»VODIČ« ZA SKLAPANJE CRKVENOGA BRAKA Odgovori na praktična pitanja o obredu vjenčanja

Tema s naslovnice
»Vodič« za sklapanje crkvenoga braka
Politika
Žene kroz povijest između tradicionalnih uloga i ideologija
Ekonomija
Zašto tržišna ekonomija bez učinkovitoga pravosuđa ne može funkcionirati
Psihologija
Kako izabrati sreću ispred ostalih raspoloženja?
Oluja mozgova
Uz Svjetski dan knjige svjedočanstva o njezinoj budućnosti
Stilske vježbe
O odabiru odjeće uz sakrament ženidbe
Zdravlje
Čišćenje organizma – cjelogodišnja odluka
Ekologija
Godišnje nestaje trinaest milijuna hektara šuma
Film – »Samo more zna«
Tragična priča jedriličara Donalda Crowhursta u vrsnoj biografskoj drami
Glazba – »Benediktinska opcija«
Osvrt na glazbeno duhovno stvaralaštvo i njegovo (ne)miješanje s liturgijom
Književnost – »Katedrala«
Što glasoviti Huysmansov roman iz 19. stoljeća govori o Europi danas
Šport – Ivana Habazin
Razgovor sa svjetskom boksačkom prvakinjom o izazovima i vjeri

„Vodič“ za sklapanje crvenoga braka naslovna je tema travanjskoga broja mjesečnoga magazina Prilika, u Glasu Koncila s nadnevkom 15. travnja.

Uskrsno vrijeme – nakon korizmenoga posta – podrazumijeva i početak slavlja vjenčanja u mnogim župama. Donosi se vodič za sklapanje crkvenoga braka, nudeći odgovore na mnoga praktična i česta pitanja koja se pojavljuju kod mladenaca i njihove rodbine, a u fokusu je vjerski obred i sakramentalno slavlje.

Više istaknutih hrvatskih liturgičara, svećenika pastoralaca i parova s dugogodišnjim bračnim iskustvom daje korisne odgovore koji će pomoći zaručnicima, roditeljima mladenaca, ali i svima koji sudjeluju u pripremi i obredu vjenčanja – od pastoralnih djelatnika, vjeroučitelja, voditelja pripreme za brak do župnih vikara i župnika.

„Gotovo da bi se moglo reći da su ga donekle pisali mladenci, jer sadrži brojna pitanja koja postavljaju upravo mladenke i mladoženje, ali i njihove obitelji i svećenici, a valjda nije preuzetno reći da su odgovori na ta pitanja upravo vodiči do svijesti o svetosti ženidbenoga čina, a time i ljepote svadbenoga dana“, kazao je o vodiču urednik Branimir Stanić. Na temu s naslovnice nadovezuje se i rubrika „Stilske vježbe“ s odabirom odjeće uz sakrament ženidbe.

Kako su žene kroz povijest djelovale između tradicionalnih uloga i ideologija, piše Ivo Lovrić, dočim Domagoj Sajter promišlja zašto tržišna ekonomija bez učinkovitoga pravosuđa ne može funkcionirati. Kako izabrati sreću ispred ostalih raspoloženja, analizira psihologinja Lovorka Brajković.

Uz Svjetski dan knjige troje sugovornika u „Oluji mozgova“ promišlja budućnost (ukoričene) knjige. A glasovito djelo „Katedrala“ francuskoga naturalista Jorisa-Karla Huysmansa i aktualnost poruka u 21. stoljeću analizira Nikolina Mesić.

Športske stranice donose razgovor sa svjetskom boksačkom prvakinjom Ivanom  Habazin  i njezina promišljanja o životnom putu i vjeri. Stranica posvećena „Zdravlju“ analizira cjelogodišnje čišćenje organizma. Filmska stranica tematizira biografsku dramu »Samo more zna«, tragičnu priču jedriličara Donalda Crowhursta. Glazbeni analitičar Mario Šoša objavio je osvrt na glazbeno duhovno stvaralaštvo i njegovo (ne)miješanje s liturgijom. Posljednja stranica „Prilike“ omogućuje osvajanje knjiga Costanze Miriano o bračnom zajedništvu. (tš, gk)