Svečani božićni dvobroj Glasa Koncila

U POVODU 800. OBLJETNICE PRVIH JASLICA U POVIJESTI KRŠĆANSTVA
INTERVJU: BIVŠI PREDSJEDNIK PAPINSKOGA VIJEĆA ZA KULTURU KARDINAL GIANFRANCO RAVASI
POZNATI GLAZBENICI O SVOJIM NAJDRAŽIM BOŽIĆNIM PJESMAMA
PALESTINSKI KATOLIK IZ MJESTA KRISTOVA ROĐENJA
SVJEDOČANSTVO DEVETEROČLANE OBITELJI TORIĆ IZ ZADRA
O BOŽIĆNIM NADAHNUĆIMA DANTEOVA »RAJA«
DREVNE JASLE, BOŽJI IGRAČ I OTOČKO PRAVILO
SVETCI KOJI SU OBLIKOVALI BOŽIĆ
VODEĆI ARHEOLOG RANOGA KRŠĆANSTVA:
BLAGDANSKA STANKA NA CAMINU
PODIJELITI RADOST »SVOJEGA« BOŽIĆA
BOŽIĆ RIJEČKIH BESKUĆNIKA I SIROMAHA
»ROSITE NEBESA« ZAGREBAČKIH CANTORESA
MARINKO CETINA IZ ANTUNOVSKOGA SVETIŠTA U SESVETSKIM SELIMA
BOŽIĆ DVIJU MEDICINSKIH SESTARA S PRESAĐENIM BUBREZIMA I PLUĆIMA
BOŽIĆ DJECE IZ PAVILJONA SV. MARKA KRIŽEVČANINA
JE LI DONESEN LIJEK ZA BIJEDU I NEPRAVDU?
OD BOŽIĆNIH UKRASA DO MISE
Otkad se slavi Kristovo rođenje?
ŠEZDESET BOŽIĆA GLASA KONCILA
UZ 50. OBLJETNICU MJUZIKLA KOJI JE DONIO BOŽIĆNU PRIČU DVIJU OBITELJI
»UMJETNOST PROSVJETLJENJA« O »SVJETLU NA PROSVJETLJENJE NARODA«
BETLEHEMSKA »ŠKOLA«

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila – svečani božićni dvobroj. Na 44 stranice pripremljeni su posebni prilozi koji odišu otajstvom Božića.

Božićni dvobroj donosi božićne poruke hrvatskih biskupa i nadbiskupa, a već se na prvim stranicama izdvaja poseban prilog o 800. obljetnici prvih jaslica u povijesti kršćanstva. Posebno su mjesto u svečanom dvobroju zauzele i još jedne jaslice – najstarije u Hrvatskoj. Sedamnaeststoljetne barokne jaslice koje se nalaze u kapeli franjevačkoga samostana na otoku Košljunu, osim što krase naslovnicu božićnoga dvobroja, dio su zanimljive otočke tradicije.

Sugovornik središnjega intervjua je bivši predsjednik bivšega Papinskoga vijeća za kulturu kardinal Gianfranco Ravasi. Kao bibličar i arheolog po svojoj temeljnoj vokaciji, sugovornik govori o biblijskim temeljima proslave Božića te je među ostalim kazao: »Matejev prikaz rođenja posebno je prožet patnjom, mukom kroz koju sveta Obitelj prolazi. Matejevo nam je evanđelje po tom pitanju danas možda bliže. Njega nam u pamet prizivaju migranti, osiromašene obitelji, ratovi, uključujući onaj u Svetoj Zemlji: ove godine možemo govoriti o krvavom Božiću. S druge nam strane Luka nudi perspektivu u kojoj snažnije dolazi do izražaja Kristova slava.« Među ostalim je govorio o slici Boga koju objavljuje božićno otajstvo, a dotaknuo se i konzumističkoga slavljenja kao i slavljenja »zimskoga blagdana«, u kojemu se Božić, Bog i Krist uopće i ne spominju.

Obitelj Torić svjedoči kako im ni zemaljska smrt majke ne može »ukrasti« Božić niti zamračiti njegovu bit i radost rođenja Spasitelja. Svoja svjedočanstva s čitateljima Glasa Koncila dijele i majke kojima je adventska svetica sv. Maravillas od Isusa posredovala da se u obiteljima napokon dogodi njihov Božić, dvije medicinske sestre kojima je nakon transplantacije bubrega i pluća Božić postao simbol novoga života te izvanredni djelitelj pričesti i voditelj molitvenoga vjenčića u antunovskom svetištu u Sesvetskim Selima kojemu je smrt župnika na božićnoj misi donijela novi pogled na Kristovo rođenje.

Božićne su se priče našle i izvan granica Lijepe Naše. Čitatelji tako mogu saznati kako izgledaju božićni dani u hodočasničkoj prijestolnici sv. Jakova, palestinski katolik Rony Tabash govori o Božiću bez hodočasnika u mjestu Kristova rođenja, a vodeći arheolog ranoga kršćanstva prof. dr. Kenneth Dark obrazlaže autentičnost predaje o Isusovu rođenju u Betlehemu.

Stranice svečanoga dvobroja otkrivaju i kako se slavi filipinski Božić stranih radnika u Zagrebu i Dugom Selu, od kuda božićni gen sljemenskoj crkvici i šumarskim jaslicama, a nezaobilazno je bilo i provjeriti kako Božić slave riječki beskućnici i siromasi te djeca iz Paviljona sv. Marka Križevčanina u Križevcima. O božićnim nadahnućima Danteova »Raja« govori prevoditelj »Božanstvene komedije« Božidar Petrač, poznati glazbenici, izvođači na koncertu »Domu mom« otkrivaju koja im je najdraža tradicionalna božićna pjesma te kakve im osjećaje, prizore i asocijacije ona pobuđuje.

Uz 50. obljetnicu prvoga hrvatskoga mjuzikla kršćanskoga nadahnuća koji je donio božićnu priču dviju obitelji o tom jedinstvenom podvigu – stvaranju mjuzikla »Mali suci«- govori upravo jedan o njegovih sustvaratelja. Čitatelji mogu doznati i koji su to svetci koji su oblikovali Božić te zaviriti u betlehemsku »školu« troje crkvenih naučitelja koji su tumačili otajstvo Kristova utjelovljenja.

Uz božićni dvobroj dolazi i božićno izdanje magazina »Prilika« . Božićne pjesme i božićna osamljenost te prikazi »disfunkcionalnih« obitelji u književnosti neke su od tema koje otvara božićno izdanje Prilike. Magazin Glasa Koncila bavi se i konferencijom COP28, usporedbama spasenjske objave i politike, nedostatnom skrblju hrvatske države za najsiromašnije članove društva…