KAPELICA POSLJEDNJEGA TROGIRSKOGA BISKUPA Kako je sv. Ante pronašao turiste

Na otoku Pašmanu (22)

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Antuna Padovanskoga u Ždrelcu

U Ždrelcu na predjelu ispod uzvisine poluotočića Zmorašnji Zaglav (45 m) i Uvale sv. Luke na području Gladuša nalazi se kapela sv. Antuna Padovanskoga. U njoj se subotama u ljetno vrijeme slave mise za turiste i vlasnike vikend-kuća toga dijela otoka. Danas je to potpuno uređena i obnovljena crkvica s odijeljenom sniženom sakristijom iza svetišta, četvrtastim tlocrtom lađe, plošnim pročeljem i dvostrukom preslicom s dva zvona. Obnovljena je g. 1958. darom dr. Jakova Gauta u spomen na njegove roditelje (spomenploča kraj glavnoga oltara). Prostor ispred njezina ulaza uređen je s vanjskim oltarnim stolom, ambonom i ophodištem oko građevine. Izgled dovratka, kamenih klupa uz pročelje, malih prozora na prednjoj strani s okulusom ispod preslice stavlja kapelu u vrijeme stilskih obilježja povratka na jednostavne klasične forme stila renesanse. Bočni prozori na kapeli nalaze se u predjelu svetišta u kojem je postavljen mramorni oltar i oltarna niša s kipom sv. Antuna. U kutovima začelnoga zida iznad ophodnih vrata iza svetišta i ulaza u sakristiju postavljeni su kipovi sv. Josipa, Blažene Djevice Marije i sv. Antuna. Na bočnim zidovima nalaze se dvije slike i raspelo. Crkvica je zadržala drveni otvoreni dio unutarnjega krovišta, a vanjski je prekriven kanalicama.

Posljednji vlasnik kapele bio je trogirski biskup Giovanni Antonio Pinelli (1735. – 1821.) koji je ukopan u njezin pločnik. Stolovao je u Trogiru od g. 1795. do smrti. Trogirska biskupija ukinuta je g. 1825.

U župi Ždrelac časti se sv. Luka koji je po predaji autor prve ikone Bogorodice, prema kojoj su naslikane sve ostale. Najpoznatija je Carigradska Bogorodica koja se od 8. st. nalazi u crkvi sv. Justine u Padovi. Moći sv. Luke čuvaju se u Dubrovniku. Padom Jajca pod tursku vlast g. 1463. relikviju njegova prsta spasila je kraljica Katarina. Godine 2015. prst se vratio u Jajce, gdje je bio izložen na štovanje. Mise su subotom u 19 sati i na blagdan svetca 13. lipnja.