NOVA SIJEČANJSKA PRILIKA Usredotočenost na ekološka pitanja

EKOLOGIJA
PSIHOLOGIJA
ZDRAVLJE
FILM
TEMA S NASLOVNICE
KNJIŽEVNOST
ROMAN U NASTAVCIMA (10)
Knjiga puna sarma

U 2020. godini magazin »Prilika« ponovno izlazi kao mjesečni prilog Glasa Koncila – u većem opsegu s redovitim rubrikama koje ispisuju stručnjaci i znalci iz područja politike, ekonomije, psihologije, ekologije, zdravlja, ali i umjetničkih područja – književnosti, glazbe i filma, a u siječanjskom broju teme su usredotočene na ekološka pitanja.

Središnja tema s naslovnice posvećena je ekološko-ekonomskim pitanjima, a dr. Domagoj Sajter pokušava dati odgovor na pitanje kakve veze imaju suvremeni model potrošačkog kapitalizma, ignorancija i klimatske promjene. U svojem se članku bavi agnotologijom, novijom podvrstom filozofije koja proučava ignoranciju koja je blisko vezana uz suvremenu ekonomiju.

O ekologiji piše Tihana Mojsinović prikazujući hrvatske otoke i njihov odgovor na ekološku i klimatsku krizu – od Zlarina koji želi postati otok bez plastike, preko Krka koji je niz otoka predvodnik u odvojenom prikupljanju otpada do otoka cresko-lošinjskoga arhipelaga koje želi potpuno dekarbonizirati svoj energetski sustav. I filmska rubrika govori o ekologiji kroz prizmu samoodrživog ekosustava farme koji se prikazuje u dokumentarnom filmu »Najveća mala farma« te ističe važnosti zdravoga načina prehrane.

Odgovor na pitanje čitatelja bježi li čovjek od bilo kakvih nelagodnih osjećaja te kako se s njima nositi u rubrici Psihologija daje dr. Lovorka Brajković ističući važnost i neugodnih emocija te kako oplakivanje i iskazivanje i takvih emocija može biti oslobađajuće te pomoći u otkrivanju samoga sebe.

O odluci Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu da »zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što« dobije taj status piše Nikolina Mesić u rubrici Književnost. U rubrici Zdravlje piše se o ljekovosti čajeva kao vrijednom daru prirode kojim se treba koristiti, ali i oprezu kod ispijanja jer kombinacije nekih čajeva mogu imati neželjen učinak.

Prilika donosi i novi deseti nastavak duhovitoga romana Nikole Kuzmičića »Knjiga puna sarme«, a čitatelji imaju mogućnost osvojiti vrijednu knjigu odgovarajući na kviz koji tematizira svetkovinu Bogojavljenja.