Glas Koncila br. 8/2020.

INTERVJU: ZDRAVKO ANĐEL
DOMAGOJ BRLEČIĆ
UBIJENA DJECA U DOMOVINSKOM RATU
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
»QUERIDA AMAZONIA«
ZBORNIK »SVJEDOČANSTVA VJERE«
NEW YORK
Kina, koronavirus i ljudska prava
PROSLAVE STEPINČEVA
Molitvom i kulturom u čast blaženika
FELJTON: FRA BERNARDIN SOKOL
REPORTAŽA: SARVAŠ

Novi broj Glasa Koncila, priređen za nedjelju 23. veljače, na naslovnoj stranici donosi fotografiju i tekst o svečanosti dodjele prvog Velereda predsjednika Tuđmana kardinalu Franji Kuhariću. Svečanost je održana na Pantovčaku u petak 14. veljače.

Donedavna predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uručila je Velered nasljedniku velikoga hrvatskoga kardinala na službi zagrebačkog nadbiskupa, kardinalu Josipu Bozaniću. »Nadahnut primjerom vjere i domoljublja svojega prethodnika bl. Alojzija Stepinca, u teškom razdoblju jugoslavenskoga komunističkoga poretka branio je slobodu vjere i pravo hrvatskoga naroda na ravnopravnost i slobodu, a u godinama stvaranja i obrane neovisne hrvatske države čvrsto je stao u obranu hrvatskih nacionalnih i državnih prava te isto tako čvrsto od svih zahtijevao pridržavanje načela ljubavi prema svakomu čovjeku«, kazala je Kolinda Grabar Kitarović. »U ovom veleredu čitam prepoznavanje i priznanje onoga o čemu u hrvatskom narodu i hrvatskom društvu postoji visoka suglasnost: da je kardinal svojom višestrukom zauzetošću za dobro, obranom vrjednota i moralnih načela, promicanjem istine i pravednosti, kao istinski vjernik i pastir, očitovao ljubav prema svomu hrvatskomu narodu i domovini, i da je bio iznimno osjetljiv prema svakomu čovjeku, a osobito prema ljudima koji trpe i koji su u potrebi«, poručio je kardinal Bozanić na svečanosti dodjele.

Glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić dotaknuo se stupanja na dužnost novoizabranog predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića. Središnja poruka komentara je da novi predsjednik ima veliku priliku za konkretne pomake u svome mandatu. »Bilo bi iznimno veliko i važno služenje kad bi novi Predsjednik uspio pomoći da se Hrvatska oslobodi otuđenih centara moći koji svojim utjecajem na gotovo sve segmente i procese otimaju slobodu i neovisnost mnogim pojedincima, skupinama i mnogim, i državnim, institucijama«, poručio je mons. Miklenić.

U rubrici Intervju objavljen je razgovor sa Zdravkom Anđelom, predsjednikom Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja, koji je progovorio o opasnostima uvođenja 5G mreže u Hrvatsku. Anđel je istaknuo da su u Hrvatskoj granice zračenja veće i do 900 puta. »Epidemiološke studije koje su provedene u prošlim desetljećima na velikoj populaciji utvrdile su učestalost pojavnosti raka ovisno o udaljenosti mjesta stanovanja od baznih stanica. Međutim, kada je profit jedini cilj, ljudsko je zdravlje i posljedice za okoliš smetnja koju treba gurnuti pod tepih i ušutkati one koji to propituju«, objasnio je u razgovoru Anđel.

Na 10. stranici prikazane su proslave Stepinčeva diljem Crkve u Hrvatskoj. Osim misnih slavlja, upriličen je niz predavanja, duhovnih radionica i izložbi o životu hrvatskoga kardinala mučenika.

Novi broj Glasa Koncila donosi detaljan prilog o pothvatu župljana župe sv. Marka Evanđelista u Markovcu Našičkom koji su zborniku »Svjedočanstva vjere« podijelili svoja duhovna iskustva, nastala u životnim prilikama koje su često bile i nenaklonjene iskrenom življenju kršćanske vjere.

Poseban prilog donosi potresno svjedočanstvo Ilije Puhmajera koji je morao kao dječak sahraniti vlastitoga brata Ivu koji je ubijen u srpskim pokoljima u pakračkom kraju na početku Domovinskoga rata. »Baka je ležala ubijena na kauču, djed kraj kauča na podu u lokvi krvi, a dječak Zoran, koji je tada imao 10 godina, bio je zaklan i ležao je ispod stola. U ruku su mu stavili zapaljenu svijeću vjerojatno da izgori kuća i da se izruguju. Sve smo ih pokopali u dvorištu kraj nekoga drveća tako da ih se kasnije može pronaći«, dio je njegovog svjedočanstva.

U redovitoj rubrici Reportaža prikazan je život župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu.

U rubrici vjernici laici predstavljen je Domagoj Brlečić, orguljaš i zborovođa koji aktivno muzicira u dvjema župama i dvjema nad(biskupijama).