Glas Koncila br. 39/2023.

SPONA KOJA JE UŠČUVALA HRVATSKI NAROD U TEŠKOM 20. STOLJEĆU
KARDINAL JOSIP BOZANIĆ
INTERVJU: DDR. O. BERNARD ARDURA
SVJEDOČANSTVO NAJVEĆEGA »VODA« STEPINČEVE MOLITVENE »BRIGADE« IZ SVIBOVCA
SVJEDOČANSTVA O USLIŠANJIMA
STEPINAC U ŽIVOTU PRAVNICE, KNJIŽEVNIKA, GLAZBENIKA, SVEĆENIKA I ŠPORTAŠA
KOMENTAR
UGROZA ZA DOMOVINU BOŠKOVIĆA, TESLE I RUŽIČKE
POTHVATI U ORAŠJU
MOŽE LI ANĐEO POSTATI ORUŽJEM?
KARDINAL STEPINAC U PERIMA I SRCIMA HRVATSKOGA ISELJENIŠTVA
PREGLED ŠEST DESETLJEĆA NOVINA U SLUŽBI HRVATSKIH VJERNIKA I NARODA
PRISJEĆANJE NA TEOLOGA KOJI JE ZACRTAO I HRVATSKU LINIJU GLASA KONCILA
GLAS KONCILA I BL. ALOJZIJE STEPINAC
DUBOKI KORIJENI TEREZIJINE »KIŠE RUŽA«
150. OBLJETNICA ROĐENJA SVETE TEREZIJE IZ LISIEUXA
ŠTO JE SVETA MALA TEREZIJA OTKRILA SVOJEMU »MALOMU BRATU«
ZAKLADA KOJA PROMIČUĆI KARMELSKU DUHOVNOST, POTIČE I NA OBNOVU U HRVATSKOM NARODU
KAKO JE MILA WOD POSTALA »STEPINČEVA KIPARICA«

 

Iz tiska je izašao specijalni broj Glasa Koncila posebno pripremljen za nedjelju 1. listopada uz tri velike obljetnice – 25. obljetnicu beatifikacije bl. Alojzija Stepinca, 60. godina izlaženja Glasa Koncila i 150. obljetnicu rođenja sv. Male Terezije.

Čak 24 posebno pripremljene stranice novoga broja povezuju obljetnicu Stepinčeve beatifikacije, 60. rođendan Glasa Koncila kojemu je čestitku uputio i zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša te 150. obljetnicu rođenja sv. Male Terezije. U ozračju obljetnice Stepinčeve beatifikacije zagrebački nadbiskup u miru kardinal Josip Bozanić, koji je prije četvrt stoljeća postao domaćin papi Ivanu Pavlu II., govori o plodovima nezaboravne beatifikacije na Mariji Bistrici, a svoja je sjećanja, zapažanja, promišljanja i perspektive uz lik kardinala Alojzija Stepinca podijelio i bivši čelnik mješovite katoličko-pravoslavne komisije p. Bernard Ardura.

Jubilejski prilozi prisjećaju se dana kada je u Mariji Bistrici sv. Ivan Pavao II. kardinala Stepinca uzdigao na čast oltara, govore kako je nakon Stepinčeve beatifikacije Crkva u hrvatskom narodu započela 25-godišnju duhovnu obnovu te o Mariji Bistrici i njezinim poveznicama s bl. Stepincem.

U fokusu su i poveznice između Glasa Koncila i hrvatskoga blaženika koji je prožeo šest desetljeća pisanja i uređivanja lista, donosi se i prisjećanje na teologa koji je zacrtao i hrvatsku liniju Glasa Koncila, a nije izostavljen ni pregled šest desetljeća rađanja, rasta i razvoja Glasa Koncila. , kao i važnost sv. Male Terezije u početcima Glasa Koncila.

Jubilejski ovitak predstavlja i Stepinčeve molitvene zajednice u Hrvatskoj, kao i slučajeve čudesnih ozdravljenjima po blaženikovu zagovoru, a otkriva se i kakvu važnost ima bl. Alojzije Stepinac za jednu pravnicu, književnika, glazbenika, svećenika i trenera. Nedavno objavljena knjiga o glasovitoj umjetnici Mili Wod bila je povod da se čitateljima predstave i njezini doživljaji bl. Stepinca, a neizostavan je bio i posjet župi bl. Alojzija kardinala Stepinca u Orašju – prvoj i jedinoj župnoj crkvi u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja ima za zaštitnika blaženoga Alojzija Stepinca.

Uz veliki rođendanski jubilej sv. Male Terezije posebni prilozi otkrivaju duboke korijene Terezijine »kiše ruža«, što je sveta Mala Terezija otkrila svojemu »malomu bratu«, kako su sv. Maravillas od Isusa, sv. Mala Terezija i bl. Stepinac udružili snage, a donose se i poticaji jubilejske godine velike svetice maloga duhovnoga puta.

Stranice novoga broja prate pohod pape Franje Marseilleu i 90. obljetnicu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, predstavljaju nove kardinale koje će papa Franjo kreirati na konzistoriju 30. rujna te otkrivaju kako su anđeli čuvari ljudima nebeski i zemaljski »suputnici«.

Glavni urednik Branimir Stanić ovotjedni komentar piše o ne jenjavanju diskriminacije katolika uz predstavljanje »Izvješća o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2021. i 2022. godini«. »Pogleda li se povijest Crkve, mnoge dragocjene istine, pa čak i dogme, nastale su kao odgovor na krivovjerje. Ako se sustavno prešućuju napadi na Katoličku Crkvu i vjernike, propušta se čak i prilika za svojevrsnu katehizaciju istinom u društvu. To se može činiti čak i dok obrazi bole«, piše među ostalim urednik Stanić.