NOVA SIJEČANJSKA PRILIKA Usredotočenost na ekološka pitanja

EKOLOGIJA
PSIHOLOGIJA
To što je tko zamaskirao bol ne znači da boli nema
ZDRAVLJE
Čajevi su ljekoviti, ali treba znati da…
FILM
Ne zna se je li bolja farma ili dokumentarac
TEMA S NASLOVNICE
KNJIŽEVNOST
Kako je jezik preporodio narod
ROMAN U NASTAVCIMA (10)
Knjiga puna sarma
 
 
 

U 2020. godini magazin »Prilika« ponovno izlazi kao mjesečni prilog Glasa Koncila – u većem opsegu s redovitim rubrikama koje ispisuju stručnjaci i znalci iz područja politike, ekonomije, psihologije, ekologije, zdravlja, ali i umjetničkih područja – književnosti, glazbe i filma, a u siječanjskom broju teme su usredotočene na ekološka pitanja.

Središnja tema s naslovnice posvećena je ekološko-ekonomskim pitanjima, a dr. Domagoj Sajter pokušava dati odgovor na pitanje kakve veze imaju suvremeni model potrošačkog kapitalizma, ignorancija i klimatske promjene. U svojem se članku bavi agnotologijom, novijom podvrstom filozofije koja proučava ignoranciju koja je blisko vezana uz suvremenu ekonomiju.

O ekologiji piše Tihana Mojsinović prikazujući hrvatske otoke i njihov odgovor na ekološku i klimatsku krizu – od Zlarina koji želi postati otok bez plastike, preko Krka koji je niz otoka predvodnik u odvojenom prikupljanju otpada do otoka cresko-lošinjskoga arhipelaga koje želi potpuno dekarbonizirati svoj energetski sustav. I filmska rubrika govori o ekologiji kroz prizmu samoodrživog ekosustava farme koji se prikazuje u dokumentarnom filmu »Najveća mala farma« te ističe važnosti zdravoga načina prehrane.

Odgovor na pitanje čitatelja bježi li čovjek od bilo kakvih nelagodnih osjećaja te kako se s njima nositi u rubrici Psihologija daje dr. Lovorka Brajković ističući važnost i neugodnih emocija te kako oplakivanje i iskazivanje i takvih emocija može biti oslobađajuće te pomoći u otkrivanju samoga sebe.

O odluci Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu da »zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što« dobije taj status piše Nikolina Mesić u rubrici Književnost. U rubrici Zdravlje piše se o ljekovosti čajeva kao vrijednom daru prirode kojim se treba koristiti, ali i oprezu kod ispijanja jer kombinacije nekih čajeva mogu imati neželjen učinak.

Prilika donosi i novi deseti nastavak duhovitoga romana Nikole Kuzmičića »Knjiga puna sarme«, a čitatelji imaju mogućnost osvojiti vrijednu knjigu odgovarajući na kviz koji tematizira svetkovinu Bogojavljenja.