Glas Koncila br. 42/2021.

INTERVJU: REKTOR HKS-A DR. ŽELJKO TANJIĆ O SINODI I SINODALNOSTI
U FOKUSU
VATIKAN
Crkva zakoračila u sinodski hod
KOMENTAR
BRUNEJ
Biskup s tri svećenika u »Domu mira«
NAŠI RAZGOVORI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
TEOLOŠKI OSVRT
Knjiga o svetim roditeljima sv. Male Terezije kao doprinos Godini obitelji
FILM
Ratna drama u kojoj djeca spašavaju djecu
LJUDI NAŠIH DANA
Televizijska voditeljica koja osvježava svojim stajalištima
OBITELJ I MEDIJI
PRIGODNO: UZ BLAGDAN SV. IVANA PAVLA II.
Neporaženi varšavski kip Krista koji pred ideologijama zla kliče: »Gore srca!«
REPORTAŽA: ŽUPA GOSPE KARMELSKE, SELCA NA BRAČU

»Vrijeme susretanja, slušanja i razlučivanja« i početak XVI. zborovanja Biskupske sinode o sinodalnosti tema je kojom se otvara novi broj Glasa Koncila, priređen za nedjelju 17. listopada.

Na događaj sinode nadovezuje se i komentar glavnoga urednika Glasa Koncila Branimira Stanića. »Pokretanje sinode baš u ovom povijesnom času i baš to što će sinoda trajati sve do 2023. godine pokazuje da Crkva po služenju pape Franje aktivira svoju ulogu proročkoga glasa u svijetu koji je ideologija globalizma gurnula u stanje u kojem se sada nalazi«, piše Stanić.

U fokusu novog Glasa Koncila su i politička zbivanja u Austriji, gdje je pobjeda komunističke partije na lokalnim izborima u Grazu, drugom najvećem austrijskom gradu, privukla pozornost i hrvatske javnosti. Može li komunistička partija postati značajna opcija na austrijskoj nacionalnoj političkoj sceni, analizira povjesničar s Hrvatskoga instituta za povijest dr. Josip Mihaljević.

Sugovornik u središnjem intervjuu je rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić koji govori o sinodalnosti kao ponovno otkrivenom velikom znaku vremena. Crkva ne će biti nova, ali će biti promijenjena, središnje je naslov intervjua u kojem je sugovornik među ostalim istaknuo: »Meni se čini da nas papa Franjo pokušava usmjeriti na put između dviju krajnosti, put koji odražava temeljnu bit Crkve i njezina poslanja, a polazi od toga da je Crkva sazdana kao zajednica, kao zajednički hod u koji su svi uključeni na temelju svoga krsnoga dostojanstva. Sinodalnost, dakle, ne može biti elitistička, ali ne može se shvatiti ni kroz prizmu demokratskoga političkoga uređenja i njegovih struktura«.

Rubrika Reportaža vodi čitatelje na jadransku obalu, u župu Hospe Karmelske u Selcima na Braču. Malo idilično mjesto smješteno je na istočnom dijelu otoka Brača, a po crkvenom uređenju pripada Hvarskoj biskupiji. U reportažnom je stilu predstavljena i katolička zajednica u Brunejima, zemlji u kojoj je islam 1959. proglašen državnom religijom, a 2014. godine uveden šerijat.

Uz nadolazeći blagdan svetoga pape Ivana Pavla II novi Glas Koncila donosi prigodni prilog o kipu Krista s križem pred varšavskom bazilikom svetoga Križa. Kip koji je nemoguće ne zamijetiti ulazeći u jednu od najljepših varšavskih crkava već je više od 150 godina suputnik i supatnik teške povijesti poljskoga naroda.