Svjedočanstvo ratnih stradanja

Više od stotinu crno-bijelih fotografija ratnih stradanja, u godini 25. obljetnice početka Domovinskoga rata, na drugom katu zagrebačke Gliptoteke HAZU-a postavljeno je posljednjega dana studenoga kao podsjetnik na herojsko vrijeme oslobađanja naše domovine. Na otvorenju izložbe fotografija Zorana Filipovića naziva »1991.« govorili su predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, povjesničarka umjetnosti dr. Željka Čorak, izaslanik Predsjednice RH Vito Turšić te sam autor fotografija.

U postavu nove izložbe fotograf Filipović (kojega mnogi opravdano nazivaju legendom ratne fotografije jer su njegovi radovi objavljeni u vodećim europskim i svjetskim tiskovinama, a surađivao je i s glasovitom agencijom »Magnum Photos«) izložene su neke do sada neviđene fotografije koje je snimio prije 25 godina na ratištima u Hrvatskoj: obišao je cijelu Hrvatsku – od Dubrovnika preko Hrvatske Kostajnice do Vukovara i Vinkovaca. Kako stoji u katalogu izložbe, svoje fotografije tada nije potpisivao punim imenom i prezimenom iz sigurnosnih razloga pa je tako nastao pseudonim ZORO.

Kao svjedok spaljenih i sravnjenih sela, mučnih ljudskih sudbina, uplašenih ljudi, zabilježio je mnoge detalje i priče iz Domovinskoga rata, a nekoliko ih nosi i vjersku dimenziju: tako se primjerice na fotografiji iz Dragotinaca iz srpnja 1991. godine u prozoru drvene kuće nalaze male statue Majke Božje i Isusa, tu su i fotografije urušenih crkava u Petrinji i Nuštru, ali i više fotografija sa skupnoga sprovoda koji je u Slatini predvodio kardinal Franjo Kuharić. Pogled na fotografije izaziva i mučninu jer se mogu vidjeti mrtva tijela, stradanja, pokapanja, no stvarna patnja i drama koju »oživljuje« Filipović kroz svoj objektiv i tom izložbom »1991.« ne želi da ta žrtva padne u zaborav.