Glas Koncila br. 28/2018.

INTERVJU: MR. JASNA KARAČIĆ
DOKUMENT O ŠPORTU
Misa i šport nisu i ne smiju biti konkurencija
JANJA MIKULIĆ
Crkva »lakše diše« zahvaljujući laicima
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
SPLIT
Crkvi vraćen dio bivše vojarne
MOLISE
Petstota obljetnica dolaska Hrvata
SLAVONSKI BROD
Stepinčeva župa više nije podstanar
DR. FRANO PETRIC
NACO ZELIĆ
SVILAJ
Pismo uz Dane Jure Radmana
REPORTAŽA IZ MEDULINA

»Kršćani jesu i neka budu u punom smislu građani«, glavni je naslov novog broja Glasa Koncila, s nadnevkom od nedjelje 15. srpnja, koji tematizira susret pape Franje s dvadesetak poglavara (ili njihovih predstavnika) istočnih kršćanskih Crkava, bilo nekatoličkih bilo katoličkih, i kršćanskih zajednica prisutnih na Bliskom istoku. Bliski istok bez kršćana više ne bi bio Bliski istok, ne može se uzdizati glas kako bi se govorilo o miru, a istodobno potajno provoditi neobuzdanu utrku u naoružavanju, neke su od poruka Svetoga Otca.

Kršćanska i diplomatska ljubav prema Hrvatskoj – naslov je komentara zamjenika glavnoga urednika Glasa Koncila Branimira Stanića, posvećen preminulomu predsjedniku Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog kardinalu Jean-Louisu Tauranu. »Prelazak u vječnost kardinala Taurana podsjeća na sav trud i ljubav koju su crkveni vizionari iz svijeta ulagali da se u Hrvatskoj očuva dostojanstvo svih njezinih građana, da slobodno živi katolička vjera te da, najzad, opstanu hrvatska država i svi njezini ljudi«, napisao je među ostalim Stanić.

O nacrtu prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti govori u intervjuu Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata. »Hitno je potrebno napraviti informatizaciju, što smo već lani predlagali, sjediniti sve usluge i upise na jednom mjestu, i da svaki građanin jednim klikom u jednoj minuti izabere najbližu ustanovu s najbržim mogućim terminom. I to je jedino rješenje za liste čekanja. Treba odrediti i maksimalan broj dana čekanja za određenu pretragu i svu dijagnostiku staviti u pogon cijeli dan«, kazala je mr. Karačić, tumačeći i zašto podržava moguće poskupljenje cigareta, alkohola i nezdravih namirnica.

Novinar Ivan Tašev napravio je reportažu iz Medulina, o župi i općini koja nosi dvije titule: čak i oni koji ne dolaze u crkvu govore: »naš gospodin«, »naša crikva«.

U medulinskoj župi živi oko 3000 stanovnika, no velik je broj areligioznih jer se četvrtina stanovništva općine izjašnjava agnosticima ili ateistima. Ove je godine bilo 16 prvopričesnika i deset krizmanika. Prosječno godišnje bude desetak krštenja te isto toliko sprovoda, a vjenča se 5-6 parova.

Treći nastavak teološkoga osvrta o prvom sustavnom crkvenom dokumentu o športu »Dati najbolje od sebe« posvećen je športu kao odgojnom savezniku. »Doista, odgovornost za ono što se događa nemaju samo oni koji prakticiraju šport i športaši, nego i mnogi drugi, poput obitelji, trenera i pomoćnika, liječnika, nositelja upravljačkih uloga te osoba koje su uključene u područja vezana uz šport, uključujući i znanstvenike, političke i gospodarske voditelje, predstavnike medija«, kaže se u dokumentu.

U rubrici »(Pri)govor znanosti« Valerije Vrček promišlja odnos znanosti i društva, kao i svojevrsnu zamjensku religiju u ideološkoj koristi koja postaje učestala »mrlja« na strukturi znanosti.

Nastavlja se i povijesni feljton o zaboravljenim hrvatskim velikanima, isusovcima kroz povijest, posvećen piscu prve kajkavske gramatike o. Ignacu Szentmartonyju. »Mi smo prvi koji se usuđujemo da onaj jezik koji se upravo zove hrvatski svedemo u stalna pravila za upotrebu stranaca koji ga žele učiti, i razvijamo počela za potpunu slovnicu onoga govora koji je u običaju u zagrebačkoj, križevačkoj i varaždinskoj županiji i u pograničnim pokrajinama«, riječi su glasovitoga isusovca. Među katoličkim oblikovateljima kulture predstavljena su duhovna carstva o. Bonaventure Ćuka, autora glasovite pjesme »Hoću li, Gospode, i ja u raj?«.

Rubrika »Vjernici laici aktivni u Crkvi« ugostila je Janju Mikulić koja je župna vijećnica, pjesnikinja i voditeljica laičkoga ogranka redovničke zajednice »Djelo Bezgrješne od Providnosti«. »Još uvijek u ovom ružnom i lijepom svijetu pišem poeziju i ne odustajem«, napominje Janja Mikulić, podsjećajući da Crkva »lakše diše« s vjernicima laicima jer svećenici su voditelji župa i ako su oni otvoreni za suradnju s laicima, župa će procvjetati i biti blagoslovljena.

Dr. Frano Petric s Fakulteta elektrotehnike i računarstva govori o robotu za pomoć u dijagnostici autizma. »Robot svojim akcijama potiče socijalno ponašanje djeteta, bilo govorom ili gestama, ali treba i detektirati reakciju djeteta na te poticaje. Za detekciju je robot opremljen mikrofonima i kamerama koji prosljeđuju signale algoritmima za obradu podataka koji onda iz slike s kamere detektiraju uspostavu kontakta očima ili postojanje neke geste, a iz zvučnoga se signala automatski izdvajaju obrasci verbalne aktivnosti«, navodi dr. Petric.

Promicatelj hrvatske i katoličke baštine u Bačkoj Naco Zelić prisjeća se vremena kada su zbog dužijance »partijaši« progonili »matičare«.

Uz redovite rubrike zadnja stranica donosi enigmatski kutak i novu karikaturu Srećka Puntarića Felixa te priču o »dobrom duhu Brista« – Jelki Borić.