Glas Koncila br. 6/2024.

O PLODOVIMA DESETOGODIŠNJE MOLITVENE KAMPANJE
KOMENTAR: NAKON ODLUKE USTAVNOGA SUDA
BISKUPI JUBILARCI UZ STEPINČEVO GOVORE O HRVATSKOM BLAŽENIKU I SUVREMENIM OBLICIMA MUČENIŠTVA
OD REDOVNICA DO KRŠTENJA
GENERACIJSKO, EPIDEMIOLOŠKO NASILJE NAD DJECOM
USUSRET IZBORIMA ZA PARLAMENT EU-a
BOLNIČKA ŽUPA SVETE BARBARE U SKLOPU KBC-A ZAGREB
UČENICI, STUDENTI I INVALIDI
DORUČAK ILI RUČAK
ANGAŽIRANI VJERNIK ŽUPE SV. JELENE KRIŽARICE JOSIP SENTE
NEZABILJEŽENO STEPINČEVO »ČUDO«
MILOSRDNI BRAT DR. FRA IVICA KARLO LAPIĆ O DANAŠNJIM IZAZOVIMA SKRBI ZA BOLESNE I NAPUŠTENE
KOJA JE ZEMLJA ANĐELIMA NAJDRAŽA?
IZ PERA MAJKE, NOVINARKE I SVEUČILIŠNE PROFESORICE

Poticajem pape Franje za konkretnu korizmu koja je pred vjernicima otvara se novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 11. veljače.

Deset godina »40 dana za život« urodilo je spašavanjem najmanje 150 djece, istaknuo je u razgovoru za Glas Koncila predsjednik udruge »Hrvatska za život« Ante Čaljkušić govoreći o plodovima desetogodišnje molitvene kampanje pred bolnicama za zaustavljanje pobačaja. Uoči novoga kruga prisutnosti molitelja pred bolnicama u 36 hrvatskih gradova Čaljkušić govori i kako su se aktivnosti udruge razgranale u različitim smjerovima djelovanjem.

Okončanje gotovo dvadesetogodišnje bitke za »neradnu nedjelju« u Hrvatskoj tema je ovotjednoga komentara glavnoga urednika Glasa Koncila Branimira Stanića. »Nikako se ne može reći da je riječ o nekom ‘katoličkom zakonu’ jer poznato je da je svaka nedjelja za katoličke vjernike blagdan i da, ako doista nije nužno raditi, taj dan vjernici slave Boga i njeguju zajedništvo. Stoga je opravdanije smatrati da stupanje toga zakona na snagu nije podilaženje vjernicima, nego vremenu, kada je u Hrvatskoj radnika sve manje, a poklopilo se da su na njemu ustrajno inzistirali i pojedini zastupnici koji nastoje promicati kršćanske vrijednosti«, piše među ostalim urednik Stanić.

Četvrt stoljeća svojega biskupstva u Krašiću su ususret Stepinčevu proslavili varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak i sisački biskup Vlado Košić, dva pastira čiju je svećeničku i biskupsku službu isprepleo blaženikov lik. Biskupi jubilarci kao sugovornici usporednoga intervjua govore o bl. Stepincu te o suvremenim oblicima mučeništva na koje su kršćani danas pozvani. »Možda se mučeništvo sada, u suvremenom svijetu, događa na drugačiji način, no ostaje nam i dalje držati se puta koji nam je Stepinac zacrtao. Slijediti pravac koji nam je on dao nije bilo lako ni u njegovo vrijeme, a nije ni danas«, poručio je u intervjuu biskup Mrzljak.

Otvorenost svima, opipljiva pomoć, oslonac u suradnicima – oznake su to Crkve kao »poljske bolnice« koju priziva papa Franjo, a svakodnevno živi bolnička župa sv. Barbare u sklopu KBC-a Zagreb. Premda na Rebru nema stalnih župljana, u vazda otvorenoj crkvi zaštitnice dobre smrti u svako se doba dana mogu vidjeti zdravstveni djelatnici ili pacijenti najveće hrvatske bolničke ustanove, a i kroz vrata su župnoga prenoćišta u 19 godina prošle 43 tisuće osoba u pratnji bolesnika. Prigodom Svjetskoga dana bolesnika Glas Koncila proveo je dan u jednoj od rijetkih župa u čijem su žarištu – patnici.

Dnevnički zapisi koje je župnik Josip Vraneković vodio za vrijeme čitava boravka nadbiskupa Alojzija Stepinca u Krašiću nedvojbeno su jedan od najdragocjenijih izvora za upoznavanje Stepinčeva mučeništva i njegove svetačke ustrajnosti u vjernosti Crkvi. Međutim, manje je poznato kako je pet svezaka Vranekovićevih zapisa uopće uspjelo preživjeti kao svjedočanstvo Stepinčeva krašićkoga sužanjstva do danas. Zašto bi se taj fenomen mogao nazvati svojevrsnim nezabilježenim Stepinčevim »čudom« otkrivaju stranice novoga broja Glasa Koncila.

U povodu Svjetskoga dana bolesnika dr. fra Ivica Karlo Lapić, član Milosrdne braće sv. Ivana od Boga, direktor upravnoga vijeća Specijalne bolnice »Sveti Rafael« u Strmcu, za Glas Koncila govori o današnjim izazovima skrbi za bolesne i napuštene.

Svoje nesvakidašnje vjerničko svjedočanstvo s čitateljima Glasa Koncila podijelio je angažirani vjernik, izvanredni djelitelj pričesti u župi sv. Jelene Križarice u Zaboku Josip Sente koji je cijeli svoj život posvećen Bogu, župi i obitelji.