Glas Koncila br. 38/2017.

INTERVJU: BRANKO BAZDAN
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
MIRKO BILIĆ
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
VATIKAN
Čovjek je uvijek više od zla koje čini
HRVATSKI LESKOVAC
Stoljeće služenja u ljubavi
ŠIMO ŠOKČEVIĆ
ZAGREB
Masonski cilj: stvaranje nadvlade
ĐAKOVO
Što je zadaća biskupa, a što svećenika?
DRUGAČIJI SU MEĐU NAMA
REPORTAŽA IZ SRAČINCA

»To je moj narod. I ja živim za njega!«, naslovnica je novoga broja Glasa Koncila, s nadnevkom od nedjelje 24. rujna, koji donosi cjelovite izvještaje, tekstovima i fotografijama, o veličanstvenim okupljanjima hrvatskih vjernika oko relikvija sv. Leopolda Bogdana Mandića, od Padove do rodnoga Herceg-Novog, uz zaustavljanje u više hrvatskih (nad)biskupija, odnosno Zadru, Dubrovniku, Splitu i Rijeci. Desetci tisuća vjernika hrlila su dotaknuti relikvije neraspadnutoga tijela kapucina koji je ispovjedništvom unosio vrijednosti opraštanja i pomirenja, odgajajući svijet za »klicu života«.

»Traži li nova vizija EU-a nedopustive žrtve?«, pita se u svojemu uredničkom komentaru Ivan Miklenić, analizirajući govor predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera u Europskom parlamentu. »Dojam je da cijeli govor ima zapravo u vidu stanovništvo Europske unije isključivo kao građane, a sadašnja državna vodstva kao administracije, gotovo kao svojevrsne produžene ruke ‘uprave EU-a’. Razumljivo je stoga što je taj dio govora naišao na kritiku, posebno nekih predstavnika malih naroda, jer bi se takav pristup mogao shvatiti kao zagovaranje unitarizma koji zapravo želi izbrisati nacionalne i kulturne identitete«, napisao je među ostalim glavni urednik GK-a.

Ravnatelj dubrovačkoga Doma zdravlja Branko Bazdan u intervjuu novinaru Vladi Čuturi analizirao je dugove u zdravstvu, odnos javnoga i privatnoga sektora, važnost poštivanja dostojanstva ljudske osobe. »Osoba kojoj je potrebna pomoć mora biti u središtu pozornosti jer zdravstvo je za nju, mora joj biti dostupno i prilagođeno. Osoba je nositelj svih vrijednosti od začeća do naravne smrti i kao takvoj joj treba biti dostupna zdravstvena zaštita«, napomenuo je ravnatelj uspješne institucije na hrvatskom jugu.

U »Prigovoru znanosti« dr. Valerije Vrček piše o studiji koja je uznemirila i znanost i javnost, a tiče se cjepiva protiv gripe i moguće povezanosti utjecaja na trudnice i spontane pobačaje. »Nova studija pokazuje i podsjeća da je svako cjepivo zaseban medicinski slučaj, koji treba istraživati i procijeniti odvojeno od ostalih«, tvrdi se među ostalim u članku.

Reportaža Tomislava Vukovića predstavlja župu sv. Mihaela u Sračincu u Varaždinskoj biskupiji, pa će čitatelji doznati zašto valja prilagoditi latinsku izreku na Veni, vidi et mansi (Dođoh, vidjeh i ostah). Posveta je reportaža i petorici poginulih hrvatskih branitelja iz sračinečke župe. O Domovinskom ratu piše se i u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi«, točnije, o svom životnom putu, zatočeništvu u logoru u Srijemskoj Mitrovici nakon pada Vukovara, kao i o obiteljskim vrjednotama svjedoči Mirko Bilić iz zagrebačke župe sv. Josipa radnika u Gajnicama. Težak i mukotrpan put blagoslovljen je suprugom i trojicom sinova, oazom nakon svih pretrpljenih i čudom preživljenih stradanja.

Uz redovite vijesti iz života Crkve, treći nastavak teološkog osvrta u povodu školske i akademske godine tematizira vjeronauk kao jamstvo »slobodnoga obrazovanja«, važnosti da vjeronauk dođe do onih istina do kojih samostalno nikako ne bi mogli doći, kako ističe sugovornik dr. Šimo Šokčević. U stalnoj rubrici »Zapažanja« Đurđica Ivanišević Lieb također se nadovezuje školsku godinu, pišući o berbi grožđa i školskim torbama.

Nova meditacija djelo je Marinka Šakote a poetski kutak predstavlja glasovitoga bačkoga Hrvata Antu Sekulića. U rubrici »Naši razgovori« odgovara se na jednostavno i zanimljivo pitanje – koja je vjera prava.

Vrijedno je i svjedočanstvo Blaženke Bušić u »Drugačiji su među nama«, o obitelji i predanoj borbi sa zdravstvenim nedaćama i transplantacijom bubrega.

Posljednja stranica Glasa Koncila posvećena je enigmatskom kutku i karikaturi Srećka Puntarića Felixa, ali može se doznati i o početku školske godine hodočašćima hrvatskih učenika te o neobičnom daru za Papinu farmu. (tš, gk)

IZVORGlas Koncila br. 38/2017.
Prethodni članakGlas Koncila br. 38/2017
Sljedeći članakUDRUGA »SMIJEŠAK ZA SVE« Priče donose u ruksacima