RED SV. GROBA JERUZALEMSKOGA U HRVATSKOJ UDVOSTRUČIO SVOJE ČLANSTVO »Primjerom plemenitoga viteštva hrabro i postojano unosite svježinu dobronamjernosti«

Snimio: I. Tašev | Prvi su put u Hrvatsku magistralnu delegaciju Viteškoga reda sv. Groba jeruzalemskoga primljene i četiri dame

Hrvatska magistralna delegacija Viteškoga reda sv. Groba jeruzalemskoga, kojoj je nebeski zaštitnik bl. Alojzije Stepinac, udvostručila je svoje članstvo primanjem 14 novih hrvatskih vitezova i prvi put dama u svoje redove te sada imaju 31 člana, od kojih je 21 vitez, pet svećenika te isto toliko dama. Na dojmljivoj svečanosti obreda oviteženja u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u subotu 16. rujna pročitan je dekret velikoga meštra Reda sv. Groba jeruzalemskoga kardinala Fernanda Filonija o imenovanju novih članova Reda iz travnja ove godine, a činom investiture koji je predvodio veliki prior Hrvatske magistralne delegacije kardinal Josip Bozanić postavljeni su i proglašeni kao punopravni članovi viteškoga reda koji, uz Malteški viteški red, Sveta Stolica jedino priznaje.

Gosti iz osam zemalja

Novi vitezovi i dame Reda sv. Groba jeruzalemskoga su Ivan Brzović, Rozalija Bregović Pračić, Krunoslav Cukrov, Zlatko Gligo, svećenik Anđelo Maly, Branko Pagadur, Marijana Pećnik, Zlata Penić-Ivanko, Tomica Plukavec, Lukša Regjo, mons. Darko Tomašević, Miroslav Vukovojac-Dugan, Edith Zeltner-Nikšić i Časlav Žaja, a dolaze iz Zagreba, Splita, Varaždina, s Brača i iz Sarajeva.

Bilo je to drugo oviteženje na hrvatskom tlu, ali prvo koje je vodio veliki prior kardinal Bozanić – i sam član Reda sv. Groba s titulom viteza Velikoga križa po novom promijenjenom obredu otprije dvije godine. Stoga za oviteženje novih hrvatskih vitezova i dama nije upotrebljavan mač, nego biskupski štap. Stavio je kardinal Bozanić na desno rame kandidata biskupski štap koji je prije dva desetljeća dobio kao dar biskupa Hrvatske biskupske konferencije uz proglašenje kardinalom te izgovorio riječi: »Po ovlasti koju sam primio, postavljam i proglašavam tebe vitezom/damom sv. Groba Gospodina našega Isusa Krista.« Nakon toga novi vitezovi i dame primili su odličje u simbolu križa, a potom pristupili magistralnomu delegatu Claudeu Grbeši koji je vitezove odjenuo u bijeli, a dame u crni plašt s istaknutim crvenim simbolom jeruzalemskoga križa. Svečanost oviteženja trajala je pedesetak minuta, a potom je slijedilo misno slavlje.

Radost zbog uvođenja novih članova Reda – kojima je temeljno poslanje pomaganje kršćanima u Svetoj Zemlji i osobni duhovni rast – došlo je podijeliti tridesetak vitezova i dama, među kojima su bili namjesnici Reda iz Mađarske, Sardinije, Malte i Slovenije te predstavnici namjesništava iz Austrije, Belgije, Francuske i Poljske, a u obredu investiture i misnom slavlju sudjelovali su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, križevački vladika Milan Stipić te delegat Latinskoga jeruzalemskoga patrijarhata patrijarhalni vikar biskup William Shomali.

O čovjekoljublju i domoljublju

Kardinal Bozanić u propovijedi je na misi u bazilici Uznesenja Blažene Djevice Marije rekao da su novi vitezovi i dame pozvani djelotvornom ljubavlju podupirati Majku Crkvu jeruzalemsku te još zauzetije sudjelovati u životu svoje nadbiskupijske, odnosno biskupijske Crkve. »Postati vitezom ili damom u Crkvi znači intenzivnije živjeti svoj kršćanski poziv i predano posvetiti svoj život u ispovijedanju Kristove vjere. To podrazumijeva stavljanje Isusa Krista u središte življenja: osobnoga, obiteljskoga i društvenoga. Pozvani ste slijediti vlastitu ispravnu savjest rasvijetljenu vjerom i uvijek težiti istini, pravdi i čestitosti. Vitez i dama uvrštenjem u Red na osobit se način povezuju sa sv. Grobom jeruzalemskim i svime što to sveto mjesto znači za Isusove učenike.

Magistralni delegat Claude Grbeša: »Svoje poslanje ne ostvarujemo po maču, nego po svakodnevnoj molitvi, vjerodostojnom življenju Božje riječi, vjernosti Kristu i njegovoj Crkvi«

Investiturom u Red jača se naša kršćanska vjera i posvješćuje ljubav i djelotvorno zauzimanje za Isusovu domovinu«, rekao je kardinal Bozanić u misnom slavlju.

Istaknuo je da je drevni Viteški red sv. Groba jeruzalemskoga nositelj velikoga bogatstva vrijednosti baštinjene iz prošlosti te pozvao dame i vitezove da to znaju cijeniti i da uvijek snažno žive sadašnjost pogleda usmjerena prema budućnosti. »Budite nositelji mira, nade i djelotvorne ljubavi kako biste našemu društvu dali čovječnije lice po mjeri Kristova evanđelja. Primjerom plemenitoga viteštva hrabro i postojano unosite svježinu dobronamjernosti i dobrote u sredine u kojima živite, u sredine koje tako često svjedoče da se u njima ni riječima, a ni djelima ne poštuje ljudska osobnost«, poručio je veliki prior Hrvatske magistralne delegacije, koji tu službu obavlja od veljače 2015. godine.

Podsjetio je kardinal Bozanić i na bl. Alojzija Stepinca koji je također bio vitez Reda sv. Groba jeruzalemskoga te je želio osnovati predstavništvo Reda u Hrvatskoj, no Drugi svjetski rat i dolazak komunista na vlast tada su osujetili ostvarenje toga plana.

Sveta Zemlja ima posebno značenje za svaku kršćanku i kršćanina jer govori o utjelovljenu Boga koji se spustio na zemlju, o Bogu koji je ljudskim nogama hodao po zemaljskom tlu, podsjetio je kardinal Bozanić i dodao: »Sveta Zemlja govori o važnosti zemlje i tijela; o ljudskoj brizi za stvoreni svijet. Isus je ljubio svoju domovinu. Sveta Zemlja govori nam o čovjekoljublju i domoljublju; o ljubavi prema ljudima i prema domovini. Kao kršćani pripadamo Isusu koji je naš brat i Gospodin i ljubimo Crkvu – Kristovo mistično tijelo, koja je svoj povijesni hod započela u Jeruzalemu i koja i danas tamo živi i svjedoči.«

Bog to želi

Na kraju mise čestitku novim vitezovima i damama uputio je magistralni delegat Grbeša izrazivši zahvalu na njihovoj revnosti, ustrajnosti i konkretnoj solidarnosti s kršćanima u Svetoj Zemlji tijekom dugotrajnoga pripremnoga procesa koji su vodili toga dana oviteženi svećenici. »Ne mogu ne spomenuti kandidata Marka Petraka, koji nažalost zbog iznenadnoga preminuća nije dočekao ovaj trenutak, ali vjerujemo da ga je s nama dijelio s nebeskih visina. Danas kada ste postali dio obitelji vitezova i dama sv. Groba jeruzalemskoga, podsjećam vas da mi svoje poslanje ne ostvarujemo po maču, nego po svakodnevnoj molitvi, vjerodostojnom življenju Božje riječi, vjernosti Kristu i njegovoj Crkvi i neumornim zalaganjem za opstanak kršćana u Isusovoj domovini. Podsjećam vas i na geslo Reda da i ‘Bog to želi’ (Deus lo vult)«, zaključio je Grbeša na kraju mise, na kojoj se skupljala milostinja koja će biti proslijeđena za pastoralni fond Latinskoga jeruzalemskoga patrijarhata, a cijelo je vrijeme u oltarnom prostoru bazilike stajala zastava Hrvatske magistralne delegacije Viteškoga reda sv. Groba jeruzalemskoga.

Novopromaknuti vitezovi
Dan prije obreda oviteženja, u petak 15. rujna, 14 novih vitezova i dama okupilo se u crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom vrhu iznad Krapine na bdjenju na kojem su se pripremili za izricanje obećanja vjernosti idealima i poslanju Viteškoga reda sv. Groba jeruzalemskoga. Tada su blagoslovljeni izvanjski znakovi njihove odluke pristupanja: plaštevi i odličja, a oviteženici i odamljenice pročitali su i potpisali obećanja. Cijeli obred predvodio je jeruzalemski patrijarhalni vikar mons. William Shomali, koji se među ostalim u propovijedi osvrnuo na pročitano čitanje iz Knjige proroka Izaije u kojoj se spominju stražari postavljeni na zidine Jeruzalema: »Dopušteno nam je uzeti u obzir te stražare i stražarice koje je Gospodin imenovao da svojim molitvama bdiju nad Jeruzalemom i njegovom zajednicom i podupiru vitezove i žene sv. Groba. To je vaša misija i vi je vrlo dobro ispunjavate. Ovo je prigoda da vam svima zahvalimo na brižnosti, blizini i velikodušnosti prema Svetoj Zemlji. I dalje ćemo se oslanjati na vas.« Na tom slavlju uručena su odličja i novopromaknutim vitezovima. Odlukom velikoga meštra Reda kardinala Fernanda Filonija jedan je vitez dobio titulu velikoga časnika, a njih petorica titulu viteza zapovjednika (komtura). Sve je završilo euharistijskim klanjanjem.