Glas Koncila br. 37/2023.

300. ZAVJETNO HODOČAŠĆE VJERNIKA GRADA ZAGREBA NA MARIJU BISTRICU
KOMENTAR
ZAŠTO JE PREKINUTA SEDAM DESETLJEĆA DUGA PRISUTNOST HRVATSKE KATOLIČKE MISIJE U PARIŠKOJ NADBISKUPIJI?
INTERVJU: PATRIJARHALNI VIKAR LATINSKOGA JERUZALEMSKOGA PATRIJARHATA BISKUP DR. WILLIAM SHOMALI
RAZLIČITI NAČINI MOLITVE KRUNICE
UHODANI SCENARIJI
PITANJE KOJE NIJE SVJETONAZORSKO
DA SE NE ZABORAVI…
MALI OBITELJSKI EKOLOŠKI ISKORAK
MLADI MLADIMA
TRNOVIT PUT MLADE UČITELJICE DANICE ŠIROLE PREMA SVETOSTI (2)
KAKO I ZAŠTO MOLI HRVATSKI POKRET ZA ŽIVOT
PIJU LI ANĐELI?
ZABRINJAVAJUĆI »TREND« NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

 

Novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 17. rujna, otvara se naslovnicom s 300. zavjetnoga hodočašća vjernika grada Zagreba na Mariju Bistricu.

Misnim slavljem u nedjelju 10. rujna u Mariji Bistrici okrunjeno je dvodnevno hodočasničko i molitveno događanje kojim su zagrebački vjernici pred crnim kipom Majke Božje Bistričke ponovno ispunili zavjet svojih praotaca. Posebno su se na Mariji Bistrici osluškivale riječi nadbiskupa Dražena Kutleše, koji je prvi put na zagrebačkom hodočašću sudjelovao kao zagrebački nadbiskup, a iz kojih se mogao iščitati recept za društvo čestitih i poštenih ljudi.

O igrokazima vlasti i trgovaca uoči odluke Vlade Republike Hrvatske o uvođenju novih mjera za suočavanje s posljedicama inflacije i gospodarske krize komentar piše glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić. »Ako je točno da prijeti nova velika kriza, to je ujedno nova šansa da se napokon dogodi prekid besciljnoga lutanja, sada u izvanrednim okolnostima koje Hrvatsku dovode u posve nov geopolitički položaj na europskoj karti«, piše među ostalim urednik Stanić.

Sedamdesetu obljetnicu djelovanja u Parizu u prosincu ove godine ne će dočekati Hrvatska katolička misija u Parizu. Jedna je to od najstarijih hrvatskih katoličkih misija u Europi, no s posljednjim danima kolovoza prekinut je kontinuitet okupljanja Hrvata od 1953. godine u glavnom francuskom gradu u Pariškoj nadbiskupiji na misna slavlja i druge susrete. Novi broj Glasa Koncila doznaje zašto je prekinuta sedam desetljeća duga prisutnost Hrvatske katoličke misije u Pariškoj nadbiskupiji.

Uz dolazak u Hrvatsku na obred oviteženja novih članova Viteškoga reda sv. Groba jeruzalemskoga patrijarhalni vikar Latinskoga jeruzalemskoga patrijarhata za Jeruzalem i Palestinu biskup dr. William Shomali u središnjem intervjuu govori o stanju kršćana u Svetoj Zemlji i njihovu statusu u izraelsko-palestinskom sukobu. Poručio je da politika ne ostavlja mnogo nade da se postigne mir u bliskoj budućnosti. »Naša Crkva potiče dijalog zbog njegove važnosti za druželjubivost i društvenu dobrobit. Ne mogu tvrditi da je takav dijalog napravio iskorak do političkoga rješenja. Daleko od toga. No barem pomaže u stvaranju bolje atmosfere među ljudima.«

Film neovisnoga studija »Angel« u američkim je, a potom i hrvatskim medijima najavljen kao »najkontroverzniji film godine«, iako u njemu nema ama baš ništa kontroverzno niti je trgovanje djecom u svrhu spolne zloporabe svjetonazorska tema. Donosimo promišljanje o filmu »Zvuk slobode« koje otkriva zašto film nije kontroverzan.

Kakav je to nauk koji tolike ljude uspijeva okupiti oko zaštite života? Kakvu pobožnost oni gaje? I kako njeguju svoje zajedništvo? To su samo neka od pitanja koja valja postaviti kada se govori o hrvatskom pokretu za život o kojem je malo toga, osim moralnih stajališta, naširoko poznato. Odgovore na ta pitanja potražili smo na 19. molitvenom saboru za nerođene.

U sklopu ovoga broja Glasa Koncila svim čitateljima ususret spomendanu crkvene naučiteljice sv. Male Terezije na dar dolazi posebno otisnuta devetnica »24 Slava Ocu« u čast Male Terezije. Riječ je o molitvi koja je dosad osvojila srca tisuća hrvatskih vjernika zahvaljujući i prijevodu koji je nedavno objavila Zaklada Sveta Maravillas od Isusa.