Glas Koncila br. 9/2021.

INTERVJU: Fra Sean Sheridan
U FOKUSU
KOMENTAR
Čestitke hrvatskih biskupa novomu srpskomu patrijarhu
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
NAŠI RAZGOVORI
KUVAJT
POVIJESNI FELJTON
DAVOR
O djelu prof. Ivančića četiri godine nakon njegove smrti
SVJEŽE IZ »KONZERVE«
LJUDI NAŠIH DANA
REPORTAŽA: Sladojevci

Novi broj Glasa Koncila s nadnevkom 28. veljače, na naslovnici donosi izvještaj s 23. zajedničkog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

»Nedopustivo je da političari tumače crkveni nauk« naslov je ovotjednog intervjua koji donosi razgovor s fra Seanom Sheridanom, generalnim vikarom franjevaca trećoredaca. U intervjuu govori o svojim dojmovima nakon susretanja Crkve u Hrvatskoj te nasrtajima na vjeru na zapadnim sveučilištima. Dotaknuo se i uloge političara koji se deklariraju kao katolici i njihove manipulacije javnošću.

Komentar glavnog urednika Branimira Stanića donosi razmišljanje o »opijanju« u knjižnici – šteti koja se dogodila za hrvatsku kulturu u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, neposredno nakon svečane proslave Dana knjižničarske ustanove.

»Predsjednik Vlade toga dana kao da je više puta pozivao novinare, a preko njih i hrvatsku javnost, da ponovno dubinski pročitaju ‘status’ primorskoga ugostitelja. Bilo bi međutim svima bolje i zdravije da je došla preporuka za čitanje neke knjige ili drugoga ozbiljnoga štiva od koje bi i hrvatska javnost i političari zajedno s njom mogli dugoročno imati više koristi«, piše Stanić.

Na 5. stranici posebna je pažnja posvećena moralnim aspektima »novog normalnog« u školi, kao i problemu varanja dok se nastava održava »na daljinu«.

Reportaža ovoga tjedna čitatelje vodi u pitomo mjesto Sladojevci i župu sv. Barbare u kojoj se i doseljenici nanovo rađaju. Iako je župna crkva u vrijeme nedjeljnih misa ispunjena vjernicima, kao i u svim ostalim manjim hrvatskim sredinama demografija je u Sladojevcima gorući problem.

Poseban prilog Tomislava Vukovića govori o životu katolika u raskošnoj oazi u Kuvajtu, o franjevačkom dječjem domu u Betlehemu koji vodi Hrvat piše Ivan Tašev dok se na prvim stranicama lista može pročitati i o susretu pape Franje s talijansko-židovskom književnicom koja je kao 12-godišnja djevojčica iskusila strahote njemačkih koncentracijskih logora.

Životni put župljanina i arhitekta iz Siska Velimira Benića kojemu je potres zaustavio sudjelovanje u planiranju obnove i izgradnje sakralnih objekata predstavljen je u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi«.

O medicini utemeljenoj na dokazima i njezinoj važnosti u vremenu javnozdravstvenih kriza za rubriku »Susret« govori znanstvenica Livia Puljak. »Važnost medicine utemeljene na dokazima osobita je u situacijama javnozdravstvenih kriza kao što je pandemija koronavirusa. Dijelom iz neznanja, a dijelom iz pohlepe spretnih trgovaca širi se i mnogo neprovjerenih informacija pa tako oni zarađuju na raznim pripravcima za liječenje koronavirusne bolesti«, kazala je prof. dr. Puljak.

S ostalih stranica novog broja Glasa Koncila vrijedi istaknuti tekst o tajni korizmenoga odgoja kao prilici za čišćenje očiju duše te vijest o djelu prof. Ivančića četiri godine nakon njegove smrti.