Glas Koncila br. 5/2024.

ZAVJETOM POTVRDILI SVOJU PRIPADNOST KRISTU
Doživotno zavjetovane redovnice i redovnici u 2023.
KOMENTAR
PREDSJEDNICA HRVATSKE REDOVNIČKE KONFERENCIJE S. LIDIJA BERNARDICA MATIJEVIĆ O KRIZI ZVANJA
INTERVJU: PREDSJEDNICA SINDIKATA TRGOVINE HRVATSKE ZLATICA ŠTULIĆ
ZNAK KRIŽA I VJENČANI PRSTEN
TEREN ZA MEDIJSKI EKSPERIMENT
VRIJEDNOST KRIŽA SPOZNAJE TKO POŠTUJE VRIJEDNOST DJETETA
IZMEĐU VINOVE LOZE I SV. JERONIMA U ŠTRIGOVI
NEDOVOLJNO PREPOZNATE STRANE PROFESIJE MEDICINSKIM SESTRAMA I TEHNIČARIMA
NOVA VREMENA
DAN SIGURNIJEGA INTERNETA
KAKO JE DOŠLO DO TOGA DA ŽIVOT DANAS TREBA ŠTITITI I KAKO GA ZAŠTITITI
O POMODNIM DIJAGNOZAMA, RASTU NARCISOIDNOSTI I PROBLEMU NASILJA
PRIBIVAJU LI ANĐELI SAKRAMENTIMA?
UPOZORENJA S RIMSKOGA SKUPA O OBITELJI

Novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 4. veljače, izašao je iz tiska. Broj se otvara naslovnicom prigodnom uz Dan života koji se slavi upravo 4. veljače.

Dan života bila je i prigoda da se otkrije kako se iz privatnih objava vijetnamskoga mučenika Marcela Vana, apostola djece, može iščitati teologija djetinjstva.

Uz Dan posvećenoga života predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Lidija Bernardica Matijević govori za Glas Koncila o krizi zvanja. U razgovoru se među ostalim otkrilo da najvažnije pitanje posvećenoga života nije statistika, nego poslušnost autoritetu. Uz spomenuti dan stranice novoga broja donose i doživotno zavjetovane redovnice i redovnici u 2023.

Izglasavanje Zakona o hrvatskom jeziku tema je ovotjednoga komentara glavnoga urednika Glasa Koncila Branimira Stanića, koji Zakon naziva svojevrsnim ustavom hrvatskoga identiteta. »Izglasavanje Zakona o hrvatskom jeziku povijesni je čin (…) Iako se u Hrvatskom saboru toga dana dogodila prava pobjeda nakon duge povijesne bitke za hrvatski jezik, u godinama koje slijede taj bi zakon mogao biti identitetski štit o koji će se odbijati mnogi žestoki udarci«, piše među ostalim urednik Stanić.

Prvi tjedni potpune primjene zakonodavnoga okvira koji regulira da su nedjelje i blagdani slobodni dani u djelatnosti trgovine donijeli su različite reakcije i komentare. Da se već vide učinci primjene promjene Zakona o trgovini, potvrdila je u središnjem intervjuu predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić, koja je prenijela zadovoljstvo radnika i radnica zaposlenih u trgovinama koji su dobili slobodan dan. Govorila je i o medijskom izvještavanju o slobodnoj nedjelji, položaju radnica u djelatnosti trgovine, njihovim plaćama… »Posljednja ispitivanja pokazala su da dvije trećine ispitanika podupiru odluku da trgovine nedjeljom ostanu zatvorene. Ta potpora proizlazi iz uvjerenja da je nedjelja dan rezerviran za obitelj, a ne za kupnju«, rekla je sindikalistica Štulić.

Osim po vinskim cestama i bogatoj enološkoj ponudi, Štrigova je poznata kao višestoljetno mjesto čašćenja crkvenoga naučitelja sv. Jeronima, a po nekim teorijama štrigovski Stridon njegovo je rodno mjesto. Tamošnja župa sv. Marije Magdalene, ujedno i mjesto radnje ovotjedne reportaže, prvi se put spominje 1334. u kanonskoj vizitaciji, no sigurno je crkveni život na tom području bio prisutan stoljeće i pol ranije. Danas župa ima oko 2200 vjernika, a uz pastoralne i kulturne inicijative ta pogranična župa njeguje i prijateljske odnose sa slovenskim vjernicima.

Dok najbogatije zemlje svijeta vape za pobačajem i potpomognutim (samo)ubojstvom kao spasonosnim uslugama, opravdano je zapitati se iz čega izrasta kultura prihvaćanja života. Odgovor na to pitanje, ali i o tome kako je došlo do toga da život danas treba štititi i kako ga zaštititi govori nova rubrika Glasa Koncila »Pro vita«.

Ususret Svjetskomu danu bolesnika o pomodnim dijagnozama, rastu narcisoidnosti i problemu nasilja govori psihijatar prof. dr. Darko Marčinko, a »Mladi mladima« uz Dan sigurnijega interneta pišu zašto je važna razboritost u virtualnom svijetu.


Prikaz preko cijelog zaslona