Glas Koncila br. 6/2021.

INTERVJU: Dr. Marina Stanić
aktualno
Potres je postao osma žalost iz naslova Blažene Djevice Marije
Komentar
Biskup i general objavili pismo u povodu 30. godišnjice početka Domovinskoga rata
NAŠI RAZGOVORI
Poruka prigodom Dana posvećenoga života
ZAPAŽANJA
MLADI MLADIMA
Južni Sudan
Obitelji i mediji
reportaža: Župa sv. Stošije u Biogradu na Moru

»Dan kada su ispred zgrade Vrhovnoga suda prosvjedovale čak i ruže« središnji je naslov novoga broja Glasa Koncila koji se otvara naslovnom fotografijom američkog Hoda za život. Tekst se nastavlja na 5. stranici, raspravom o tome počinje li izborom Joea Bidena, u najmoćnijoj državi svijeta, nova protukatolička revolucija.

Važno mjesto u novom broju ima knjiga »Junačka i sveta Hrvatska«, koju su o 30. obljetnici Domovinskoga rata napisali sisački biskup mons. Vlado Košić i general Hrvatske vojske u miru Ivan Tolj. Također istaknuta je vijest o otvorenju proslave jubileja osamstoljetne prisutnosti dominikanaca na hrvatskom tlu.

U redovitom komentaru urednik Glasa Koncila Branimir Stanić govori o demografskoj čekaonici te se osvrće na najave o odgodi popisa stanovništva. »Iako popis stanovništva donosi suočavanje s gorkom istinom, sada se sve odgađa. Govori se i da je mogući razlog za to podilaženje koalicijskim partnerima kojima je stalo da se zadrži stanje na popisu stanovnika i birača iz 2011. Je li ijedno ‘kratkoročno zadovoljstvo’ vrijedno odgađanja učinkovite i dugoročne demografske strategije?«, postavlja pitanje Stanić.

U rubrici intervju o gospodarskim okolnostima u vremenu pandemije i potresa govori prof. dr. Marina Stanić, profesorica s Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Država mora odvažno podupirati, a ne sputavati poduzetništvo.

U rubrici Reportaža suradnica Glasa Koncila Ines Grbić priredila je prikaz života župe sv. Stošije u Biogradu na Moru. Bijeli Grad u trećem tisućljeću ponovo preko župe doživljava procvat, središnja je poruka o životu župe pored mora.

Naglasak je dobio i izvještaj koji je svojevrsni nastavak vijesti s TPT-a. Poseban prostor dobila je i vijest o milijunima vjernika koji su na daljinu pratili kongres u povodu 40. obljetnice međugorskog fenomena. Posebno je istaknuta i poruka HBK prigodom dana posvećenoga života. Mladi Glasa Koncila ususret ovogodišnjem Stepinčevu govore kako s vrlinama bl. Stepinca koračati kroz mladenačke izazove.

Petrinjski potres ostavio je posljedice i na sakralnim objektima diljem središnje Hrvatske. Od novog broja, izvještaj iz rodne župe prvog hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana – župe Veliko Trgovišće – prvi je u nizu tekstova koji će tematizirati posljedice potresa u ostatku Hrvatske.