RAZGOVOR SA ZLATKOM DALIĆEM »Bog je svakodnevno prisutan u mom životu«

Tema s naslovnice
Politika
Ekonomija
Glazba
Film
Neprikladni filmski izbor i roditeljski autoritet
Stilske vježbe
Zdravlje
Ekologija
Monodrama
Tišina budnoga tišlera
Reportaža
Književnost
Psihologija

Adventski razgovor s izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije Zlatkom Dalićem na četiri »tribine« – svevremenskoj, obiteljskoj, nogometnoj i nacionalnoj, glavna je tema 120. broja mjesečnoga magazina »Prilika«, u Glasu Koncila s nadnevkom 17. prosinca. Izbornik Dalić otvoreno svjedoči vjeru u Krista, iznosi očekivanja od Svjetskog prvenstva u Rusiji, ali i komentira društvena događanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

»Cijeloga sam života vjernik, tako odgajam i svoju djecu. Svake nedjelje nastojim ići na euharistiju. Vjera mi daje snagu, uvijek imam krunicu u džepu i pomolim se prije utakmice. Zahvalim Bogu na svakom danu, jer dao mi je snagu i vjeru, ali i prigodu da nešto u životu napravim«, jedna je od misli izbornika Dalića, uvrštena i na naslovnicu.

»Da je čovjek čovjek, a Bog Bog pokazuje posebno tragičan kraj rada Haaškoga suda, kada si je život oduzeo general Slobodan Praljak. Taj je događaj, i izrečena presuda, bio povod i politološkoj i psihološkoj analizi, koje su opet pokazale koje su granice ljudske »pravednosti«, a koje blagodati dolaze od Boga koji je jedini pravedan i koji jedini može dati snage za istinsko oproštenje«, piše u svojemu uvodniku urednik Branimir Stanić, najavljujući rubrike »Politika« i »Psihologija« posvećene potvrđenoj presudi »hrvatskoj šestorki« i samoubojstvu generala Praljka. Ekonomske stranice otvaraju važnu temu uvođenja eura u hrvatski financijski sustav, a moguće zamke i posljedice na tom putu promišlja Domagoj Sajter.

Adventskom iščekivanju rođenja Sina Božjega autori »Prilike« pristupaju sa zdravstvenog stajališta (zornice), a u »Oluji mozgova« trojac koji izrađuje i proučava jaslice svjedoči o nadahnuću neizostavnoga dijela Božića. Reportaža Marije Samardžije i Zvonimira Atletića donosi priču o Kući Malog Isusa u Sisku, u koju su smještene majke, prisiljene otići iz obiteljskoga doma, trudne ili s djecom. Udruga »Betlehem« skrbi o njihovoj materijalnoj ali i duhovnoj sigurnosti.

Glazbena stranica tematizira odnos glazbe i depresije, a filmska rubrika neprikladan filmski izbor i roditeljski autoritet.

Mlađim čitateljima vjerojatno nije poznat »Magazin GK-a« koji je u sedamdesetim i osamdesetim godinama na zanimljiv i analitičan način pristupao društvenim i crkvenim fenomenima, a o čemu piše Ivan Tašev. Obrađeni su i paradoksi internetskih trgovina, te čevrt stoljeća pokušaja klimatskoga sporazumijevanja u rubrici »Ekologija«.

Književnica Jelica Gjenero u novom romanu »Skriveno od očiju«  poziva na preispitivanje odnosa prema drugomu i drukčijemu – bližnjemu, o čemu piše komparatistica Nikolina Mesić.

Nova »Prilika« daruje i prvonagrađenu monodramu o sv. Josipu »Tišina budnoga tišlera« na 9. susretu hrvatskoga književnoga duhovnoga stvaralaštva »Stjepan Kranjčić«, kao i nagradni kviz u kojemu je moguće osvojiti knjigu Anselma Grüna »Božić« i vjeronaučno-katehetske Makove kartalice. (tš, gk)