Glas Koncila br. 17/2021.

INTERVJU SA SVEĆENIKOM I PSIHOTERAPEUTOM STEFANOM GUARINELLIJEM
ZAGREB
Kanonski uspostavljen Institut religijskih znanosti na zagrebačkom KBF-u
RIM
Kršenje vjerskih sloboda u svakoj trećoj zemlji svijeta
KOMENTAR
U FOKUSU
Od umjetne inteligencije do uloge žena u Crkvi
WASHINGTON
Crkva u Americi nedvosmisleno protiv istraživanja na tkivima pobačenih fetusa
NAŠI RAZGOVORI
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
ZAGREB
Što je »mračni turizam«
KRIŽEVCI
Jubilarni 10. »Dječji Kranjčić«
SUSRET
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA: Lug Samoborski

Viješću o uspostavi Instituta religijskih znanosti u sklopu zagrebačkog KBF-a otvara se novi broj Glasa Koncila, priređen za nedjelju 25. travnja, a uz novost je vezana i naslovna fotografija, koja prikazuje zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s mladim hodočasnicima na Nedjelju Dobrog Pastira 2019. godine u zagrebačkog prvostolnici.

»Suodgovorno više od 9 tisuća dužnosnika« naslov je komentara u kojem se glavni urednik Glasa Koncila osvrće na brojna obećanja uoči lokalnih izbora. »Iako je sada sva pozornost usmjerena na budućnost lokalnih zajednica kojima se u predizborno vrijeme obećavaju potoci meda i mlijeka koji bi trebali poteći iz valjda neiscrpnih vrela fondova Europske unije, začuđuje to što je u potpunosti izostala ikakva kvalitetnija analiza što se za dobro lokalnih zajednica, a time i za nacionalno dobro, uspjelo napraviti u mandatima članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kojima je danom proglašenja izbora prestala služba«, komentira Stanić.

Jedna od glavnih tema novog broja Glasa Koncila je i izvještaj papinske zaklade o vjerskim slobodama koja je upozorila na znatan porast vjerski motiviranih progona i ugnjetavanja. Vjerska sloboda kršena je u 62 države svijeta, a među zemljama s najgorim rezultatima su Kina, Indija, Pakistan, Bangladeš i Nigerija. Novi nastavak prikaza života katolika na Arapskom poluotoku donosi priču o Jemenu, zemlji u kojoj malobrojni kršćani žive u neizvjesnosti.

Talijanski svećenik i psihoterapeut Stefano Guarinelli u intervjuu govori o svećeništvu, njegovim novim izazovima i pitanju zrelosti svećenika. »Zreli svećenik evanđelju otvara sebe i rađa ga u drugome«, središnja je poruka svećenika Guarnellija, koji je među ostalim dodao: »Obećavajućim glede zrelosti smatram kad susretnem svećenika koji umije otvoriti evanđelju i najskrovitije kutke svoje osobnosti. Svećenika koji umije s djecom biti dijete, s odraslima odrastao, a onima koji proživljavaju teškoće znade biti prijatelj i suputnik«.

Što čovjeku današnjice poručuje redovnica koja je u izolaciji 52 godine? Riječ je o bl. Ozani Kotorskoj, skromnoj redovnici koja je za svoga života jednakim žarom bila spremna saslušati i biskupa i »običnog vjernika«, a vrijeme u samoći nije koristila za izgubljenost i prazninu, nego za izgradnju duhovne krijeposti i širokogrudnu pomoć svima u potrebi.

U rubrici Reportaža čitatelji će upoznati život župe sv. Ivana Krstitelja u Lugu kraj Samobora. Puto od osnutka samostalne župe, još u vrijeme komunizma, do izgradnje župne crkve bio je sve samo ne jednostavan. Danas župnu crkvu ne ispunjaju samo stari, oni koji su ustrajali i uz snalažljive župnike podizali župnu zajednicu, nego je radostan prizor vidjeti mnoge mlade obitelji na nedjeljnim misama, a mnogobrojna djeca i mladi u crkvi svjedoče da demografija nije jedan od problema Luga Samoborskoga.

Rubrika Vjernici laici aktivni u Crkvi donosi svjedočanstvo Katarine Tonković Pigac, majke troje djece, pravnice i voditeljice obiteljske zajednice u sesvetskoj župi Svih svetih. Novi broj donosi dvostruku rubriku Susret – u jednom susretu o književnom i likovnom stvaralaštvu govori umjetnik sakralne tematike Franjo Matešin, a u drugom s. Smilja Čirkom, glavna koordinatorica sisačkoga Caritasa.