Glas Koncila br. 49/2017.

INTERVJU: DR. MARIO BARA
MONS. ŽELIMIR PULJIĆ
Presuda nije pravedna i ne pridonosi pomirenju
MLADI MLADIMA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
ISTANBULSKA KONVENCIJA
Zamka ideološke kolonizacije
U POVODU BEZGRJEŠNE
BANGLADEŠ
Papa katolicima: »Naprijed u duhu blaženstava!«
JASTREBARSKO
Skup o biskupu Dragutinu Nežiću
LEONARDO ŠARDI
REPORTAŽA IZ ŠVICARSKE

Presuda šestorici Hrvata u Den Haagu i potresni čin oduzimanja vlastitog života generala Slobodana Praljka u sudnici za vrijeme izricanja presuda velika su tema novog broja Glasa Koncila, 49. u 2017. godini, s nadnevkom od nedjelje 10. prosinca. Tako naslovna fotografija tematizira spontanu reakciju brojnih građana Zagreba koji su došli zapaliti svijeću pred slikom Slobodana Praljka u podnožju kipa bana Jelačića na središnjem zagrebačkom trgu. Na naslovnici je, nadalje, objavljeno priopćenje koje su nakon presude javnosti uputili članovi Biskupske konferencije BiH.

Na drugoj i trećoj stranici prenesena su promišljanja koje je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić nakon presude i Praljkova čina izrekao na Hrvatskom katoličkom radiju. Glas Koncila također je objavio izjavu o presudi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te je donio kraći prikaz događanja, bilo misa bilo molitvenih okupljanja, koja su uslijedila nakon presude i potresnog čina generala Slobodana Praljka.

Presudom i spomenutim činom bavi se i urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić. Analizirajući presudu u kontekstu ukupnih događanja vezanih uz raspad bivše države, kao i u kontekstu ukupnoga djelovanja Haaškova suda, urednik konstatira da je on “dopustio da bude instrumentaliziran”, dakako politički, i to na štetu Hrvatske a poglavito Hrvata u BiH. “Hrvatske vlasti više se ne mogu pretvarati”, naslov je komentara, u kojemu se između ostaloga kaže: “Vodstvo Hrvatske kao međunarodno priznate države, članice EU-a i NATO-a, ima na raspolaganju mnogo instrumenata kako u međunarodnoj tako i u unutarnjoj politici da može zaštititi legalne i legitimne interese cjelokupnoga hrvatskoga naroda, a ako to ne čini, ili to ne želi činiti, onda tone u veleizdaju.”

Mons. Miklenić se osvrće i na čin generala Praljka te svoj komentar zaključuje riječima: “Nitko s vjerskoga stajališta ne može odobriti podizanje ruke na svoj vlastiti život, no kad se žrtvuje život kao poruka i svjedočanstvo za evanđeoske ili univerzalne vrjednote, poput Drinskih mučenica, onda se ta žrtva ne može osuđivati, nego slaviti. Slobodan Praljak upisao se na listu junaka ne samo hrvatskoga naroda, nego i čitavoga čovječanstva, jer je njegova smrt krik za istinu, pravdu i ljudsko dostojanstvo.”

U redovitome intervju u novome broju Glasa Koncila gost je dr. Mario Bara, sociolog s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Sugovornik govori o migracijama, te u tom kontekstu i problemu emigracije iz Hrvatske, na što upućuje naslov teksta: “Hrvatska – emigracijska zemlja na imigracijskom kontinentu”. Dr. Bara između ostaloga kaže: »U migraciju se kreće zbog želje za boljom kvalitetom života, a kvaliteta života višedimenzionalan je koncept koji ne uključuje samo ekonomsku dimenziju. Stoga bi političke elite prvo trebale poraditi na slici o nama samima koja bi naglašavala ono pozitivno u našem društvu i posljedično bi mogla utjecati na ostanak, a potom i povratak dijela iseljenih građana.«

Među vijestima iz života Crkve u Hrvatskoj ističe s izvještaj s Hrvatskog katoličkog sveučilišta gdje je održan okrugli stol upravo o temi iseljavanja. Dva su izvještaja posvećena događajima vezanima uz biskupa Dragutina Nežića. U rodnome Jastrebarskom održan je okrugli stol o njegovu životu i djelovanju, a u Pazinu koncert njemu u čest. Povod je 70. obljetnica uspostave Pazinske apostolske administrature, dakle začetak današnje Porečko-pulske biskupije, čiji je mons. Nežić bio prvi administrator, odnosno biskup.

Pod naslovom “Na Božić se ne može staviti cijena” mladi se suradnici Glasa koncila, u rubrici “Mladi mladima”, bave temom sve veće komercijalizacije Božića i došašća. Reportaža ovoga puta vodi čitatelja u Švicarski glavni grad Bern, gdje kao sakristani, na šticarskim župama, djeluju čak devetorica Hrvata. U švicarskim crkvenim prilikama sakristani su zapravo ključne osobe u upravljanju infrastrukturom župe. Naslov pomalo osebujne reportaže je “Hrvatski sakristani ‘okupirali’ Crkvu u Bernu”.

Svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije povod je prilogu u kojemu glavnu riječ ima Amerikanka Carrie Gress, autorica vrlo tražene knjige “Marijin izbor”. Gošća progovara i o tome kako je od prosječne američke djevojke postala osvjedočena vjernica i velika Marijina štovateljica, štoviše promicateljica njezina štovanja, u čemu je veliku ulogu odigralo i hodočašće u Međugorje.

Gost rubrike “Susret” u Glasu Koncila je svećenik Varaždinske biskupije Leonardo Šardi, koji je posvećen radu s gluhim i gluhoslijepim osobama. A o značenju misa zornica i o Marijanskom značaju došašća u novome nastavku teološkog priloga govori liturgičar i svećenik mr. Milan Dančuo.

IZVORGlas Koncila br. 49/2017.
Prethodni članakFILM »LAPONSKA KRV« Šovinizam i kod Šveđana?
Sljedeći članak»KAP LJUBAVI« TOMISLAVGRAD Udruga koja ne poznaje granice