene komedije »Proslavimo blagdan u miru« koja ispunjena glazbom, zdravim i dobrim humorom potiče na rješavanje obiteljskih sukoba, posebice u (pred)božićno vrijeme. Uz dan Isusova rođenja Glas Koncila donosi objašnjenja manje poznate simbolike stvorenja, a čitateljima čestitaju Božić, dijele svoja promišljanja o iščekivanju slavljenika Isusa te otkrivaju koje su njihove želje za najradosniji kršćanski blagdan izvođači pjesme »Vratite nam malog Isusa« koja je ovoga došašća snažno odjeknula u hrvatskom medijskom prostoru, članovi zborova »Kikići« i »Genijalci«.

Čitatelje na stranicama novoga broja očekuje i božićna priča Dorice Babić, prilog o kolendi koja je jedna od vrijednosti u Dubrovniku koje vječno ostaju, svjedočanstvo mladoga glazbenoga para Ravenšćak te prilog o svjetlosti božićnih običaja hrvatskih iseljeničkih zajednica.