Glas Koncila br. 43/2023

DEVET DESETLJEĆA NAJSTARIJEGA I NAJVEĆEGA CARITASA U HRVATSKOJ
Slavlje najljepšega lica zagrebačke Crkve
KOMENTAR
SABOTIRA LI ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK SVETCE I BLAŽENIKE?
INTERVJU: NOVOIMENOVANI SPLITSKO-MAKARSKI NADBISKUP ZDENKO KRIŽIĆ
»ISPISIVANJE IZ CRKVE« I »BRISANJE KRŠTENJA«
ODRŽAN ZNANSTVENI SKUP U POVODU 100. OBLJETNICE ROĐENJA TOMISLAVA JANKA ŠAGI-BUNIĆA
U središte stavio najvažniju osobu: Isusa Krista
PLASTIČNO VIŠE NIJE FANTASTIČNO
MEĐUNARODNI STRUČNJAK ZA KRŠĆANSKO-ŽIDOVSKE ODNOSE DR. GAVIN D’COSTA UPOZORAVA
DESETI NACIONALNI SUSRET ŠTOVATELJA BOŽJEGA MILOSRĐA
ŠTO SA 13. PLAĆOM?
RAD, RED I DISCIPLINA
MLADI MLADIMA
SVAKIDAŠNJICA REDOVNICA SLUŽAVAKA MALOGA ISUSA UZ ZASUŽNJENOGA KARDINALA ALOJZIJA STEPINCA U KRAŠIĆU (1)
OPOMENA UMIROVLJENOGA SVEĆENIKA FRANJE HORVATA
KOLIKO IMA ANĐELA?
BONTON ZA DRUŠTVENE MREŽE

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 29. listopada. Naslovnica novoga broja nose fotografija i izvještaj sa slavlja 90. obljetnice najljepšega lica zagrebačke Crkve – Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Drugu godinu zaredom nadležni gradski ured odbio je zahtjev udruge »Kristov stol« da povodom svetkovine Svih svetih projekcijama likova svetaca i blaženika osvijetli zagrebačke fontane. U fokusu novoga broja Glasa Koncila je upravo problematika kako je i zašto nakon šest godina uspješne projekcije svetaca i blaženika Udruzi stiglo rješenje kojim se njihov zahtjev za projekciju odbija.

U ovotjednom komentaru glavni urednik Glasa Koncila piše o zaboravljenoj djeci osvrćući se pritom na proslavu 40. obljetnice obljetnica rođenja prvoga djeteta začeta izvantjelesnom oplodnjom u Hrvatskoj na kojoj »ama baš nitko nije spomenuo velike žrtve koje prate postupke medicinski pomognute oplodnje, počevši od bolnih postupaka, neuspjelih zahvata, pobačaja ‘viška’ embrija pa do manipulacija tim ‘materijalima’ u svrhu dvojbenih istraživanja«.

Splitsko-makarska nadbiskupija posljednje listopadske subote dobit će novoga nadbiskupa, dosadašnjega gospićko-senjskoga biskupa Zdenka Križića. Uoči liturgijskoga slavlja u subotu 28. listopada u novoj solinskoj crkvi sv. Obitelji u prasvetištu Gospe od Otoka za Glas Koncila govorio je mons. Križić o tome kako vidi biskupsku službu te kako spaja karmelićansku duhovnost i upravljanje biskupijom. »Biskupsku službu vidim kao veliku odgovornost i nikada ne ću razumjeti da bi netko mogao za njom čeznuti. (…) Biskupska je služba prije svega odgovornost za vjeru povjerenoga naroda. Bog od nas pastira očekuje da budemo svjedoci i uzori u vjeri. Ako to budemo, ispunili smo Božja očekivanja«, rekao je u razgovoru među ostalim mons. Križić, a dotaknuo se i aktualnih pastoralnih i društvenih tema s kojima će se kao novi splitsko-makarski nadbiskup suočiti dolaskom u novu nadbiskupiju.

Stranice novoga broja u reportažnom su prikazu pratile i deseti nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa koji je u subotu 21. listopada okupio vjernike iz Hrvatske i iz susjedne Bosne i Hercegovine u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

Umirovljeni svećenik mons. Franjo Horvat govori o dvama kipovima Majke Božje Fatimske koji su proželi njegovo višedesetljetno duhovno poslanje te upozorava na aktualnost Fatimske poruke dok međunarodni stručnjak za kršćansko-židovske odnose dr. Gavin D’Costa za Glas Koncila donosi promišljanje o katoličkom odgovoru na rat Izraela i Hamasa te ima li Crkva utjecaj na trenutačni sukob na Bliskom istoku.

Uz novi broj Glasa Koncila dolazi i listopadsko izdanje mjesečnoga magazina Prilike koje se otvara prikazom pobudnice »Laudate Deum«, nastavka »ekološke« enciklike pape Franje »Laudato si’«. Rubrika Politika analizira stanje na Bliskom istoku nakon početka rata u Izraelu. Kako Hrvatska može iskoristiti rješenja koja za demografsku krizu predlaže Europska komisija, odgovara rubrika Socijalna politika. Prilika za listopad uoči Dušnoga dana donosi intervju s hrvatskim pjesnikom Petrom Gudeljom, a kao priprema za Sve svete i Dušni dan dolazi rubrika Psihologija, koja se bavi pitanjem žalovanja. Kako se baviti umjetnošću u doba kulturne »uravnilovke« tema je rubrike Glazba. Nobelovac Jon Fosse u fokusu je rubrike Književnost, a rubrika Film bavi se dokumentarcem »Naš sveti Jeronim«.