Glas Koncila br. 5/2021.

INTERVJU: DR. ROBIN HARRIS
SISAK – ZAGREB – OSIJEK – POŽEGA
Volonteri su pokazali da ekumenizam živi kad ga prate djela
KOPENHAGEN
KOMENTAR
VATIKAN
Znanstveniku koji je otkrio uzrok Downova sindroma priznate »herojske krjeposti«
Tko čini reprezentaciju prošle godine vječno zavjetovanih redovnica i redovnika?
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
SREDNJOAFRIČKA REPUBLIKA
SLAVONSKI BROD
NAHRANITI VJEROM

»Volonteri su pokazali da ekumenizam koji prate djela može dovesti i do ganuća«, naslov je glavnoga teksta, onoga koji je popraćen naslovnom fotografijom, u novome broju Glasa Koncila, 5. u tekućoj godini s nadnevkom od 31. siječnja 2021. godine. Riječ je o uvodu u niz izvještaja o ovogodišnjoj, koronom i potresom obilježenoj proslavi Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u (nad)biskupijskim središtima u Hrvatskoj. Pri tom je naslovnica, iz poznatih razloga, prednost dala Sisku, gdje je ovogodišnje slavlje održano u skladištu, točnije u distributivnom centru Caritasa Sisačke biskupije, što pokazuje naslovna fotografija.

Na naslovnici je istaknut i izvještaj o početku 61. teološko-pastoralnog tjedna koji je ove godine, zbog epidemije održan u reduciranom obliku na KBF-u u Zagrebu. Glas Koncila u novome broju izvještava o samom otvaranju skupa, donoseći naglaske iz pozdravnih slova nadbiskupa domaćina kardinala Josipa Bozanića, apostolskog nuncija u RH nadbiskupa Giorgija Lingue, rektora Sveučilišta u Zagrebu dr. Damira Borasa te dekana KBF-a dr. Marija Cifraka.

»Potraga za prorocima«, naslov je komentara urednika Glasa Koncila Branimira Stanića, nadahnutog porukom pape Franje za Svjetski dan medija. Osvrćući se – kroz prizmu Papine poruke da novinar treba ići na mjesta događaja, susretati stvarnost koja uvijek iznenađuje – na neka pitanja koja trenutno vladaju medijskim svijetom, Stanić zaključuje: »Ako ljudi u medijima ne krenu na izvore, ako riječima pape Franje ne ‘potroše đonove’, prestaju biti ‘proroci’, a postaju aktivisti. Čiji? Da bi se i to doznalo, valja dobro potrošiti đonove.«

Povjesničar dr. Robin Harris, nekoć savjetnik britanske premijerke Margaret Thacher, sugovornik je u novome broju Glasa Koncila. Gost u redovitome intervjuu nastoji Hrvatsku smjestiti u europski i globalni strateški kontekst. Što novoga na tom polju donosi stupanje na dužnost novog američkog predsjednika, posebno u odnosu na Hrvate u BiH, jedno je od pitanja kojeg se dotiče sugovornik u intervju sugestivnog naslova: »Hrvatska treba tražiti savjetnike u srednjoj Europi«. Dr. Harris progovara i o utjecaju Kine te među ostalim kaže: »Ne trebamo očekivati da će se kineska varijanta komunizma uskoro raspasti. U slučaju Kine, bez ikakve sumnje, trebamo se držati ‘mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi’.«

Na mjestu koje obično zauzima reportaža, tj. na središnje dvije stranice popularno zvane »duplericom«, Glas Koncila u novome broju tematizira postupanje s tijelima pokojnika koji su umrli zaraženi Covidom 19. »S tijelom pokojne osobe postupati s velikim poštovanjem i ljubavlju.« Tako je u naslovu sažeta središnja poruka teksta u kojemu progovaraju dvojica teologa, svećenik koji u bolnicama obilazi bolesne te liječnik s odjela patologije i citologije. Kako se to »veliko poštovanje i ljubav« ostvaruje u situaciji kad se tijela pokojnika stavljaju u, kako se to lijepo kaže, vreće za posmrtne ostatke, a da ih najmiliji ni ne vide – to je pitanje koje prilog postavlja društvu a posebno vjernicima, za koje je poštovanje prema tijelu pokojnika vezano uz istinu o iščekivanom uskrsnuću tijela.

Iako mu je prvi cilj snažnija kontrola radikalnih islamističkih skupina, zakonski prijedlog danske socijalističke vlade prema kojemu bi se uvela obveza prevođenja propovijedi i drugih govora na vjerskim okupljanjima na danski jezik, prođe li, značio bi prekid duge tradicije otvorenosti danskoga društva te bi mogao biti još jedan korak ka eroziji vjerske slobode u Europi. A pogodio bi i malobrojnu hrvatsku zajednicu koja u Kopenhagenu dvaput tjedno slavi misu na hrvatskom jeziku. Za Glas Koncila koji tematizira taj problem progovaraju biskup Kopenhagena mons. Czeslaw Kozon i voditelj hrvatske zajednice fra Tomislav Cvetko.

U rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« svoje životno svjedočanstvo iznosi glazbenik i voditelj crkvenih zborova te otac mlade obitelji Ivan Rimac iz župe sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima. »Vjera mi je najveći oslonac«, sugovornikove su riječi u naslovu priloga.

Iz života Crkve u svijetu Glas Koncila progovara o početku očito teškog suživota američkih biskupa s novim predsjednikom Joeom Bidenom, katolikom koji je osobno protiv pobačaja, a politički ga, premda kaže da je »pro choice«, »za izbor«, zapravo promiče.

Na čitavoj stranici novi broj, nadalje, prati katolike u Srednjoafričkoj Republici na njihovu trnovitu putu do mira i sigurnosti.

Grad Slavonski Brod nedavno je najboljim volonterima proglasio troje mladih ljudi, dvojicu učenika i učenicu brodskih srednjih škola ali i članova svojih župnih zajednica. Roko Lukenda, Dora Dežmić i Leon Ferić predstavili su se u novome broju Glasa Koncila, u rubrici »Susret«.

Novi broj Glasa Koncila donosi i »Priliku«, svoj mjesečni magazin, koja naslovnom temom postavlja pitanje: »Kako kvalitetnije živjeti nakon potresa«.