Glas Koncila br. 5/2018.

INTERVJU: IGOR JAKOBFI
MLADI MLADIMA
MNOGOBROJNA OBITELJ RADIĆ
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
PAPINA PORUKA DAVOSU
Dati novo usmjerenje sudbini svijeta
RASTAVLJENI I PONOVNO VJENČANI
ZAŠTITA OD BLASFEMIJE
Vraćanje u vremena Neronovih progona?
REPORTAŽA: BJELOVAR

Prvi broj Glasa Koncila u veljači »obojen« je proslavama dvaju dana koje Crkva obilježava početkom veljače – Danom života i Danom posvećenoga života. Stoga i naslovnica katoličkog tjednika s nadnevkom 4. veljače donosi fotografiju i tekst o kolokviju održanom u Vijeću HBK-a za život i obitelj o temi uzvišenosti žene i majke, a donosi pitanje: »Tko su današnji kradljivci majčinstva?« U izvještaju se piše o majčinstvu kao snazi koja pomaže obitelji da bude ono što jest, a izneseni su i izazovi s kojima se u današnjem vremenu suočavaju žene i majke.

Uz Dan života objavljeno je i svjedočanstvo o šesteročlanoj obitelji Radić iz zagrebačkih Remeta koja otvorenošću i prihvaćanjem života kao Božjega dara može puno toga postići – svjedoče supružnici Elzike i Ivana Radića s četvero djece. Uz to donosi se i poruka dubrovačkoga biskupa Mate Uzinića uz Dan života, kao i poruka prigodom Dana posvećenoga života biskupa Zdenka Križića.

Komentar glavnoga urednika Ivana Miklenića osvrće se na srbijansku izložbu u Ujedinjenim narodima u New Yorku o Jasenovcu. »Hrvatske državne vlasti, jer se radi o krajnje osjetljivu pitanju, dužne su baš sve učiniti da se otkrije istina, uključujući potraživanje arhivske građe o Jasenovcu koja se krije u srbijanskim arhivima, kao i iskapanje na samim jasenovačkim područjima jer suvremene forenzičke metode mogu razotkriti pravu istinu«.

O izazovima življenja u Slavoniji i Baranji na stranicama Glasa Koncila progovara teolog i vjeroučitelj mr. Igor Jakobfi, a osvrće se i na osobnu odgovornost svakoga pojedinca u demokratizaciji društva. »Postkomunističke zemlje moraju usporedno s političkom i ekonomskom tranzicijom proći i onu moralnu. Tranziciju koja ponajprije uključuje rast u samoodgovornosti, radišnosti, povjerenju i društvenoj odgovornosti«, kaže sugovornik Jakobfi.

Na mjestu Teološkoga osvrta novinar Darko Grden detaljno obrađuje Papino pismo argentinskim biskupima i njihove smjernice kako bi se shvatilo kakvo bi razumijevanje osmoga poglavlja enciklike »Radost ljubavi« papa Franjo želio, a povezano je uz pripuštanje sakramentima rastavljenima i ponovno vjenčanima. »Ono što argentinski biskupi predlažu jest proces razlučivanja od slučaja do slučaja, koji nekada uključuje uskraćivanje pristupa sakramentima, a nekada mogući pristup«, stoji u članku.

Reportaža u novom broju Glasa Koncila predstavlja župu utemeljenu odlukom bečkoga dvora sv. Terezije Avilske u Bjelovaru kojoj pripada oko 8050 vjernika u oko 3100 kućanstava. Donosi se i izvještaj o 58. teološko-pastoralnom tjednu u organizaciji zagrebačkoga KBF-a, o 175. obljetnici rođenja sluge Božjega Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu, priopćenje Kotorske biskupije o svojatanju Bokeljske mornarice, prisezi 120 katoličkih skauta u Dubrovniku, kao i vijesti iz drugih (nad)biskupijskih središta.