Glas Koncila br. 11/2023.

VELIKI NADBISKUP SVJATOSLAV ŠEVČUK U EKSKLUZIVNOM INTERVJUU IZ RANJENE UKRAJINE O 400 DANA UKRAJINSKE KORIZME
RIM
IZ CRKVE U SVIJETU
Papinih 10 godina u 7 točaka
KOMENTAR
PROSLAVA PAPINA DANA
Pitanje bratstva – »violinski ključ« pontifikata pape Franje
U FOKUSU
Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije predstavljene na korizmenim susretima svećenika
SVEČANO PROSLAVLJEN DAN ZAGREBAČKOGA KBF-A
Obnavlja se fakultet koji istražuje vječnu Mudrost
ZAVRŠIO SINODSKI PUT CRKVE U NJEMAČKOJ
Unatoč kompromisima, mnogo je razloga za zabrinutost
NAŠI RAZGOVORI
ZAGREB
Siromaštvo nije opravdanje za kršenje šest hrvatskih zakona
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
TEOLOŠKI OSVRT
PROPISI-PRAVO-PRAVDA
MLADI MLADIMA
POVIJESNI FELJTON
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA IZ RODNE ŽUPE I OBITELJI NOVOGA POREČKOGA I PULSKOGA BISKUPA IVANA ŠTIRONJE

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 19. ožujka. Novi broj na 40 stranica uz ekskluzivan intervju s velikim nadbiskupom Svjatoslavom Ševčukom donosi i ostale aktualne teme iz života Crkve.

Poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve veliki nadbiskup kijivsko-halički Svjatoslav Ševčuk u ekskluzivnom intervjuu za Glas Koncila govorio je iz ranjene Ukrajine o 400 dana ukrajinske korizme. Govoreći iz svoje rezidencije u Kijivu preko videopoziva o vjerskom životu usred druge ratne korizme u Ukrajini, o tome kako Crkva nastavlja služiti svojim vjernicima te posredničkoj ulozi pape Franje, nadbiskup Ševčuk imao je posebnu poruku i hrvatskim vjernicima koji se susreću s ukrajinskim izbjeglicama: »Potaknite ih da progovore. Stvorite posebne zajednice i mjesta slušanja u svojim župama jer oni donose bol u svojim srcima i trebaju tu bol izraziti. Trebaju nekoga tko će ih saslušati, s kim će podijeliti svoje osobne priče, svoja osobna kršćanska iskustva, a te će vas priče obogatiti i pomoći vam da ostanete kršćani u sekulariziranu svijetu Europske unije.«

Uz preuzimanje službe novoga porečkoga i pulskoga biskupa Ivana Štironje Glas Koncila posjetio je Hercegovinu – izvor zvanja novoga istarskoga »vatrenoga biskupa« –: njegovu rodnu župu Aladiniće, krsnu župu Prenj te mnogočlanu obitelj u Pješivac-Gredi. Kao mladić prvi je upalio vatru u novoj župnoj kući na Badnjak 1977.; među prvima je 1992. ušao u rodno mjesto, gdje je u lipnju 1992. zatekao spaljenu crkvu; iskusio je misionarske žege afričkoga kontinenta, a talio se i očeličio prošavši kroz tešku bolest.

Tonovima pjesme »Čuj nas, Majko, nado naša« započela je u petak 10. ožujka u ordinarijatu Rimske biskupije u Lateranskoj palači u Rimu posljednja sjednica nadležnoga suda kojom je zaključena biskupijska faza istrage »o životu, herojskim krjepostima, glasu svetosti i znakovima sluge Božjega Bonifacija Ivana Pavletića (25. lipnja 1864. – 4. studenoga 1897.)«. Uz izvještaj s događaja u Rimu Glas Koncila je kontaktirao s postulatorom Paolom Vilottijem koji već niz godina vodi kauze družbe Sinova Bezgrješnoga Začeća, a koji je istaknuo da je biskupijska faza temelj za daljnji tijek procesa beatifikacije.

O čudima od Ukrajine do Hrvatske u komentaru piše glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić. »U ozračju naglašenoga racionalizma, kada se gotovo sve zlo što se čovjeku i društvu događa nastoji obrazložiti logikom ovoga svijeta, i kada se posvemašnje crno prognoziranje, ponekad čak i u vjerničkim krugovima, oslanja na prosudbu zatvorenu za bilo kakav božanski zahvat, osvježenje je u ožujku došlo s dva kraja svijeta koje, na prvi pogled, povezuje samo isti vapaj za nadnaravnim – za čudom.«

Da među hrvatskim istraživačima iz područja društvenih i humanističkih znanosti postoji netko tko zaista filozofira o športu, svojevrsna je novost, pa i kuriozitet. A upravo je do takvoga sugovornika došao Glas Koncila. Filozof športa doc. dr. Matija Mato Škerbić u razgovoru o poveznicama korizmene i športske svakidašnjice upozorio je da i vrhunska očekivanja mogu postati nezdrava želja koje se valja odreći.

Novi broj Glasa Koncila donosi i izvještaje s misnih slavlja uz 21. obljetnicu smrti zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Franje Kuharića, proslavi Papinoga dana u Zagrebu, ali i skromne Papine proslave u Rimu te svečane proslave Dana zagrebačkoga KBF-a. Ističe se također prilog s međunarodne konferencije potaknute aferom pokušaja posvajanja djece iz Konga na kojoj je upozoreno da siromaštvo nije opravdanje za kršenje šest hrvatskih zakona.

Rubrika »Mladi mladima« piše o posebnom mjestu očeva u čovjekovu životu, uz svetkovinu sv. Josipa, a nastavlja se i povijesni feljton čitanja djela Side Košutić u svjetlu sedme, osme i devete postaje križnoga puta.