Glas Koncila br. 6/2023.

INTERVJU: DR. DAVORKA BUDIMIR IZ TRANSPARENCY INTERNATIONALA HRVATSKA
RAZORNI POTRESI OSTAVILI TISUĆE POGINULIH U TURSKOJ I SIRIJI
»Postoji jak osjećaj da smo u Božjim rukama«
PRAG
Započelo Europsko kontinentalno sinodsko zborovanje
KOMENTAR
U FOKUSU
IZ CRKVE U SVIJETU
Papa Franjo u Kongu gradio unutarnje temelje mira
NAŠI RAZGOVORI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
TEOLOŠKI OSVRT
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
AKTUALNO
O ANĐELIMA, UMJETNICIMA I SVETCIMA
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA IZ ŽUPE SV. ANDRIJE U BAKRU

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 12. veljače. Broj se otvara s temom razornih potresa koji su ostavili tisuće poginulih u Turskoj i Siriji.

Novi broj na prvim stranicama donosi i pregled s početka Europskoga kontinentalnoga sinodskoga zborovanja u Pragu, na kojem su sudjelovali i izaslanici Hrvatske biskupske konferencije.

Liturgijski spomendan blaženika Alojzija Stepinca u petak 10. veljače, jubilarni 25., još uvijek je proslava u okvirima mjesne Crkve dok se čeka njegova kanonizacija. No unatoč tomu hrvatski blaženik i kardinal živi diljem Crkve ne samo u zagovornim molitvama, nego i po svojem tijelu, po svojim relikvijama i moćima. Uz ovogodišnje Stepinčevo Glas Koncila doznao je više o relikvijama bl. Stepinca, prema kojima vjernici izražavaju različite oblike pobožnosti, poput ljubljenja, ukrašavanja cvijećem, blagoslova, procesija…

Glavni urednik Glasa Koncila u ovotjednom se komentaru piše o kampanji prije kampanje osvrćući se na činjenicu da se u Hrvatskoj vodi neformalna predizborna kampanja za izbore koji su planirani za 2024. godinu. »Blagotvorno ni moglo biti da se na političke i društvene događaje prestane gledati samo kao na nešto što se ‘sada’ zbiva. Naime, to ‘sada’ najčešće je tek ono što je ciljano medijski posredovano javnosti da bi se trenutačno time bavila, s tim da se ne govori da je to ‘sada’ najčešće tek dio većega, možda i pomno vođenoga plana koji se tek treba ostvariti«, piše među ostalim urednik Stanić.

»Borba protiv korupcije svedena je isključivo na političke obračune«, tvrdi predsjednica hrvatske podružnice Transparency Internationala dr. Davorka Budimir u ovotjednom intervjuu o društvenoj pošasti o kojoj svjedoče i nedavni primjeri iz Hrvatske. »Ljudi postaju svjesni da ne mogu zadovoljiti ni jednu osnovnu životnu potrebu i da materijalna moć ima golem utjecaj na sve što ih okružuje.« Analizirajući rezultate najnovijih istraživanja o korupciji te mane antikorupcijskih zakona, sugovornica uzroke korupcije pronalazi i u nerazriješenu komunističku naslijeđu i u postupcima elite s početka 90-ih, a opisuje i tri nužna pomaka od trenutne prakse bez kojih borba protiv korupcije ne može polučiti uspjeh.

Na različite načine obnavlja se Bakar, primorski gradić udaljen petnaestak kilometara od Rijeke. Nekoć poznat kao grad pomoraca, industrije i mjesto važne luke, Bakar duhovnošću mijenja svoje lice. Neki ulažu nade u turizam i blizinu Rijeke. Drugi, a možda i najsnažniji razlog nade, dolazi iz bakarskoga duhovnoga »miljea«, iz župe sv. Andrije i njezine filijalne crkvice sv. Kuzme u koje odlazi ovotjedna reportaža.

Prijedlog izgradnje spalionice medicinskoga otpada u blizini zagrebačkoga KBC-a na Rebru izazvao je snažne reakcije stručnjaka i pokretanje građanske inicijative »Stop spalionici otpada«. Novi broj Glasa Koncila donosi pogled na slučaj koji je skrenuo pozornost na širi problem otpada – tragičnu točku neodrživosti životnoga stila suvremenoga čovjeka.

»Najbolje čuvanu tajnu Crkve« u tri će hrvatska grada splitski teolog Bruno Petrušić otkrivati edukacijskim programom »Fra Špiro Marasović« utemeljenim na socijalnom nauku Crkve. Bogatstvo nadahnuća, ali i praktične nevolje s kojima se suočava za Glas Koncila približio je i priznanjem da će svoj program u Splitu, Rijeci i Zagrebu od ožujka do lipnja provoditi – samostalno.

Učiteljica iz Zaboka Marija Jozić u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« govori o plodovima animatorskoga ljeta, studentskoga boravka kod časnih sestara u Frankopanskoj te zarukama na susretu mladih koje su dovele do obitelji s tri kćeri.