Glas Koncila br. 38/2019.

INTERVJU: DR. STEFANO LASSI
ALEKSANDRA MARKOVIĆ
PRILIKA
Velikosrpska propaganda u 21. stoljeću plaća se hrvatskim novcem
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
DAN HRVATSKIH MUČENIKA
Sjećanje kao poticaj
BISKUP VICTOR AGBANOU
O. RICHARD HENKES
Novi blaženik – žrtva Dachaua
HRVATSKI FARMERI
CRKVA U NJEMAČKOJ
REPORTAŽA: ČABAR I PLEŠCE
Entuzijazmom se odupiru »mrtvilu«

U Zrinu uz 76. obljetnicu spomena na stradanje žrtava partizanskoga zločina blagoslovljena je novoizgrađena spomencrkva i slavljena svečana euharistija s koje su postavljena pitanja koja ne mogu i ne smiju ušutkati. Katolički tjednik Glas Koncila, stoga, svoj 38. broj naslovnicom i komentarom urednika mons. Ivana Miklenića otvara tom temom izvještavajući sa samoga događaja pod naslovom „Protivnici istine omogućuju širenje mržnje i netrpeljivosti“.

Tematizirajući pitanja koja je kardinal Josip Bozanić postavio u svojoj homiliji u Zrinu, urednik Miklenić ističe i kako su mediji prešutjeli taj događaj: „Samo krajnje naivni mogli bi pomisliti da je takav odnos prema žrtvama komunističke revolucije slučajan jer oni koji pošto-poto žele zadržati kotač povijesti i s njim laži komunističke ideologizirane povijesne interpretacije, a s tim i okovanost i neslobodu hrvatskoga naroda, vrlo dobro znaju kako i zašto tako postupaju.“

Uz početak konferencije »Formacija i prevencija« koja se održava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu sugovornik Glasa Koncila talijanski je psihijatar i psihoterapeut dr. Stefano Lassi koji govori o drami koju Crkva proživljava u vezi sa spolnim zloporabama klerika te koje je korake nužno poduzeti da bi se poboljšala formacija svećenika. Govori i o iskustvu pripravničke godine u sjemeništima Toskane uoči ulaska u bogosloviju, a osvrće se i na koji način govoriti o homoseksualnosti te celibatu u Crkvi.

Kako su Afrikanci vjerom stekli novi identitet? Na to pitanje odgovara predsjednik Beninske biskupske konferencije mons. Victor Agbanou koji je ugošćen na stranicama GK-a i ističe da je nužno da Europa ponovno pronađe radost vjere.

O aktualnoj temi Crkve u svijetu progovara se u teološkom osvrtu i daje promišljanje vodi li „sinodski put“ Crkve u Njemačkoj u „razlaz“ s tradicijom. Ističe se da se teme koje se žele obraditi ne tiču samo Crkve u Njemačkoj, nego univerzalne Crkve te ne mogu biti predmet razmatranja i odluka partikularnih Crkava.

Hrvatski farmeri Mato Volić, Ivo Turalija i Tamara Rebić iz župe Vojnić u Karlovačkoj županiji svjedoče da je stočarstvo temelj poljoprivrede te se problematizira zašto žene na obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima nemaju jednaka prava kao i u drugim sustavima.

U rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi svoje životno i vjerničko svjedočanstvo podijelila je Aleksandra Marković iz župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju.

U ovoj broju donose se reportaže iz dviju župa Gorskoga kotara – Sv. Antuna Padovanskoga u Čabru i Presvetoga Trojstva u Plešcima – gdje se unatoč „mrtvilu“ i mnogim teškoćama rubnoga dijela Hrvatske vjernici i župna zajednica odupiru entuzijazmom i inicijativama.

Donose se i brojne druge vijesti i izvještaji iz Crkve u Hrvatskoj, među kojima su istaknuti slavlje Dana hrvatskih mučenika na Udbini, spomen na 25. obljetnicu pohoda pape Ivana Pavla II., trodnevni teološko-pastoralni seminar za svećenike u Đakovu, svećenička skupština Hvarske biskupije, smrt filologa, povjesničara i publicista o. Vladimira Horvata i mnoge druge vijesti.

Prilog Glasa Koncila „Prilika“ donosi detaljnu analizu povjesničara dr. Jure Krište koji se pita zašto su irski esejist Hubert Butler i američko-irski pjesnik Chris Agee protiv Alojzija Stepinca te se problematizira plaća li se hrvatskim novcem velikosrpska propaganda u 21. stoljeću.