Glas Koncila br. 45/2022.

INTERVJU: NAGRAĐIVANI KRŠĆANSKI PJESNIK GORAN GATALICA
U FOKUSU
KOMENTAR
U FOKUSU
Vjernici u katedrali već od ljeta 2023.?
U FOKUSU
Održan simpozij o općem dobru u crkvenom i društvenom životu u Hrvatskoj
NAŠI RAZGOVORI
PROPISI-PRAVO-PRAVDA
ZAPAŽANJA
SUSRET
KAKO STEĆI VRLINE
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA: HRVATSKA BDJELA UOČI SVIH SVETIH

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 6. studenoga. Broj se otvara naslovnim tekstom i fotografijom s ovogodišnjega bdjenja »Holywin«.

Tisuće mladića i djevojaka diljem Hrvatske umjesto pomodnoga »trenda« slavljenja »noći vještica« izabrali su u noći između ponedjeljka i utorka 31. listopada i 1. studenoga »Holywin« – pobjedu svetih. Umjesto da se preruše u zastrašujuće likove, oni su se stavili u ruho svetaca i blaženika modernoga doba. Bilo je to svojevrsno rađanje pokreta svetosti…

U fokusu novoga broja je nedavno objavljeni i predstavljeni Radni dokument za kontinentalnu fazu Sinodskoga hoda. Dokument sažima, a time i na neki način zaokružuje prvu, biskupijsku fazu hoda čitave Crkve te ujedno usmjerava taj put prema kontinentalnim zborovanjima koji će se održati u prvome kvartalu iduće godine. Polazeći od krsnoga dostojanstva svih Kristovih vjernika, na kojemu se temelji zajednička odgovornost sviju za poslanje Crkve, koju dokument opisuje kao pomični – jer prati čovječanstvo u povijesnome hodu – šator koji je pozvan proširiti se kako bi obuhvatio što više ljudi.

»S obzirom na to da su propali svi pokušaji da se u posljednjih nekoliko desetljeća riješi pitanje slobodnih nedjelja u području trgovine, pitanje je što se u međuvremenu dogodilo da sada najedanput plan zaštite radničkih prava teče vrlo glatko, praktički tek uz kozmetička protivljenja trgovaca i korporacija«, pita se u komentaru glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić dodajući među ostalim da se upravo ondje gdje se štiti nedjelja pokazalo da se štiti obitelj, a zajedno s njom i demografska sigurnost…

Nagrađivani kršćanski pjesnik Goran Gatalica sugovornik je središnjega intervjua. Mjesec hrvatske knjige čitatelje je diljem Hrvatske potaknuo da »misle na sebe« čitanjem, no posve drukčije viđenje svrhe književnosti ima najistaknutiji kršćanski pjesnik novijega naraštaja Gatalica. »Uloga je pjesnika dati glas potrebitima, pronijeti luč mira i zajedništva svijetom poljuljanih vrijednosti«, ističe Gatalica. Objasnio je i među ostalim kako haiku, za koji je višestruko nagrađivan, otkriva duhovnu narav čitanja i pisanja, ali i što pjesniku o Bogu može reći – znanost.

Vjernica iz Stenjevca Petre Mikulić, koju ni ocean nije razdvojio od Boga i obitelji svjedoči kako su 54 dana molitve krunice »uskrsnula« njezin brak te kako je preko Slavonije, Zagreba, Zaprešića, Amerike, ali i Kine, zajedno sa svojom obitelji uspjela je postati Marijina glasnica. 80. godišnjica smrti hrvatskoga kapucina iz Padove sv. Leopolda Bogdana Mandića potiče na razmišljanje o dubokoj povezanosti zagrebačkih nadbiskupa sa sv. Leopoldom i hrvatskim kapucinima te njihovu doprinosu širenja štovanja toga svetca.