Glas Koncila br. 25/2018.

INTERVJU: DR. MARK REGNERUS
DR. SVJETLANA CVJETAN
IUSTITIA ET PAX
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
PAPA BENEDIKT XVI.
PROPISI-PRAVO-PRAVDA
NADA BELJAN
FRA IVICA ZOVKO
REPORTAŽA

Naslovnica »Glasa Koncila« br. 25 u tekućoj godini, s nadnevkom od 24. lipnja, posvećena je tradicionalnoj proslavi blagdana sv. Vida, nebeskoga zaštitnika Riječke nadbiskupije i Rijeke u petak 15. lipnja na Trgu riječke rezolucije, mjestu na kojem se nalazi najstariji uklesani lik sv. Vida iz 1509. godine.

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je vojni biskup u BiH Tomo Vukšić uz koncelebraciju domaćina nadbiskupa Ivana Devčića, i biskupa Riječke metropolije.

Pozornost čitatelja svakako zaslužuje Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije »Iustitia et pax«: »Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode«, koja je predstavljena javnosti na konferenciji za tisak u ponedjeljak 18. lipnja. Komisija na početku izjave izražava zabrinutost zbog činjenice »da se u posljednje vrijeme sve češće osporava pravo građanima da se slobodno izjasne o nekim društveno-političkim i svjetonazorskim pitanjima«, te da se »uočava i određena isključivost od strane pojedinaca ili pojedinih interesnih skupina koji se ne ustručavaju i javno obezvrjeđivati uvjerenja i stavove koji su suprotni njihovim svjetonazorskim i ideološkim uvjerenjima.« Stoga se, uz ostalo ističe »da je nepoštivanje osobne savjesti i njezina uvjerenja nedopustivi pokušaj ugrožavanja ljudske slobode, a time neposredno i ljudskoga dostojanstva«.

O važnosti komisijine izjave u sadašnjem hrvatskom trenutku progovara u komentaru glavni urednik Ivan Miklenić. Pod naslovom »Stupanje na branik čovještva« upozorava: »Kad ne bi bilo postupanja po glasu ispravno formirane kršćanske savjesti, navale novih ideologija vrlo bi brzo preplavile ne samo javnost i ne samo državne institucije nego i široke krugove hrvatskih građana, što bi značilo novo ideološko porobljavanje Hrvatske. Postupanje po ispravno formiranoj savjesti zapravo postaje stupanje na branik humanosti, ljudskoga dostojanstva i slobode čovjeka.«

Na svojevrsni niz osvrta na aktualne društvene probleme naslanja se i tekst: »I referendumi su demokracija« u rubrici »Propisi-pravo-pravda«.

U središnjem intervjuu naslovljenom: »»Ako ne marimo za zdravlje obitelji, ugrožavamo budućnost društva« dr. Mark Regnerus, profesor na Sveučilištu Austin u Teksasu govori, pored ostaloga, što otkrivaju znanstvena istraživanja o djeci koju podižu homoseksualni parovi. 

»Zapažanja« u članku: »Požrtvovne žene i muškarci pisali su i pisat će povijest« među nekoliko zanimljivih i aktualnih tema spominje se i knjiga povjesničara Tomislava Ćorića: »500 poznatih i zaslužnih žena«. 

Dr. Svjetlana Cvjetan, molekularna biologinja u rubrici »Susret« progovara o vjeri koja znanosti daje smisao.

Rubrika: »Drukčiji su među nama« donosi emotivnu i duboko vjerničku životnu priču o fra Ivici Zovku, koji boluje od multiple skleroze i živi u franjevačkom samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u zagrebačkoj Dubravi.

Ljubitelji teološkog promišljanja zasigurno će s užitkom pročitati dosada neobjavljeni spis pape u miru Benedikta XVI. o Crkvi i ljudskim pravima, koji je  naslovljen: »Bez Boga čovjekova se prava okreću protiv kršćanstva i čovjeka«.

»Prožeti duhom sv. Franje na čvrstom temelju«, naslov je reportaže iz hercegovačke župe Posuški Gradac, koja broji 400 domaćinstava s oko 1600 vjernika.