Glas Koncila br. 11/2021.

INTERVJU: COSTANZA MIRIANO
KASTAV/RIJEKA
KOMENTAR
SPLIT/HVAR
Novi hvarski biskup obratio se vjernicima trootočne biskupije
ZAGREB
Na proslavi Antićeva o kršćanskom odgoju
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
IZ CRKVE U SVIJETU
SUSRET
OBITELJ I MEDIJI
ANEGDOTE IZ ŽIVOTA CRKVE
REPORTAŽA: ZVIJERCI – BJELOVAR

»Bratstvo je snažnije od bratoubilaštva, nada je snažnija od smrti, mir od rata«, naslov je središnje teme novog Glasa Koncila za nedjelju 14. ožujka, koja se bavi posjetom pape Franje Iraku. Cjelokupni je Papin pohod u reportažnom stilu predstavljen tekstom i fotografijama stranicama 8 i 9.

Veliku pozornost novi je Glas Koncila dao udaru na vojvođanske Hrvate i nedavnoj odluci u Subotici da se u jeziku mjesne samouprave koristi kao službeni, uz mađarski i srpski jezik, »bunjevački jezik«. Sugovornike za tu temu novinar Tomislav Vuković pronašao je u predsjedniku Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavu Žigmanovu te predsjedniku Katoličkoga Društva Ivan Antunović svećeniku dr. Ivici Ivankoviću Radaku. U prilogu je predstavljena cjelokupna politička pozadina još jednog udara na hrvatstvo i hrvatski identitet u Vojvodini.

Vojvođanskim Hrvatima bavi se u redovitom komentaru i urednik Glasa Koncila Branimir Stanić. »Jezik je u temelju identiteta svakoga čovjeka i naroda, on je sastavni dio kulture koja je ‘identitet u istrajavanju’. Ako prošle ideologije ponovno nastoje preuzeti sadašnjost pa siju strah i preko jezičnih pitanja, sadašnjost se neizbježno raspada«, piše Stanić.

O »spornom« vjeronaučnom radnom listiću govori vjeroučiteljica s. Vesna Lagetar iz kastavske Osnovne škole Milana Brozovića. »Glavnu struju« medijskoga mnijenja iziritiralo je navodno poticanje djece na netoleranciju iako je vježba vjeroučenike dovela do toga da Isusu nije važno hoće li u vlaku na zamišljenom putu do Indije dijeliti kupe s homoseksualcem, srpskim vojnikom iz Bosne ili Romom koji je nedavno izišao iz zatvora.

U rubrici Intervju govori talijanska novinarka, publicistkinja blogerica, supruga i majka Costanza Miriano u povodu početka Godine obitelji »Amoris laetitia«. »Obitelj nije nevolja, nego je u nevolji«, upozorila je Miriano, ianče i autorica knjiga »Udaj se i budi podložna« i »Oženi ju i umri za nju«, koje je prije nekoliko godina preveo i objavio Glas Koncila.

»Možda je u nekim drugim vremenima problem bio muška prepotencija, manjak slobode za žene. Danas je, smatram, problem u ženskoj prepotenciji, na koju muškarac uglavnom odgovara bježeći iz odnosa, izmičući se. No problem kako naučiti istinski ljubiti, zaozbiljno, igrajući na istinsku sreću onoga drugoga jer je drugi dio tvoje sudbine, oduvijek je isti«, upozorila je među ostalim u razgovoru novinarka Miriano.

Među uspješnim nogometnim trenerima današnjice samozatajni je Damir Krznar, pomoćnik glavnoga trenera Dinama, a razgovor s njime objavljen je u rubrici »Susret«.

Novu reportažu Glas Koncila donosi iz bjelovarskih Zvijeraca, gdje mlada župa Blažene Djevice Marije Gospe Lurdske, osnovana 2011. godine, živi i okuplja se u liturgijskim slavljima u improviziranoj »župnoj crkvi« – u mjesnom društvenom domu! No i takvo će stanje trajati privremeno i uskoro će u Zvijercima na velikoj ledini niknuti nova župna crkva i pastoralni centar, nakon čega će vjernici Zvijeraca početi ispisivati nove stranice u povijesti svoje župe.