Glas Koncila br. 11/2018.

SARAJEVO
Snažni apeli hrvatskih i austrijskih biskupa
KOMENTAR
INTERVJU: DR. ŽELJKO TANJIĆ
ZAPAŽANJA
MLADI MLADIMA
DR. DUBRAVKO LJUBIĆ
BRUXELLES
Hrvatski mladi organizirali europski forum katolika
TRI OTOČKE ŽUPE

“Toliko nas je puta potaknuo da podignemo pogled prema Božjoj ljubavi”, rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u homiliji na spomenmisi za slugu Božjega kardinala Franju Kuharića, koja je proslavljena u nedjelju 11. ožujka, na 16. obljetnicu smrti sluge Božjega, u zagrebačkoj prvostolnici. Izvještajem s tog događaja i s fotografijom na kojoj vjernici odaju poštovanje pred slikom bivšega pastira Crkve zagrebačke, otvara se čitateljima novi broj Glasa Koncila, 11. u 2018. godini, s nadnevkom od nedjelje 18. ožujka. Glas Koncila donosi i kraći izvještaj o proslavi “Kuharićeva” – kako vjernici vole nazivati obljetnicu smrti sluge Božjega – u požeškoj katedrali.

Na vrhu naslovnice novoga broja Glasa Koncila istaknut je još jedan važan događaj za Crkvu u Hrvatskoj: imenovanje don Petra Palića novim hvarskim biskupom. Osim same objave odluke pape Franje, Glas Koncila donosi i kratki životopis novoimenovanoga biskupa, prenosi riječi koje je on sam izgovorio nakon objave imenovanja, kao i riječi njegovoga prethodnika mons. Slobodana Štambuka, koji ga je predstavio vjernicima, kleru i redovnicima u hvarskoj katedrali.

“Ubijanje hrvatskoga idealizma”, naslov je redovitoga komentara u kojemu urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić polazi od nedavnog predstavljanja knjige “Tko je ubio Zvonka Bušića” Tihomira Dujmovića te istoimene kazališne predstave Roberta Kurbaše. S tih polazišta urednik propituje hrvatski domoljubni idealizam, dolazeći do zaključka da on biva gušen na sve moguće načine. Između ostaloga, urednik Miklenić se pita: “Kad istaknuti i moćni pojedinac svoj narod i svoju državu, ignorirajući zdrav razum, izlaže novoj nakaznoj ideologiji, imajući, snažan je dojam, u vidu samo svoju vlastitu karijeru, nije li to oblikovanje Hrvatske u kojoj nema mjesta za idealiste?” Ipak, mons. Miklenić zaključuje da unatoč svemu “zdravi hrvatski ‘biblijski ostatak’ ne će dopustiti da iščezne hrvatski idealizam, jer to bi značilo i isčeznuće hrvatskoga naroda”.

Dobar dio 2. i 3. stranice u novome broju Glasa Koncila posvećen je izvještajima koji su došli iz Sarajeva. Tako Glas Koncila, pod naslovom “U BiH ne smiju postati ‘građani drugog reda’, prenosi zajedničku izjavu austrijskih i hrvatskih biskupa u BiH (austrijski su biskupi, naime, bili u višednevnom posjetu svojoj braći biskupima i Crkvi u BiH); donosi izvještaj s početka zajedničkog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH; te sa zajedničkog zasjedanja Komisija dviju biskupskih konferencija za hrvatski martirologij.

Gost u redovitome intervjuu u novome je broju rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić. Sugovornik je bio član Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima. U razgovoru tumači zašto ne može prihvatiti završni dokument toga Vijeća te je iznio svoje izdvojeno mišljenje. U tom se kontekstu osvrće na teme kao što je teza da je hrvatska država zasnovana na ZAVNOH-u te umjetno stvaranje navodnog ustaštva u suvremenom hrvatskom društvu. Sugovornik između ostaloga kaže: »Smatram da smo se mi već davno suočili i zapravo prihvatili odgovornost i posljedice za ono što se događalo od ’41. do ’45. za vrijeme NDH-a. Za to su mnogi osuđeni, za to su mnogi odgovarali, a mnogi su i posve nevini stradali. (…) Ali vidim da se nismo ozbiljno suočili s komunističkim sustavom, s njegovim razornim posljedicama za hrvatsko društvo.«

Rasprave o (ne)ratifikaciji Istanbulske konvencije također su ostavile snažan trag u novome broju Glasa Koncila. O toj temi progovara ustavnopravni stručnjak dr. Dubravko Ljubić, koji kaže da “svi oni koji će možebitno u Hrvatskom saboru dići ruku za ratifikaciju… moraju biti svjesni odgovornosti i činjenice da u pravni poredak uvode norme koje nisu usuglašene s Ustavom.” Glas Koncila prenosi i dopis koji je Udruga GROZD uime građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” uputila zastupnicima u Saboru, pozivajući ih da ne glasuju za taj dokument.

Redovita reportaža u novome broju Glasa Koncila odvest će čitatelje u tri župe – Nerezine, Sveti Jakov i Punta Križa – na dva otoka u Krčkoj biskupiji, Lošinju i Cresu. Mladi suradnici Glasa Koncila u rubrici “Mladi mladima” progovaraju o “paradoksu križa” kao “najmračnijoj točki” ali – po žrtvi i uskrsnuću Isusa Krista – i najvećem svjetlu ljudske egzistencije. U rubrici “Susret” o zbližavanju naroda putem književnosti progovara slovački pjesnik i sveučilični profesor Jan Gavura. Novi broj Glasa Koncila predstavlja i prepoznatljivo djelovanje Caritasa Srijemske biskupije u Republici Srbiji, poglavito kroz svjedočanstvo voditeljice župnoga Caritasa u Srijemskoj Mitrovici Kristine Dragišić.